Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την απόσυρση των BMP-1 από νησιά του Αιγαίου – Ψύχραιμη Προσέγγιση

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την απόσυρση των BMP-1 από νησιά του Αιγαίου - Ψύχραιμη Προσέγγιση
Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την απόσυρση των BMP-1 από νησιά του Αιγαίου – Ψύχραιμη Προσέγγιση

Ως την αρχή μίας ευρύτερης ελληνογερμανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μία σημαντική γερμανική επένδυση σε γραμμή παραγωγής αναφορικά και με τα άρματα Leopard επί ελληνικού εδάφους (πιθανόν στη Βόρεια Ελλάδα), βλέπουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την κατ’ αρχήν συμφωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (στη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη 31 Μαϊου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες) για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί από γερμανικά Marder.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία πρώτη ψύχραιμη προσέγγιση, με βάση τις λίγες πληροφορίες που έχουμε ακόμα. Γράφουμε λίγες καθώς το χρονοδιάγραμμα και οι τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες.

Η αντιπολίτευση ήδη μιλάει γι αποδυνάμωση της Εθνικής μας Άμυνας , ενώ η Κυβέρνηση κάνει λόγω γι αναγκαία αναβάθμιση. Να τονίσουμε πως η πολιτική προσέγγιση είναι διαφορετική από την στρατιωτική.

Πόσα διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περί τα 180 ΒΜΡ-1 (που είχε λάβει η Ελλάδα από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 1994), κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στην ενδοχώρα και άλλα σε νησιά, ενώ ορισμένα διαθέτουν και πυροβόλο.

Ήδη, η συντήρησή τους δεν είναι καθόλου εύκολη και η αντικατάστασή τους από κάτι καλύτερο είναι απολύτως ευπρόσδεκτη (σσ. ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες πιέσεις για παραχώρηση αντιπυραυλικών συστημάτων), αλλά δεν πρόκειται να γίνει με εκπτώσεις. Η ιδέα είναι για κάθε ένα ΒΜΡ-1 να δίδεται ένα Marder, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες για τον αριθμό, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα θα συζητηθούν μεταξύ τεχνικών ομάδων των δύο υπουργείων Άμυνας.

Στην περίπτωση των τεθωρακισμένων BMP-1 τα πράγματα είναι περίεργα:

  1. Μετά από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού ΥΠΑΜ Λ.Όστιν από τις οποίες μάθαμε ότι στέλνουμε «κι άλλα όπλα στην Ουκρανία», ήρθε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς να πει ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στον πόλεμο!
  2. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ ήρθε μετά κι εκεί όσοι είχαν πιστέψει ότι η Ελλάδα θα αντικαταστήσει τουλάχιστον με νέα τεθωρακισμένα τα BMP-1 απογοητεύθηκαν : οι Γερμανοί «ξεστοκάρουν» τα παλαιά και ακινητοποιημένα Marder τους! Η σύγκριση των BMP-1 και Marder στον πίνακα:
bmp marder
Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την απόσυρση των BMP-1 από νησιά του Αιγαίου – Ψύχραιμη Προσέγγιση

3. Θα αποσύρουμε αυτή τη περίοδο από νησιά τεθωρακισμένα με πυροβόλο 73 mm για να φέρουμε -πότε άραγε;- επίσης παλαιά τεθωρακισμένα με πυροβόλο 20 mm;

4. Γιατί πρέπει να στείλουμε κι άλλα όπλα στην Ουκρανία; Η Ελλάδα έχει στείλει ήδη αρκετά.

5. Έχει σχέση με την απαίτηση των ΗΠΑ να «διώξουμε» από το οπλοστάσιο μας οτιδήποτε ρωσικό; Κι όλα αυτά με τι θα τα αντικαταστήσουμε; Με τα 150 εκατομμύρια δολάρια που ΘΑ μας δώσουν οι Αμερικανοί; Το ποσό είναι αστείο για να αντικατασταθούν ρωσικά όπλα που βρίσκονται στα νησιά! Είναι δυνατόν να μείνουν κενά στα νησιά; Μήπως πρέπει να προσέξουν όσοι εύκολα παίρνουν τέτοιες αποφάσεις; Μήπως να ακούσουν τους ψιθύρους που όλο και δυναμώνουν ότι πάμε σε αποδυνάμωση των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων στα νησιά; Ακόμη χειρότερα ορισμένοι μιλούν ήδη για «έμμεση αποστρατιωτικοποίηση».

5.Έχει σχέση η «προώθηση» των Marder με την εμμονή των Γερμανών να «μας φορέσουν καπέλο» , πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης Leopard κόστους 2 δις;

Θα απαντήσει η κυβέρνηση σε αυτά τα ερωτήματα; Θα επιμείνει η αντιπολίτευση να πάρει απαντήσεις, ή θα μείνει στις ανακοινώσεις καταδίκης των κυβερνητικών χειρισμών που πλέον προκαλούν έντονη ανησυχία;

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης για το τι συμβαίνει με την Εθνική Άμυνα της χώρας μας.

bmp
Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την απόσυρση των BMP-1 από νησιά του Αιγαίου – Ψύχραιμη Προσέγγιση

One thought on “Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την απόσυρση των BMP-1 από νησιά του Αιγαίου – Ψύχραιμη Προσέγγιση

  1. Παράθεμα: Τι έχει απογίνει η συμφωνία με τα BMP-1 και τα γερμανικά Marder; | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.