Ακραίες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό | Ανέτοιμος ο ταξιδιωτικός κλάδος

Ακραίες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό | Ανέτοιμος ο ταξιδιωτικός κλάδος

Δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό. Ο ταξιδιωτικός κλάδος δεν είναι έτοιμος», αναφέρεται στην αλλαγή στα πρότυπα του τουρισμού, επηρεάζοντας αρνητικά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο αλλά και σε αυτή της Κέρκυρας, σημειώνοντας ότι οι ειδυλλιακές καλοκαιρινές διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη καθώς χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους για να γλιτώσουν από τις φωτιές.

Τα καλοκαίρια γίνονται πιο ζεστά στη Νότια Ευρώπη και οι φωτιές στην Ελλάδα αποτελούν μία δυσάρεστη επανάληψη των δεκάδων πυρκαγιών που προκάλεσαν καταστροφές στη χώρα το 2021, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει ότι η αφόρητη ζέστη ανάγκασε τις Αρχές να κλείσουν την Ακρόπολη και του τουρίστες στη Σαρδηνία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 46 βαθμούς Κελσίου, να μείνουν σε κλειστούς χώρους.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Και όλα αυτά με τη θέρμανση του πλανήτη να είναι μόνο 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική εποχή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται και άλλο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού να περιορισθεί η υπερθέρμανση στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει αγνώριστο σε ορισμένα μέρη τον καιρό, Μελέτη του 2019 προέβλεπε ότι το κλίμα της Μαδρίτης το 2050 θα μοιάζει με αυτό του Μαρακές, ενώ του Λονδίνου θα είναι σαν της Βαρκελώνης και της Στοκχόλμης σαν της Βουδαπέστης.

  • Μία τέτοια εξέλιξη, αν και αφορά σε ένα μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, θα συνιστούσε μία τεκτονική αλλαγή για τον τουριστικό και ταξιδιωτικό τομέα της Ευρώπης, που συμβάλλει με 1,9 τρις. ευρώ στο ΑΕΠ της και «θα αναδιέτασσε τα ταξιδιωτικά πρότυπα με τρόπο που πιθανόν θα έπλητταν κάποιες χώρες στη Νότια Ευρώπη».

Παρά τους καύσωνες, ο τουριστικός κλάδος είναι απίθανο να λάβει μακροπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις με βάση τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού , Τομ Τζένκινς. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θεωρεί πιθανό να γίνουν κινήσεις από τον κλάδο πριν σημειωθεί αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών.

Ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός TUI και η αεροπορική εταιρεία EasyJet δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είδαν σημαντική αντίδραση στις ακραίες συνθήκες ζέστης.

Αν και ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3% έως το 2032, η συχνότητα των ακραίων συνθηκών στη Νότια Ευρώπη μπορεί να ωθήσει σε ταξίδια στη Βόρεια Ευρώπη. Τα κύματα καύσωνα μπορεί να μειώσουν την ελκυστικότητα της Νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού πιο μακροπρόθεσμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση για το καλοκαίρι», σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Moody’s.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν καταρτίσει μοντέλα με ακραία σενάρια για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο που θα υπάρξει. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με τον οικολογικό αντίκτυπο, θα οδηγούσε σε μία μείωση πάνω από 9% του τουρισμού στα νησιά του Ιονίου, ενώ θα αύξανε κατά 16% τον τουρισμό στη Δυτική Ουαλία.

  • Μία τέτοια μεταβολή θα αποτελούσε πλήγμα για χώρες που βασίζονται πολύ στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, όπου η συμβολή του στο ΑΕΠ φτάνει το 14,9%, στην Ιταλία (9,1%) και την Ισπανία (8,5%).

Ένα μικρό διπλωματικό επεισόδιο τον Ιούλιο ανέδειξε τον κίνδυνο που υπάρχει για τον τουρισμό. Κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έγραψε στο Twitter για την ακραία ζέστη που επικρατούσε και ότι ορισμένοι προορισμοί για διακοπές στη Νότια Ευρώπη «δεν θα έχουν μέλλον μακροπρόθεσμα».

  • Το tweet του προκάλεσε την αντίδραση της Ιταλίδας υπουργού Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανσέ, η οποία τόνισε ότι η υπερθέρμανση επηρεάζει όλο τον πλανήτη και όχι μία χώρα μόνο.

Κάποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί «θα υποφέρουν» τους καλοκαιρινούς μήνες όταν δεν θα υπάρχει μέρος για να «δραπετεύσει» κανείς, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού, Εντουάρντο Σανταντέρ, την περασμένη εβδομάδα.

  • Για τους τουρίστες, αυτός μπορεί να τους ωθήσει να πηγαίνουν στον Βορρά αντί στο Νότο της Ευρώπης ή να ταξιδεύουν την άνοιξη ή τον χειμώνα αντί το καλοκαίρι, σημείωσε.

Μία από τις προβλέψεις τους ήδη επιβεβαιώνεται. Η αναζήτηση προορισμών στη Βόρεια Ευρώπη από κατοίκους της Νότιας Ευρώπης εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από έναν μήνα, με τη ζήτηση για την Ιρλανδία να έχει αυξηθεί πάνω από 1.000%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *