Ισραήλ – Παλαιστίνη | Η διακυβέρνηση Μπάιντεν και η αυταπάτη των δύο κρατών

Ισραήλ - Παλαιστίνη | Η διακυβέρνηση Μπάιντεν και η αυταπάτη των δύο κρατών

Μερικές μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη «λύση των δύο κρατών», οι Παλαιστίνιοι απάντησαν απορρίπτοντας εκ νέου αυτή την άποψη και υποστηρίζοντας την πρόθεση για περισσότερη τρομοκρατία κατά του Ισραήλ.

grafida keimeno
του Bassam Tawil

Η παλαιστινιακή απάντηση ήρθε μέσω μιας δημοσκόπησης της κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου από το Παλαιστινιακό Κέντρο Έρευνας Πολιτικής και Δημοσκοπήσεων και μέσω δηλώσεων της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, διαπιστώθηκε ότι το 69% των Παλαιστινίων πιστεύει πως η «λύση των δύο κρατών» δεν είναι πλέον πρακτική ή εφικτή. Ένα άλλο 72% πιστεύει ότι οι πιθανότητες για δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ τα επόμενα πέντε χρόνια είναι ισχνές ή ανύπαρκτες.

Με λίγα λόγια, οι Παλαιστίνιοι λένε στον Μπλίνκεν και στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν τη φαντασίωση των δύο κρατών όσο επιθυμούν, αλλά ότι αυτοί προτιμούν τον «ένοπλο αγώνα» και την τρομοκρατία από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πιο αποτελεσματικά μέσα οικοδόμησης ενός ανεξάρτητου κράτους, το 51% των Παλαιστινίων επέλεξε τον «ένοπλο αγώνα». Ένα άλλο 55% υποστήριξε την επιστροφή στις ένοπλες αντιπαραθέσεις και μια «ιντιφάντα» (εξέγερση) κατά του Ισραήλ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 72% του παλαιστινιακού λαού δήλωσε ότι είναι υπέρ της συγκρότησης τρομοκρατικών ομάδων όπως το Lions’ Den, τα μέλη του οποίου έχουν πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων στη βόρεια Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπλίνκεν είπε σε μια ομιλία του ενώπιον της Εθνικής Διάσκεψης της οργάνωσης J Street ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την «πραγμάτωση του διαρκούς στόχου των δύο κρατών». Πρόσθεσε:

«Υποστηρίζουμε αυτό το όραμα διότι είναι ρεαλιστικό. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, όπως είπε ο Πρόεδρος στο ταξίδι του στους Αγίους Τόπους φέτος το καλοκαίρι, ότι η λύση των δύο κρατών ─με βάση τις γραμμές του 1967 και με αμοιβαία συμφωνημένες ανταλλαγές─ παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε το στόχο μας να ζήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Τον περασμένο μήνα, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη φαντασίωση των δύο κρατών της κυβέρνησης Μπάιντεν ─ειδικά κατά μήκος των άκρως απροστάτευτων γραμμών ανακωχής του 1949, όπου οι μάχες εκείνη την εποχή έτυχε να σταματήσουν─ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Τα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων, μεταξύ των οποίων και της πιο πρόσφατης, καταδεικνύουν ότι ο Μπλίνκεν και η ομάδα του είτε αυτοεξαπατώνται είτε απλώς αδυνατούν να κατανοήσουν ή να δουν αυτό που θέλουν οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι: το θάνατο περισσότερων Εβραίων και τον αφανισμό του Ισραήλ.

1620
Τα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων, μεταξύ των οποίων και της πιο πρόσφατης, καταδεικνύουν αυτό που θέλουν οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι: το θάνατο περισσότερων Εβραίων και τον αφανισμό του Ισραήλ. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της Χαμάς μεταξύ των Παλαιστινίων είναι ένα σαφές σημάδι ότι οι περισσότεροι από αυτούς ταυτίζονται με τον στόχο της ισλαμιστικής ομάδας να καταστρέψει το Ισραήλ. Στη φωτογραφία: ένοπλοι της Χαμάς παρελαύνουν σε φορτηγά με ρουκέτες σε ένα δρόμο της Χαν Γιουνία στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 27 Μαΐου 2021. (Φωτογραφία του Thomas Coex/AFP μέσω Getty Images)

Αυτή δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων αντιτίθεται στη «λύση των δύο κρατών». Αυτό συμβαίνει επειδή διεκδικούν με έντονο τρόπο ένα παλαιστινιακό κράτος όχι δίπλα στο Ισραήλ, αλλά αντί του Ισραήλ.

Επιπλέον, αυτή δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Χαμάς, την τρομοκρατική ομάδα της οποίας ο καταστατικός χάρτης καλεί ανοιχτά για τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και τον αφανισμό του Ισραήλ.

Το καταστατικό της Χαμάς επικαλείται τον πνευματικό ιδρυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χασάν αλ Μπάνα να αναφέρει: «Το Ισραήλ θα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει έως ότου το Ισλάμ το αφανίσει, όπως αφάνισε και άλλους πριν από αυτό».

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της Χαμάς μεταξύ των Παλαιστινίων είναι ένα σαφές σημάδι ότι οι περισσότεροι από αυτούς ταυτίζονται με τον στόχο της ισλαμιστικής ομάδας να καταστρέψει το Ισραήλ.

Όπως και η Χαμάς, αυτοί οι Παλαιστίνιοι θέλουν να αντικαταστήσουν το Ισραήλ με ένα ισλαμιστικό κράτος του οποίου τα σύνορα θα εκτείνονται από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, εάν οι νέες προεδρικές εκλογές της Παλαιστινιακής Αρχής πραγματοποιούνταν σήμερα, ο αγαπημένος Παλαιστίνιος συνομιλητής της κυβέρνησης Μπάιντεν, Μαχμούντ Αμπάς, θα λάμβανε το 36%, και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, θα λάμβανε το 54%. Επιπλέον, το 75% δήλωσε ότι θέλει να παραιτηθεί ο 87χρονος Αμπάς.

Θα ήταν καλή ιδέα εάν ο Μπλίνκεν είχε ακούσει τι είπαν ξεκάθαρα οι ηγέτες της Χαμάς τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της 35ης επετείου από την ίδρυση της οργάνωσής τους. Οι ηγέτες της Χαμάς επανέλαβαν τις απειλές τους να «ξεριζώσουν τον σιωνιστή εχθρό» από το Ισραήλ μέσω της τρομοκρατίας. Επαίνεσαν επίσης τις τρομοκρατικές ομάδες στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Με αφορμή την επέτειο, η Χαμάς εξέδωσε μια δήλωση στις 14 Δεκεμβρίου που ουσιαστικά αντικρούει τους ισχυρισμούς ορισμένων Δυτικών ότι έχει γίνει μια «μετριοπαθής» ομάδα που είναι έτοιμη να δεχτεί τη «λύση των δύο κρατών»:

«Στην 35η επέτειο από την ίδρυσή του, το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης [Χαμάς] επιβεβαιώνει τα εξής: η Παλαιστίνη, από τον ποταμό της [Ιορδάνη] μέχρι τη Θάλασσά της [Μεσόγειο], είναι η γη του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ολοκληρωτικά προσκολλημένοι σε αυτήν, καθώς επίσης και στο νόμιμο δικαίωμά μας να την υπερασπιστούμε και να την απελευθερώσουμε με κάθε μέσο, κυρίως με ένοπλη αντίσταση».

Εάν οι Παλαιστίνιοι ήθελαν πραγματικά το δικό τους κράτος δίπλα στο Ισραήλ, θα μπορούσαν να το έχουν πριν από πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο Μαχμούντ Αμπάς και ο προκάτοχός του, Γιασέρ Αραφάτ, απέρριψαν όλες τις ειρηνευτικές προσφορές που έλαβαν από τους ισραηλινούς ηγέτες τα τελευταία 22 χρόνια, χωρίς καν μια αντιπροσφορά.

«Ο παλαιστινιακός “απορριπτισμός” έβγαινε νικητής όποτε υπήρχε στην ατζέντα μια συγκεκριμένη διαίρεση, όπως αυτή που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ το 2000 ή εκείνη που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ το 2007», δήλωσε ο Εφραίμ Ινμπάρ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ. «Κάθε παλαιστινιακό κράτος θα είναι δυσαρεστημένο με τα σύνορά του και προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία για να επιτύχει τους στόχους του».

Η πρόταση του Μπαράκ προς τον Γιάσερ Αραφάτ περιελάμβανε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο 92% περίπου της Δυτικής Όχθης και στο 100% της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την ίδρυση μιας παλαιστινιακής πρωτεύουσας στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Αραφάτ είπε όχι.

Ο Ολμέρτ προσφέρθηκε να αποσυρθεί από το 93% της Δυτικής Όχθης, από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και από μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο Αμπάς είπε όχι.

Ο Μπλίνκεν και οι σύμβουλοί του μπορούσαν να μάθουν πολλά από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη το 2000 στην εξοχική του κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ. Σε αυτό, ο Αραφάτ απέρριψε τη γενναιόδωρη προσφορά που έλαβε από τον Μπαράκ. Όταν ο Αραφάτ είπε όχι, ο Κλίντον χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και είπε: «Οδηγείς τον λαό σου και την περιοχή στην καταστροφή».

Από τότε, οι Παλαιστίνιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εκπληρώσουν την προφητεία της Κλίντον. Συνεχίζουν να καταφεύγουν στην τρομοκρατία, να δοξάζουν τους τρομοκράτες και να στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους, καθώς και να υποστηρίζουν τη Χαμάς στο τζιχάντ της για να καταστρέψει το Ισραήλ.

Όποιος υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, θα ανοίξει το δρόμο στους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιήσουν τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ως βάσεις εκτόξευσης για να επιτεθούν και να καταστρέψουν το Ισραήλ.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Ισραήλ και οι Άραβες γείτονές του είναι ένα κράτος τρομοκρατίας ελεγχόμενο από το Ιράν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, που θα χρησιμοποιηθεί για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών και Αράβων. Ένα τέτοιο κράτος θα ήταν η τέλεια συνταγή πολέμου και όχι ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, είναι προφανές ότι η επιθυμία να εξολοθρευτούν οι Εβραίοι και να αφανιστεί το Ισραήλ παραμένει, για πολλούς Παλαιστίνιους, πιο σημαντική από την οικοδόμηση ενός κράτους που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ. Είναι καιρός η κυβέρνηση Μπάιντεν να συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι o Κλίντον αντιλήφθηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια ότι ο «απορριπτισμός» των Παλαιστίνιων ηγετών παρασύρει τον παλαιστινιακό λαό και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε ένα αιματηρό και αδιέξοδο μέλλον.

Ο τρόπος για να αλλάξει το πρόβλημα η διεθνής κοινότητα ─αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ─ είναι επιμένοντας ότι οποιαδήποτε βοήθεια εξαρτάται αυστηρά από το εάν οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείψουν τις εκκλήσεις τους για τρομοκρατία, οι οποίες τώρα μολύνουν ολόκληρη την παλαιστινιακή κοινωνία, ακόμη και στα σταυρόλεξα. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε μη-συμμόρφωση, οι πληρωμές πρέπει να σταματήσουν. Όταν πηγαίνει κάποιος στην τράπεζα για να ζητήσει δάνειο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις∙ γιατί δεν γίνεται το ίδιο και στην περίπτωση που κάποιος ζητάει βοήθεια; Διαφορετικά, όλη η βοήθεια που δεν «εξαφανίζεται» χρησιμοποιείται ανοιχτά για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, του τζιχάντ και της εξολόθρευσης των Εβραίων.

Ο Bassam Tawil είναι μουσουλμάνος Άραβας με έδρα τη Μέση Ανατολή.

Μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου: Biden Administration and the Two-State Delusion