Belhara-FDI Hellenic με Aster 30/15 | Οι δυνατότητες των φρεγατών που προσφέρουν οι Γάλλοι

fdi
Belhara-FDI Hellenic με Aster 30 | Οι δυνατότητες των φρεγατών που προσφέρουν στην Ελλάδα οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι παρουσιάζουν την «Made in Greece» πρόταση και ξεκαθαρίζουν ότι οι δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες που παραχωρούν δωρεάν είναι πλήρως επιχειρησιακές.
 

Οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία που αποτυπώθηκαν και στην ταχύτητα με την οποία «έτρεξε» το πρόγραμμα για τα Rafale έχουν κάνει το Παρίσι ένα από τα φαβορί για το νέο πρόγραμμα που αφορά στην απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών για τον στόλο του ΠΝ.

Οι Γάλλοι της Naval Group έδωσαν στη δημοσιότητα-με πλήρη στοιχεία και λεπτομέρειες-την ανανεωμένη πρόταση που έχουν κάνει προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες Belhara-FDI Hellenic-όπως τις ονομάζουν, την ενδιάμεση λύση που προσφέρουν με μεταχειρισμένα πλοία και  την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ.

Οι Γάλλοι αναφερόμενοι στις FDI HN κάνουν λόγο για τις πιο σύγχρονες φρεγάτες τελευταίας γενιάς με κατασκευή τριών από τις τέσσερις σε Ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη να μπαίνει σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025, δωρεάν παραχώρηση των φρεγατών «Jean Bart» και «Latouche-Treville» στις αρχές του 2022, αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» σε Ελληνικά ναυπηγεία και συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο συνολικό πρόγραμμα σε μακροχρόνια βάση τόσο για την κατασκευή όσο και για την συντήρηση των πλοίων.

Φρεγάτες τελευταίας γενιάς

Oι Γάλλοι αναφερόμενοι στις FDI HN κάνουν λόγο για τις πιο σύγχρονες φρεγάτες τελευταίας γενιάς με κατασκευή τριών από τις τέσσερις σε Ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη να μπαίνει σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025, δωρεάν παραχώρηση των φρεγατών «Jean Bart» και «Latouche-Treville» στις αρχές του 2022, αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» σε Ελληνικά ναυπηγεία και συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο συνολικό πρόγραμμα σε μακροχρόνια βάση τόσο για την κατασκευή όσο και για την συντήρηση των πλοίων.

2021 03 12 FDI Grece en mer 5

Οι δυνατότητές τους

Η πρώτη FDI HN θα κατασκευαστεί σε Γαλλικά ναυπηγεία ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα είναι «Made in Greece» με τους Γάλλους να δηλώνουν ότι θέλουν να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους στη χώρα μας. Παρουσιάζουν στην πρότασή τους τις Belhara ως τις πιο σύγχρονες φρεγάτες που μπορούν να επιτύχουν πλήρη αμυντική κυριαρχία και απόλυτο έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου.

Η υπεροχή των FDI HN στηρίζεται όπως υποστηρίζουν στο πλήρες ψηφιακό ραντάρ SEA FIRE με δυνατότητα επιτήρησης ακόμα και «αόρατων» απειλών όπως UAV. Το δοκιμασμένο σύστημα πυρός με αιχμή τους 32 Aster απέναντι σε υπερηχητικούς πυραύλους αλλά και το διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών SETIS προσφέρουν σύμφωνα με τη Naval Group τον απόλυτο έλεγχο έναντι  όλων των απειλών. Οι Γάλλοι στέκονται ιδιαίτερα και στα ανθυποβρυχιακά συστήματα της FDI-sonar Captas και sonar γάστρας-βραβευμένα ακόμα και από τον 6Ο Στόλο των ΗΠΑ όπως αναφέρουν.

Το Παρίσι παρουσιάζει την «Made in Greece» πρόταση με προεπιλογή δέκα Ελληνικών εταιριών πέρα από τα ναυπηγεία οι οποίες θα πάρουν κατασκευαστικό έργο εάν κλείσει η συμφωνία. Και ξεκαθαρίζουν ότι οι δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες που παραχωρούν δωρεάν είναι πλήρως επιχειρησιακές.

Nb pinakas fregates

Συνοπτικά

H FDI HN είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group και θα έχει φόρτο 32 βλημάτων Aster, με τους οποίους μπορεί να εμπλέξει στόχους σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια ασύγκριτη hit-to-kill δυνατότητα, κάνοντας δυνατή την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίθεσης κορεσμού.

Επίσης, η φρεγάτα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις τελευταίες απειλές και οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές στελθ κάτω ή πάνω από την επιφάνεια του νερού.)

Τα βλήματα ASTER 30

Το ASTER 30 είναι ένα βλήμα μήκους 4,9 m, με διάμετρο ατράκτου 0,18 m και συνολικό βάρος 450 κιλά, που διατηρείται σε αποθήκευση με ετοιμότητα άμεσης εκτόξευσης σε ειδικό θύλακα, ο οποίος είναι κοινός με τη μικρότερη έκδοση ASTER 15. Ο φάκελος εμπλοκής του κυμαίνεται σε εμβέλεια μεταξύ 3 και 120+ km και καθ’ ύψος μεταξύ 0 και 20 km, ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 4,5 Μach. Το ASTER 30 αποτελείται από δύο τμήματα, τον κινητήρα αρχικής ώθησης/επιταχυντή και το όχημα μάχης.


Ο κινητήρας αρχικής ώθησης χρησιμοποιεί σύστημα διανυσματικού ελέγχου ώσης (TVC) με διπλό ακροφύσιο και εξυπηρετεί την αρχική επιτάχυνση και «τοποθέτηση» του βλήματος στην τροχιά του στόχου στο αρχικό στάδιο της πτήσης (καθώς η καύση του διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση). Το ουραίο τμήμα περιλαμβάνει επίσης τέσσερα αναδιπλούμενα πτερύγια. Μετά την αποκόλληση του κινητήρα-επιταχυντή το βλήμα ζυγίζει περίπου 107 κιλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.