Συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας: Δύσκολα τα παζάρια

Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, στο πλαίσιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» και του οξυμένου ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, αλλά και την Τουρκία, που έχει τις δικές της στοχεύσεις στην περιοχή), επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά, προκαλώντας νέα αναβολή στο τραπέζι της άμεσης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι σημαντικές διαφορές θέσεων μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών καταγράφηκαν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι ηγέτες της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Κοσσυφοπεδίου, Αβντουλάχ Χότι, και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ηταν τέτοια η διάσταση απόψεων, που αποφασίστηκε η αναβολή των προγραμματισμένων για την Κυριακή 12 Ιούλη άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε Βούτσιτς και Χότι στις Βρυξέλλες για την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Ιούλη.

Σε εκτενείς δηλώσεις του, ο Βούτσιτς κατηγόρησε τους συνομιλητές του για άκαμπτες θέσεις, παρά την κατανόηση σε κάποια ζητήματα. Επέκρινε ιδιαίτερα τη στάση του Χότι, που είπε ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει υπό τον όρο της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου και μη αλλαγής του σημερινού Συντάγματος, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να επιτευχθεί η οποιαδήποτε «λύση». «Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Θα έχουμε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή και θα συνεχίσουμε από κοντά το διάλογο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών», είπε ο Βούτσιτς, προβλέποντας πολύ σκληρό το παζάρι το επόμενο διάστημα…

Ο Χότι από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από την αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντάς την το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα μίας άμεσης διαπραγμάτευσης. Απαίτησε επίσης την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου από τα άλλα πέντε μέλη της ΕΕ που δεν το έχουν πράξει ακόμα (Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία), την ένταξή του στον ΟΗΕ και τη χαρτογράφηση ενός «καθαρού δρόμου για την έναρξη της ευρωπαϊκής προοπτικής για το Κόσοβο». Τέλος, έθεσε ζήτημα για την τύχη των αγνοούμενων στο Κοσσυφοπέδιο από τους πολέμους της δεκαετίας του ’90, πολεμικές αποζημιώσεις κ.λπ.

Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι «οι προοπτικές αυτού του διαλόγου είναι πολύ δύσκολες, όμως υπάρχει δέσμευση όλων να προχωρήσει βήμα βήμα». Πρόσθεσε δε με νόημα πως κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής «πιστοποιήθηκε ότι η ηγεσία» – επί των διαπραγματεύσεων – «είναι ευρωπαϊκή».

Η αναφορά του σαφώς αφορούσε την αποτυχημένη απόπειρα των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν στις 27 Ιούνη έκτακτη σύνοδο των Προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στον Λευκό Οίκο, που τελικά ματαιώθηκε, γιατί ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, λίγες μέρες νωρίτερα, κατηγορήθηκε από δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *