Η είδηση του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τα μαχητικά F-35 δεν είναι βέβαια νέα. Το θέμα έχει ιστορία αρκετών ετών. Τον Οκτώβριο του 2016 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα είχε αιτηθεί από τις ΗΠΑ την χρηματοδότηση προγράμματος για την αγορά 20 μαχητικών F-35.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μάλιστα το ΥΠΕΘΑ είχε αποστείλει επιστολή για την τιμή και τη διαθεσιμότητα των πέμπτης γενιάς F-35.
Ένα χρόνο περίπου αργότερα το Μάρτιο του 2017 ο Πάνος Καμμένος και κατά την διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αγορά των 20 F-35A.
Από τότε πέρασαν 4 χρόνια, η κυβέρνηση άλλαξε το ενδιαφέρον και η παραφιλολογία παρέμεινε. Ακόμη βέβαια η μελλοντική προμήθεια των F-35A παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς η κυβέρνηση και δη το ΥΠΕΘΑ δεν έχουν πει κάτι το συγκεκριμένο. Υπάρχει όμως άτυπη δέσμευση.
Καταλήγοντας να σημειώσουμε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ πιστεύει ότι εάν εγκριθεί το σχέδιο νόμου για την άμυνα της Ελλάδας και τη κοινοβουλευτική εταιρική σχέση των ΗΠΑ και της χώρας μας, θα εκσυγχρονιστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και εάν η Αθήνα το επιθυμεί, εύκολα πια θα αγοράσει και τα μαχητικά F-35, αν υπάρχουν τα χρήματα.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» αποσκοπεί στο να ενισχύσει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ, ενώ τονίζει μεταξύ άλλων πως πρέπει να στηριχτεί η πώληση F-35 στην Ελλάδα, δίνοντας εξουσιοδότηση στον Λευκό Οίκο να επισπεύσει την παράδοση αεροσκαφών του τύπου, όταν η Ελλάδα «κρίνει σωστό να αγοράσει το μαχητικό».
Όταν η Ελλάδα κρίνει ή όταν οι ΗΠΑ κρίνουν;
Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύει το Aviation Week, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μέχρι το 2030, 12 αεροσκάφη F-35, τα 4 εκ των οποίων το μακρινό 2029 και τα υπόλοιπα 8 το 2030.
Ποιος καθορίζει πόσα F-35A θα προμηθευτεί η ΠΑ και πότε;
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, «όποτε είναι και η Ελλάδα».
Έσπευσε να διακυβερνήσει πάντως, ότι πρόκειται για μια «πολυετή διαδικασία» καθώς, όπως σημειώθηκε, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας, λέγοντας πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα για να προχωρήσει η Ελλάδα στην προμήθεια των F-35.
Πότε τελειώνει το πρόγραμμα αναβάθμισης; το 2027 με 2028.
Δηλαδή με άλλα λόγια, ναι μεν η Ελλάδα θα επιλέξει αυτή πότε θα προμηθευτεί τα F-35 αλλά θα τα πάρει το 2030, έτσι και αλλιώς, λένε ουσιαστικά οι Αμερικανοί.
Και εδώ προκύπτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα;
Αξίζει η Ελλάδα να δεσμεύσει κρίσιμους πόρους σε ένα πολυδάπανο πρόγραμμα για 12 έως 20 αεροσκάφη το 2030 την ώρα που η ΠΑ έχει άλλες πιο πιεστικές ανάγκες όπως η αγορά περισσότερων Rafale;
Τι προβλήματα θα μας λύσουν 12 έως 20 F-35 το 2030;
Αντί να προχωρήσουμε σε μια απευθείας ανάθεση για αγορά F-35A χωρίς να εξετάσουμε άλλες λύσεις να κοιτάξουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα του γαλλογερμανικού FCAS το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσει να εντάσσεται σε υπηρεσία το 2035-2040;
Να θυμίσουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, εντάσσονται στη νέα στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής. Και αυτό επειδή η Ουάσιγκτον θα έχει και υποχρεώσεις έναντι της Αθήνας.
Προκάλεσε εντύπωση η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου από τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, καθώς αυτό δείχνει την επιθυμία και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να υποστηρίξουν μία σχέση, της Ελλάδας και της Αμερική, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και στην Άγκυρα.
Διότι το τόξο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της διάσκεψης τρεις συν ένας, είναι από μόνο του απόλυτα στρατηγικό και θα μπορούσε να ασκήσει έλεγχο στη Μεσόγειο. Εάν, βεβαίως, οι Αμερικανοί το επιθυμούσαν.
Όμως, για να μην ξεχνάμε κάποια πράγματα, και η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, και η σημερινή του Τζο Μπάιντεν, δεν επιθυμούν να χαθεί για τη Δύση η Τουρκία. Και θα προσπαθήσουν να γίνουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί με στόχο την επαναφορά της κατοχικής δύναμης στο δυτικό στρατόπεδο.
Επίσης πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα της Λιβύης, της Συρίας και είναι και η σύγκρουση για το Νακόρνο Καραμπάχ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σοβαρό θέμα με τις τουρκικές παράνομες δράσεις εκεί. Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία απειλεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.