Η αρχαία παραλιακή και οι βουτιές των προγόνων μας στα “Αστέρια” Γλυφάδας | Προσευχή έκαναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Η αρχαία παραλιακή και οι βουτιές των προγόνων μας στα "Αστέρια" Γλυφάδας | Προσευχή έκαναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Η αρχαία παραλιακή και οι βουτιές των προγόνων μας στα “Αστέρια” Γλυφάδας | Προσευχή έκαναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Σε ένα από τα καλύτερα “φιλέτα” της Αττικής, κατά μήκος της ακτής του Παλαιού Φαλήρου έως το Καβούρι, έκαναν τα μπάνια τους  και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Ο σημερινός Άλιμος, η Γλυφάδα και το Ελληνικό κατοικούνται συνεχόμενα τα τελευταία 6.000 χρόνια. Στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα, πρώτος ο Κλεισθένης διαμόρφωσε και χώρισε την “παραλιακή” σε  4 δήμους: Παλαιόν Φάληρον, Αλιμούς, Ευώνυμον, που περιλάμβανε  τη σημερινή Λεωφόρο Βουλιαγμένης και κομμάτι της Ηλιούπολης και της Αιξωνής που ταυτίζεται με την περιοχή πάνω από τη σημερινή Γλυφάδα.

Αρχαίο νεκροταφείο στην Αργυρούπολη
Αρχαίο νεκροταφείο στην Αργυρούπολη | Η αρχαία παραλιακή και οι βουτιές των προγόνων μας στα “Αστέρια” Γλυφάδας | Προσευχή έκαναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Η αρχαία παραλιακή

Κάθε δήμος  ήταν οργανωμένος. Διέθετε  οικισμούς, δρόμους, ναούς, θέατρο, εργαστήρια και νεκροταφείο.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το θέατρο του Ευωνύμου (Ελληνικό – Αργυρούπολη- Ηλιούπολη) και του Αλιμούντος.

Στο Φάληρο, στον Άγιο Κοσμά και στο Κοντοπήγαδο Αλίμου, βρέθηκαν εργαστήρια κατεργασίας λιναριού, ψαθοπλεκτικής, καλαθοπλεκτικής και παραγωγής κεραμικών.

Από ότι φαίνεται μέσω του Φαληρικού λιμένα έστελναν τα προϊόντα τους σε διάφορες περιοχές.

Τα έσοδα από το εμπόριο τα διαχειριζόταν η κεντρική εξουσία των Αθηνών.

Οι βασικοί οδικοί τους άξονες ήταν η λεγόμενη αστική οδός και η παραλιακή, που συνέδεε το άστυ, τον Πειραιά και το Φάληρο με τη μεταλλοφόρο Λαυρεωτική και το Σούνιο.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα των αρχαιολόγων  που πραγματοποιούν  ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή  τα τελευταία 28 χρόνια.

Αγγεία από το νεκροταφείο που βρέθηκε στα αστέραι της Γλυφάδας
Αγγεία από το νεκροταφείο που βρέθηκε στα “Αστέρια” της Γλυφάδας | Η αρχαία παραλιακή και οι βουτιές των προγόνων μας στα “Αστέρια” Γλυφάδας | Προσευχή έκαναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Αρχαίες βουτιές στα  “Αστέρια” της Γλυφάδας

Σε μία από τις πιο διάσημες πλαζ, που έχει παρελάσει το διεθνές και Ελληνικό τζετ σετ, βρέθηκαν αρχαία λείψανα.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία  το 1998, όταν αποφάσισαν να ανακαινίσουν μερικές από τις “καμπάνες”.

Ενα νεκροταφείο της 3ης χιλιετίας π.Χ., εργαστήρια της ίδιας εποχής για την επεξεργασία μεταλλεύματος «κρύβονται» στις τουριστικές εγκαταστάσεις των «Αστεριών» της Γλυφάδας.

Ακόμη και αρχαίο νεκροταφείο της Υστερορωμαϊκής περιόδου.

Κοντά στους τάφους μάλιστα βρέθηκε και ένας μεγάλος λάκκος γεμάτος με σπασμένα αγγεία που μπορούν να συγκολληθούν, ο οποίος θεωρείται ότι είχε σχέση με τελετουργίες.

Ο οικισμός πάντως στον οποίο ανήκε το νεκροταφείο δεν έχει εντοπισθεί αν και πιστεύεται ότι βρίσκεται σε άλλο σημείο του λόφου. Ετσι στις μέρες μας λουόμενοι, θαμώνες των κέντρων διασκέδασης και αρχαία συνυπάρχουν  πλέον στον ίδιο χώρο.

Ανασκαφές σε τάφο στα αστέρια της Γλυφάδας
Ανασκαφές σε τάφο στα Αστέρια της Γλυφάδας | Η αρχαία παραλιακή και οι βουτιές των προγόνων μας στα “Αστέρια” Γλυφάδας | Προσευχή έκαναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Ο  ναός του Απόλλωνα στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Μέσα στις εγκαταστάσεις  του ξενοδοχείου Astir Palace της Βουλιαγμένης, στο γνωστό αστέρα,  βρέθηκε το 1924,  το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών, ο οποίος κάλυπτε τις σημερινές περιοχές της Γλυφάδας, Βούλας και της Βουλιαγμένης. Είναι ένας  ναός αφιερωμένος  στον Απόλλωνα Ζωστήρα.

Τον ανακάλυψαν  παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης, καθώς έσκαβαν στην παραλία.

Ήταν  το επισημότερο ιερό του θεού στην Αττική και είχε στενές σχέσεις με το ιερατείο στη Δήλο. Επίσης φιλοξενούσε τους πιστούς που πήγαιναν ή γύριζαν από τη Δήλο.

Ο ναός, τιμούσε και γιόρταζε την πολεμική ιδιότητα του θεού Απόλλωνα, καθώς “Ζωστήρ” σημαίνει ο ζωσμένος με την πολεμική εξάρτηση του. Αυτός που ετοιμάζεται για πόλεμο.

Είχε κτιστεί σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο, ώστε αν είναι ορατός και από τους δύο κόλπους.

Ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος στον αστέρα Βουλιαγμένης από ψηλά
Ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος στον αστέρα Βουλιαγμένης από ψηλά. Τον ανακάλυψαν παιδιά που έσκαβαν στην άμμο!

Δυόμισι χιλιετίες αργότερα, ο ναός βρέθηκε κατά ένα και πλέον μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με την άνοδο της στάθμης της που μεσολάβησε.

Έτσι, όχι μόνο δεν ήταν  ορατός αλλά είχε βυθιστεί σε παχύ στρώμα λάσπης και χώματος. Ευτυχώς μετά από τις επεμβάσεις που έγιναν το 2011, το μνημείο  αναδείχτηκε.

Σήμερα σώζονται οι κίονες του και οι τοίχοι των τεσσάρων πλευρών του που ήταν κατασκευασμένα από πωρόλιθο.

Αντίθετα  δάπεδο έχει πλάκες τιτανόλιθου για να αντέχει στο χρόνο.

Μέσα στο ναό υπάρχουν τρία μαρμάρινα βάθρα στα οποία ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα των τριών Θεών που λατρεύονταν. Του Απόλλωνος, της Λητούς και της Αρτέμιδος.

Η μαρμάρινη τράπεζα προσφορών μαρτυρά το πλήθος των θησαυρών που δεχόταν το ιερό. Ενώ ο ιερέας διέθετε και μαρμάρινο θρόνο για να προκαλεί δέος στους προσκυνητές.

Οι κίονες του ναού
Οι κίονες του ναού | Η αρχαία παραλιακή και οι βουτιές των προγόνων μας στα “Αστέρια” Γλυφάδας | Προσευχή έκαναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Αναδημοσίευση από Μηχανή του Χρόνου