Για το Κρεμλίνο, το οποίο είναι εξοστρακισμένο στη Δύση, οι έκτακτες ανάγκες προσφέρουν μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ευεργέτης στην Ασία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Handelsblatt.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Toυ λόγου το αληθές, το νησιωτικό κράτος της Σρι Λάνκα στη Νότια Ασία έχει ξεμείνει από καύσιμα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία του. Τα τελευταία αποθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η μεταφορά τροφίμων και ασθενών.
Οι ιδιώτες δεν έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν τις δεξαμενές τους προς το παρόν. Η χώρα πρέπει να περιμένει αρκετές εβδομάδες ακόμη για την επόμενη παράδοση καυσίμων – και είναι εντελώς ασαφές αν η κυβέρνηση θα βρει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τα καύσιμα.
Στην απελπιστική αυτή κατάσταση, η ηγεσία της χώρας καλεί τώρα τη Ρωσία για βοήθεια. Ο πρόεδρος Γκοταπάγια Ραζαπάκσα (Gotabaya Rajapaksa) απηύθυνε απευθείας έκκληση στον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin για βοήθεια με την προμήθεια καυσίμων αυτή την εβδομάδα.
Η Σρι Λάνκα δεν είναι η μόνη χώρα στην Ασία που συνδέεται στενότερα με τη Ρωσία μπροστά στη διαφαινόμενη οικονομική κατάρρευση: Το Λάος, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της εθνικής χρεοκοπίας, ελπίζει επίσης σε προμήθειες πετρελαίου από τη Μόσχα. Για το Κρεμλίνο, το οποίο είναι εξοστρακισμένο στη Δύση, οι έκτακτες ανάγκες προσφέρουν μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ευεργέτης στην Ασία.
Ο Πούτιν δεν έχει να φοβάται την πολιτική αντίσταση των οικονομικά παραπαίοντων συνομιλητών του εξαιτίας της εισβολής του στην Ουκρανία: Του εμφανίζονται ως ικέτες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, ο επικεφαλής του κράτους της Σρι Λάνκα Ραχαπάκσα ανακοίνωσε στο Twitter ότι “ταπεινά ζήτησε” από τον Ρώσο πρόεδρο να στείλει ξανά επιβατικά αεροπλάνα με Ρώσους τουρίστες στη χώρα του. Ζήτησε επίσης από τη Ρωσία πιστωτική γραμμή για την εισαγωγή καυσίμων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε τη συντριβή
Οι εκκλήσεις για βοήθεια είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε μαζικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων στον Ινδικό Ωκεανό είναι απελπιστικά υπερχρεωμένη και θεωρείται χρεοκοπημένη μετά από μια μη πληρωμή τον Μάιο.
Τα προβλήματα υπήρχαν ήδη πριν από τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. Ωστόσο, η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων επιτάχυνε τη συντριβή: ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ 55% τον Ιούνιο. Οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί ακόμη και κατά 80 τοις εκατό.
Σημαντικά αγαθά έχουν γίνει σπάνια: Αν θέλετε να αγοράσετε φυσικό αέριο για μαγείρεμα, πρέπει να περιμένετε στην ουρά για μέρες. Οι παρατηρητές μιλούν ήδη για ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με έρευνα του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά Unicef, το 70% των νοικοκυριών πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων. Οι συνομιλίες για ένα πακέτο βοήθειας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έληξαν χωρίς αποτέλεσμα στα τέλη Ιουνίου.
Η κατάσταση στο Λάος, μια από τις φτωχότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι παρόμοια επισφαλής. Η χώρα, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ταϊλάνδης και Κίνας, βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης.
Το εθνικό νόμισμα, το κιπ, έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους. Το ποσοστό πληθωρισμού είναι σήμερα σχεδόν 24% – το υψηλότερο επίπεδο από την αλλαγή της χιλιετίας.
Οι εισαγωγές καυσίμων έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβές. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές συμφορήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Οι οδηγοί έπρεπε να περιμένουν για ώρες στα πρατήρια καυσίμων. Μια παράδοση καυσίμων τον Ιούνιο έφερε κάποια προσωρινή ανακούφιση – αλλά η ποσότητα θα διαρκέσει πιθανώς μόνο μερικές εβδομάδες.
Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Βιεντιάν ελπίζει σε συνεχή υποστήριξη από τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός Phankham Viphavanh έδωσε εντολή στο υπουργικό του συμβούλιο να αναζητήσει τρόπους εισαγωγής φθηνότερου πετρελαίου από τη Ρωσία. Το Πακιστάν, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοιχτή στο φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Η επίθεση γοητείας της Ρωσίας πετυχαίνει
Η Ινδία και η Κίνα είναι πιθανό να αποτελέσουν τα πρότυπα: Ενώ η Δύση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας έχουν επεκτείνει σημαντικά τις συναλλαγές τους με το Κρεμλίνο, επωφελούμενες από σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές. Για τη Ρωσία, οι συμφωνίες αξίζουν πάντως τον κόπο: κατά τους τρεις μήνες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία και η Κίνα δαπάνησαν 24 δισεκατομμύρια δολάρια για ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία – 13 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να κάνει παραχωρήσεις σε “φιλικά έθνη” όσον αφορά τις παραδόσεις πετρελαίου. Η κυβέρνηση της Μόσχας παρουσιάστηκε επίσης χρήσιμη και με άλλους τρόπους: σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η Ρωσία προσέφερε στη Σρι Λάνκα πρόσθετες προμήθειες σιταριού για την καταπολέμηση της έλλειψης τροφίμων.
Η ρωσική επίθεση γοητείας έχει επιτυχία: στην Ασία, η χώρα δεν είναι καθόλου τόσο απομονωμένη όσο θα ήθελε η Δύση. Το Βιετνάμ υποδέχτηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με ανοιχτές αγκάλες αυτή την εβδομάδα. “Η Ρωσία θα παραμείνει για πάντα ο σημαντικότερος εταίρος μας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ Bui Thanh Son σε συνάντηση με τον ομόλογό του στο Ανόι. Η αναδυόμενη χώρα είχε απέχει από την ψηφοφορία για ψήφισμα κατά του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – όπως και το Λάος, η Σρι Λάνκα, η Ινδία και η Κίνα.
Η Ρωσία συνεχίζει επίσης να γίνεται αποδεκτή ως εταίρος διαλόγου σε άλλα μέρη της ηπείρου: Την Πέμπτη, ο Λαβρόφ έφτασε στην Ινδονησία για τη σύνοδο κορυφής της G20. Η Καμπότζη χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να προσκαλέσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών σε μια συνάντηση της συνομοσπονδίας της Νοτιοανατολικής Ασίας Asean στις αρχές Αυγούστου. Επισήμως, σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ουδέτερους όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Νοτιοανατολική Ασία, μόνο η Σιγκαπούρη προσχώρησε στις δυτικές κυρώσεις.
Για τη Ρωσία, η περιοχή δεν είναι σημαντική μόνο ως δυνητική αγορά πώλησης ενέργειας. Η Ρωσία εξαρτάται επίσης από τους Ασιάτες κατασκευαστές για τις εισαγωγές τεχνολογίας. Το 2020, η χώρα αγόρασε το ένα τρίτο των ημιαγωγών της από τη Νοτιοανατολική Ασία – η πλειονότητα των οποίων προερχόταν από τη Μαλαισία, τον σημαντικότερο προμηθευτή της Ρωσίας μετά την Κίνα.
+ There are no comments
Add yours