Λογαριασμοί Ρεύματος | Μπερδεμένοι οι πολίτες και μετά τη ΔΕΘ | Ασάφεια

dei
Λογαριασμοί Ρεύματος | Μπερδεμένοι οι πολίτες και μετά τη ΔΕΘ

Ο ισχυρισμός ότι το επίδομα για τους λογαριασμούς ρεύματος θα καλύψει το 80% των αυξήσεων του μέσου νοικοκυριού δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

κείμενο Θοδωρής Παναγούλης

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ελάφρυνση των πολιτών από τις αυξήσεις στο ρεύμα δημιουργούν από μόνες τους μια σύγχυση, καθώς πέρα από το «καθαρό» γεγονός ότι δίνεται επίδομα 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίως σε όλα τα ρολόγια της χαμηλής τάσης (καθόλου ευκαταφρόνητη ελάφρυνση), όλα όσα ελέχθησαν συμπληρωματικά είναι ομιχλώδη, ασαφή ή απλώς… λάθος.

Για παράδειγμα οι υπολογισμοί για το ποσοστό των αυξήσεων που θα καλύψει το επίδομα ή για το τι μέρος των αυξήσεων θα καλύψει η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ. Ο ισχυρισμός ότι το επίδομα θα καλύψει το 80% των αυξήσεων του μέσου νοικοκυριού δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς, «Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος πήγε από 60-65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σε επίπεδα πάνω από 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (σήμερα είναι στα 136 ευρώ) και αυτή η εκτόξευση περνάει όλη στη λιανική μέσω της ρήτρας που έχουν τα τιμολόγια των προμηθευτών. Πώς λοιπόν το επίδομα των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα καλύψει το 80% των αυξήσεων;»

DEI DEDIE
Λογαριασμοί Ρεύματος | Μπερδεμένοι οι πολίτες και μετά τη ΔΕΘ

Δεν φαίνεται επίσης να επιβεβαιώνεται ότι η ΔΕΗ με τις εκπτώσεις που θα κάνει, θα καλύψει σχεδόν το σύνολο της απομένουσας επιβάρυνσης λόγω των αυξήσεων. Η ΔΕΗ, της οποίας τα τιμολόγια ήταν κατά κανόνα πιο ακριβά από των ιδιωτών (ο πελάτης δεν εγκαταλείπει την κρατική επιχείρηση παρά μόνον αν έχει κίνητρο) θα συνεχίσει να κάνει την έκπτωση 30% που υιοθέτησε μαζί με την εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 5 Αυγούστου και μετά. Φαίνεται επιπλέον ότι θα φέρει μια επιπλέον έκπτωση 3%-4% στην κλίμακα 301-600 κιλοβατώρες το μήνα, κλίμακα που δεν καλύπτεται από το κυβερνητικό επίδομα.

Λογαριασμοί Ρεύματος | Μπερδεμένοι οι πολίτες και μετά τη ΔΕΘ
A Public Power Corporation’s (PPC) employee enters a control room inside the natural gas-fired power station at Lavrio town southeast of Athens May 13, 2011. Greece’s cash-strapped government, which owns 51 percent of PPC, plans to sell as much as 17 percent in the company next year as part of its 50 billion euro privatisation drive to pay down debt and avoid bankruptcy. PPC’s labour union GENOP opposes the move and threatens rolling 48-hour strikes to prevent it. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE – Tags: BUSINESS ENERGY POLITICS) – GM1E75E063Y01 | Λογαριασμοί Ρεύματος | Μπερδεμένοι οι πολίτες και μετά τη ΔΕΘ

Αυτές οι εκπτώσεις όμως, δεν δείχνουν να είναι ικανές να αντισταθμίσουν στο σύνολό τους την επιβάρυνση των νοικοκυριών, επιβάρυνση που, όπως προαναφέρθηκε, είναι ήδη μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος το ποιές θα είναι τελικά οι απώλειες των καταναλωτών, καθώς το φαινόμενο των διεθνών ανατιμήσεων του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων (που προκαλούν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική του ρεύματος) είναι σε εξέλιξη. Αντίθετα επικρατεί σύγχυση.

Η σύγχυση γίνεται απόλυτη όταν προσπαθεί να συγκρίνει κάποιος τις τελικές χρεώσεις των διάφορων προμηθευτών, της ΔΕΗ ή των ιδιωτών, μετά τις πολλές δαιδαλώδεις παραμέτρους των αρχικών τιμών, των εκπτώσεων, των παγίων, των πρόσθετων χρεώσεων με βάση τη ρήτρα κ.λπ.. , όπου καθένας ξεκινάει από διαφορετική βαση. Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνον εκ των υστέρων, όταν δηλαδή έχει έρθει ο λογαριασμός και βλέπει ο καταναλωτής πόσο πλήρωσε την κιλοβατώρα. Αλλά τότε είναι ίσως αργά…

One thought on “Λογαριασμοί Ρεύματος | Μπερδεμένοι οι πολίτες και μετά τη ΔΕΘ | Ασάφεια

  1. Παράθεμα: Ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο | Το σχέδιο για 3πλη αυξημένη επιδότηση | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.