Σοκ στην Apple από τους περιορισμούς στην Κίνα | Ο τεχνολογικός κολοσσός έχασε 200 δισ. δολάρια σε 48 ώρες

Σοκ στην Apple από τους περιορισμούς στην Κίνα | Ο τεχνολογικός κολοσσός έχασε 200 δισ. δολάρια σε 48 ώρες

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν κατά 2,9% την Πέμπτη μετά τις αναφορές ότι η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης iPhone σε φορείς και εταιρείες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Πλέον, οι επενδυτές ανησυχούν πολύ για την ικανότητα της πιο πολύτιμης σε αξία δημόσιας εταιρείας στον κόσμο να δραστηριοποιείται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Nicole Goodkind/CNN Business

Συγκεκριμένα, η Apple σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της για περισσότερο από ένα μήνα την Τετάρτη. Η εταιρεία έχασε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο ημέρες και η μετοχή της έχει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη απόδοση στον Dow Jones Industrial Average.

Πράγματι, οι απαγορεύσεις θα μπορούσαν να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για την Apple. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για τα προϊόντα της εταιρείας και οι κινεζικές πωλήσεις αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων της εταιρείας πέρυσι. Η Apple δεν αποκαλύπτει τις πωλήσεις iPhone ανά χώρα, αλλά αναλυτές της ερευνητικής εταιρείας TechInsights εκτιμούν ότι υπήρξαν περισσότερες πωλήσεις iPhone στην Κίνα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο τρίμηνο. Η Apple παράγει επίσης την πλειοψηφία των iPhone της σε κινεζικά εργοστάσια.

Η Apple με έδρα το Cupertino της Καλιφόρνια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Πεκίνου, έγραψε την Τετάρτη ο Brandon Nispel, αναλυτής της KeyBanc Capital. Εξαιτίας αυτού, η εταιρεία «ιστορικά θεωρήθηκε ως σχετικά ασφαλής στην Κίνα από τους κυβερνητικούς περιορισμούς». Αυτές οι αναφερόμενες απαγορεύσεις αποτελούν ένα σημαντικό ερώτημα, έγραψε: «Αλλάζει η κινεζική κυβέρνηση στάση;».

Την Τετάρτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα απαγόρευσε τη χρήση iPhone για αξιωματούχους της κεντρικής κυβέρνησης και ότι οι διευθυντές ειδοποίησαν το προσωπικό για την απαγόρευση μέσω ομάδων συνομιλίας ή συναντήσεων.

Την Πέμπτη, το Bloomberg ανέφερε ότι αυτές οι απαγορεύσεις επεκτάθηκαν σε κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κολοσσού PetroChina, οι οποίες απασχολούν εκατομμύρια εργαζομένους και ελέγχουν τεράστια τμήματα της κινεζικής οικονομίας.

Αναλυτές της Bank of America έγραψαν σε σημείωμα την Πέμπτη ότι η απαγόρευση του iPhone έρχεται μετά από την κυκλοφορία ενός νέου smartphone από την κινεζική εταιρεία Huawei. Η χρονική σύμπτωση, είπαν οι αναλυτές, είναι «ενδιαφέρουσα».

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι ερευνά το νέο smartphone. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται «περισσότερες πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τη σύνθεσή του» για να προσδιορίσουν εάν παρακάμφθηκαν οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εξαγωγές ημιαγωγών για να δημιουργήσουν το νέο τσιπ.

Στη Wall Streetm, οι εταιρείες τεχνολογίας υποχώρησαν, ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση περίπου 0,9% την Πέμπτη και ο τομέας των ημιαγωγών υποχώρησε περισσότερο από 2%.

Το CNN επικοινώνησε με την Apple και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *