Αποκάλυψη για την εγκληματικότητα | Αυτή είναι η απάντηση της πολιτείας

Αποκάλυψη | Αυτή είναι η απάντηση της πολιτείας στην εγκληματικότητα
Αποκάλυψη: Αυτή είναι η απάντηση της πολιτείας στην εγκληματικότητα

Του Παναγιώτη Στάθη

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ισόβια ίσον 18 χρόνια πραγματικής έκτισης (από 16 σήμερα), αποφυλάκιση για πρόσκαιρες ποινές μετά από πραγματική έκτιση 3/5 (από 2/5) και κόψιμο από το προνόμιο σε βραχιολάκι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική εισήγηση της Επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.

Η πρόταση είναι ουσιαστικά μια απάντηση της συντεταγμένης πολιτείας στην αυξημένη εγκληματικότητα, κυρίως στα φαινόμενα πρόωρης αποφυλάκισης εγκληματιών με βάση ευνοϊκές διατάξεις και στην κλιμακούμενη εν συνεχεία δράση τους στη βιομηχανία του εγκλήματος. Το πρώτο στάδιο λοιπόν που εστιάζει η Επιτροπή είναι η αποτροπή πρόωρης αποφυλάκισης καταδίκων για πολύ σοβαρά αδικήματα, καθώς πλέον θα παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις φυλακές.

Η πρόταση

Η Επιτροπή παρακολούθησης του Κώδικα που ορίστηκε με απόφαση του Κώστα Τσιάρα το 2019, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, φέρεται να προτείνει αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης της ποινής για τα βαριά κακουργήματα και κοψίματος προνομίων για τους καταδικασθέντες.

Τέτοια αδικήματα είναι:

-Τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, δηλαδή: Αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία . Εν ολίγοις η βαριά εγκληματικότητα και η προσπάθεια αποκοπής της διάπραξή της από καταδίκους που αποφυλακίστηκαν με ευνοϊκές διατάξεις και επανήλθαν με αναβαθμισμένη εγκληματική δράση.

Ισόβια

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται στην τελική πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη, ειδική παράγραφος στο περίφημο άρθρο 105 Β του ΠΚ , όπου για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ο χρόνος αποφυλάκισης αυξάνεται στα 4/5 έκτισης της ποινής. Δηλαδή από τα 2/3 πραγματικής έκτισης συν 1/3 πλασματικής (μεροκάματα) αυξάνεται η πραγματική φυλάκιση στα 3/5 και προστίθεται το 1/5 της πλασματικής. Παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια από 16 χρόνια που είναι σήμερα (χρόνος που δίνει δικαίωμα υποβολής αίτησης που κρίνεται από δικαστικό συμβούλιο) στα 18 χρόνια.

Ενδεικτικά θα υπάρξει η εξής προσθήκη στο άρθρο 105Β:

-Προκείμενου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης 18 ετών.

Παράλληλα η επιτροπή για αυτά τα αδικήματα “κόβει” και προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι: Στο άρθρο 110Α προστίθεται παρ. 11 ως εξής: Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β, δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *