Η ανταρσία των 52 βουλευτών | Γιατί αμφισβήτησαν ανοιχτά μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Η ανταρσία των 52 βουλευτών | Γιατί αμφισβήτησαν ανοιχτά μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Η ανταρσία των 52 βουλευτών | Γιατί αμφισβήτησαν ανοιχτά μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Στελέχη της ΝΔ νιώθουν «φιλοξενούμενα» στο ίδιο τους το κόμμα, κάτι που έφερε στο φως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Για το κυβερνητικό επιτελείο, η άρνηση 52 επί συνόλου 158 βουλευτών της ΝΔ να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ήταν απλώς …αναμενόμενη! Και το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε καταψήφισε είτε απείχε από την ψηφοφορία, παρά τις συντονισμένες πιέσεις κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδόν άνευ πολιτικής σημασίας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως συνομολογούν βουλευτές όλων των τάσεων της κυβερνητικής παράταξης, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μία τόσο εκτεταμένη, μάλιστα, «ανταρσία» απέναντι σε πρωτοβουλία που μάλιστα είχε τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού, η οποία, δε, αποτύπωσε ένα ευδιάκριτο ρήγμα ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις της ΝΔ και τις νέες που αναδείχτηκαν την τελευταία πενταετία, επί ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη.

«Ξαφνικά, αποκτήσαμε «στρατόπεδα» και χωρίς κανέναν προφανή λόγο» λένε απορημένοι πολλοί βουλευτές, ακόμα και μεταξύ εκείνων που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για να αποφύγουν προσωπικές συνέπειες, αλλά δηλώνουν αδυναμία να κατανοήσουν την εμμονή αλλά και τη σπουδή για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

γαμος ομοφυλων βουλη νομοσχεδιο

Στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετοί γαλάζιοι φοβούνται ότι η υπόθεση αυτή, μπορεί να λειτουργήσει συν τω χρόνω ως θρυαλλίδα νέων εστιών έντασης στο εσωτερικό του κόμματος, γιατί έφερε σε κοινή θέα μία εξομολογημένη αλλά στο παρασκήνιο μέχρι χθες διαπίστωση: Ότι μία σημαντική μερίδα στελεχών, αισθάνεται περίπου φιλοξενούμενη στο ίδιο της το κόμμα και δυσφορεί σιωπηλά – λόγω πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ – από την επέλαση «ξενόφερτων» στην παράταξη.

Μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, ουδείς ρίσκαρε μία δημόσια εξομολόγηση για τα παραταξιακά υπαρξιακά του. Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όμως, ήταν μια καλή ευκαιρία για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, με το πρόσχημα ή την αλήθεια που ενέχουν όλα τα ζητήματα συνείδησης.

Και μπορεί, όπως παρατηρούν οι γαλάζιοι, το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί ότι «ξεμπερδεύει» με τον Αντ. Σαμαρά, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και αυτή να περνάει ασχολίαστη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα με τις απόψεις που εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός. Για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και όχι μόνο. Και όχι μόνο στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος αλλά και στην παραδοσιακή εκλογική βάση της ΝΔ που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αδιαφορεί στην πραγματικότητα για το θέμα και κυρίως για την ένταση που αυτό έχει φέρει στις σχέσεις του κόμματός της με την Εκκλησία και που σταθερά το τελευταίο διάστημα δείχνει ευρύτερα προβληματισμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *