ΑΝΕΚ | Προς συμφωνία με τους πιστωτές για «κούρεμα» | Ο ρόλος του υπουργείου Ναυτιλίας

ΑΝΕΚ | Προς συμφωνία με τους πιστωτές για «κούρεμα» | Ο ρόλος του υπουργείου Ναυτιλίας

Προς συμφωνία οδεύουν η ΑΝΕΚ με τις τράπεζες για haircut, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με την Attica Group.

κείμενο Μηνάς Τσαμόπουλος

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα οι τράπεζες μεταξύ τους, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα η αλλαγή της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής.

Κύκλοι του Ομίλου Attica, επεσήμαναν ότι για να προχωρήσει η συμφωνία, θα πρέπει όλες  οι τράπεζες να προσκομίσουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν με το haircut. «Όσο δεν έχουμε αυτό  χαρτί δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία».

Το haircut αφορά μόνο τις τράπεζες, δεν θα πειραχτούν οι προμηθευτές οι οποίοι θα εξοφληθούν. Η Attica εδώ κι έναν χρόνο εχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν γίνει το κούρεμα που πρότεινε δεν θα υπήρχε εξέλιξη στην υπόθεση.

anek20

Η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τα ΔΣ της ΑΝΕΚ και της Αttica. Βασική προϋπόθεση, είναι το αίτημα της Attica προς το υπουργείο Ναυτιλίας να της καταβάλει τα 45 εκατ. ευρώ που της οφείλει από δρομολόγια που εκτέλεσε στις άγονες γραμμές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Attica θεωρεί ουσιαστική αυτή την κίνηση από το υπουργείο, αφού χρειάζεται τα χρήματα για να ικανοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan που συνοδεύει την πρόταση της Attica προβλέπει υψηλότερο «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ,  από αυτό που προέβλεπε το σχέδιο που είχε κατατεθεί το καλοκαίρι του 2021.

Μετά τις θετικές εισηγήσεις από τους servicers που διαχειρίζονται τις απαιτήσεις των Alpha, Πειραιώς, Cross Ocean και Attica Bank και τις εγκρίσεις από τις τράπεζες  έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε να υπογραφεί μνημόνιο συνεννόησης (ΜοU) μεταξύ των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει πάνω από το 60% των δανείων της ΑΝΕΚ και όλες οι τράπεζες μαζί το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

PREVELIS 1 anek

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *