Μεγάλο πρόβλημα στην αναπλήρωση των αποθηκών αερίου προβλέπει η Κομισιόν για το 2023 αν διακοπούν οι ρωσικές προμήθειες

Μεγάλο πρόβλημα στην αναπλήρωση των  αποθηκών αερίου προβλέπει η Κομισιόν για το 2023 αν διακοπούν οι ρωσικές  προμήθειες

Δύσκολο αναμένεται και το επόμενο έτος λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στο φυσικό αεριο, όπως επισήμανε η Κομισιόν στα πλαίσια της ανακοίνωσης του σχεδίου δράσης της.

Κείμενο Χάρης Αποσπόρης

Σύμφωνα με προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν, σε περίπτωση που η προμήθεια ρωσικού αερίου διακοπεί από τον Ιούλιο, οι αποθήκες της Ευρώπης δεν θα φτάσουν το στόχο του 80% που έχει τεθεί για τον Οκτώβριο, αλλά θα βρεθούν στο 65-71%.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι αποθήκες θα κλείσουν τον επόμενο χειμώνα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, χειρότερα από αυτά του φετινού Μαρτίου, με αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολη η αναπλήρωσή τους κατά τους θερινούς μήνες του 2023.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν παραθέτει δύο σενάρια:

Στο πρώτο, το κενό κατά το φετινό χειμώνα θα είναι της τάξης των 30 δισ. κ.μ. υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες και συνεχή κάλυψη με LNG. Στην περίπτωση αυτή, οι αποθήκες σχεδόν θα αδειάσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2023.

Στο δεύτερο σενάριο, οι αποθήκες θα φτάσουν στο 15% στα τέλη Μαρτίου 2023 και το κενό τον προσεχή χειμώνα θα είναι μεγαλύτερο, της τάξης των 45 δισ. κ.μ.

Ως εκ τούτου, και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται δυσκολία στην αναπλήρωση των αποθηκών το επόμενο έτος και αν συνεχιστούν οι παρούσες συνθήκες, το επίπεδό τους θα ανέλθει σε 41% στο πρώτο σενάριο και σε 56% στο δεύτερο τον Οκτώβριο του 2023.

Εξυπακούεται ότι ένας ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση και θα περιοριστούν οι δυνατότητες εισαγωγής, καθώς άλλες περιοχές του πλανήτη ενδεχομένως να αυξήσουν και τη δική τους ζήτηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αγορά αερίου έχει προεξοφλήσει ήδη ένα δύσκολο 2023. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου TTF για το επόμενο έτος δείχνει 158 ευρώ για το Μάρτιο, 128 ευρώ για το β’ τρίμηνο και 121 ευρώ για το γ’ τρίμηνο.

Οι αντίστοιχες τιμές το Μάιο ήταν 94, 77 και 73 ευρώ αντίστοιχα.

Πως θα βελτιώσει την κατάσταση το νέο σχέδιο

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το νέο σχέδιο είναι σε θέση να περιορίσει στο μισό την παραπάνω έλλειψη αερίου κατά το χειμώνα, αφήνοντας έτσι περισσότερο αέριο στις αποθήκες και βελτιώνοντας τις προοπτικές για το 2023.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θεωρητικός στόχος είναι να κλείσουν τον επόμενο χειμώνα οι αποθήκες σε επίπεδο ίσο ή καλύτερο από αυτό της προηγούμενης σεζόν που ήταν κοντά στο 26%. Με τον τρόπο αυτό οι Βρυξέλλες θα μπορούν να δείξουν ότι ακόμα και δίχως το ρωσικό αέριο το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα είναι σε θέση να αντέξει σε όρους προμήθειας, παρόλο που θα πληρώσει υψηλό κόστος.

Η ελπίδα της Ε.Ε. είναι ότι από τα τέλη του 2023 η λειτουργία νέων σταθμών παραγωγής LNG διεθνώς σε συνδυασμό με τα όσα προβλέπει το σχέδιο REPower EU για περισσότερες ΑΠΕ, εξοικονόμηση, ανανεώσιμα αέρια κτλ θα αρχίσουν να κάνουν τη διαφορά μειώνοντας τις ανάγκες για αέριο και τις τιμές του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *