Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης | Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

αγρ

Οι αναμμένες μηχανές των τρακτέρ και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης: Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Τις κινητοποιήσεις συνεχίσουν οι αγρότες, που έχουν βγει με τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητούν να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τις κινητοποιήσεις συνεχίσουν οι αγρότες, που έχουν βγει με τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητούν να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης. Τα μπλόκα πυκνώνουν σε αρκετές περιοχές και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σημάνει συναγερμός για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να «κοπεί» στη μέση η χώρα.

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου

Μάλιστα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, όπου έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις.

«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά, ενώ επισημαίνεται πως «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά».  Στην κυβερνητική πλευρά αναγνωρίζουν  πως είναι κρίσιμο να τρέξει η καταβολή των αποζημιώσεων -προκειμένου να δοθεί ζεστό χρήμα στους αγρότες- και εκεί θα είναι εστιασμένη η προσοχή το επόμενο διάστημα.

Σκέψεις για παρέμβαση στο κόστος του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε και μία συνολική επισκόπηση όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση αναφορικά με το κόστος του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος για την αγροτική παραγωγή, ωστόσο είμαι δεδομένο πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά κοστολογημένες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και μία συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ενόψει και της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν εικόνες ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στη Γερμανία και στη Γαλλία με μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών. Η συμμετοχή δε στην σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δείχνει πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο να μην κλείσει το εθνικό οδικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες

Αυτό που υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές είναι πως συνολικά 19 παρεμβάσεις έχουν  ληφθεί για την στήριξη των αγροτών, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενεργοποίηση ξανά του μέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου, η θέσπιση του προγράμματος νέων γεωργών, η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για αγορά αγροτικών μηχανημάτων και από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα. Όσον αφορά στο  Γεωργικό Αποθεματικό του 2024 αυτό ανέρχεται σε 43,1 εκ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2023. 

Πολλαπλά τα ανοιχτά μέτωπα

Μια σειρά από προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς θέματα πρώτης γραμμής ζητούν λύση. Η κρισιμότερη μάχη δίνεται βέβαια  στο πεδίο των τιμών και το Μαξίμου εστιάζει σε τρεις άξονες: στην αύξηση του εισοδήματος με μόνιμα μέτρα, στους αυξημένους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και σε μια σειρά από έκτακτες αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις.

Παράλληλα βέβαια έμφαση δίνεται σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και τις επόμενες 48 ώρες αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα προκύψουν από την κακοκαιρία. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαδοχικές συσκέψεις στην πολιτική προστασία.

Δεδομένο είναι πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση, καθώς είναι προγραμματισμένο να περάσουν από την Βουλή δύο κρίσιμα νομοσχέδια. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στην Πειραιώς θέλουν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους γαλάζιους βουλευτές να πουν «ναι». Το δρόμο για την Ολομέλεια θα πάρει και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με την συζήτηση να έχει φουντώσει.

Να σημειωθεί πως έκτακτη σύνοδο προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου πραγματοποιούν σήμερα  οι πρυτάνεις. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα με επείγουσα ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις Συγκλήτους των ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως οι εξετάσεις στα ΑΕΙ μπορούν να διεξαχθούν ψηφιακά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *