Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχωρεί ξανά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσφατη αντιστροφή στις τιμές του φυσικού αερίου (προς τα πάνω) και η μπερδεμένη κατάσταση στη Wall Street (καθοδική πορεία) βαραίνουν τη διάθεσή των Αμερικανών. Το ίδιο συμβαίνει και στην καθημερινότητα ενός κόσμου σε μια περίπλοκη αγορά με υψηλότερες τιμές.
Από την Emily Peck/Axios
Συγκεκριμένα, μετά την άνοδο για μεγάλο μέρος του 2023, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Τετάρτης από το Morning Consult/Axios Inequality Index.
Το καταναλωτικό συναίσθημα μειώθηκε κατά 4,3% τον Σεπτέμβριο για τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα -για εκείνα που κερδίζουν τουλάχιστον 100.000 $ ετησίως. Αντίστοιχα, υποχώρησε κατά 2,8% για τα άτομα μεσαίου εισοδήματος και 0,5% για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Το συναίσθημα μετριέται ρωτώντας τους καταναλωτές πώς αισθάνονται για τα προσωπικά τους οικονομικά και τις επιχειρηματικές συνθήκες, τώρα και στο μέλλον. Οι δημοσκόποι ρωτούν επίσης εάν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουν μια μεγάλη αγορά που να αφορά το νοικοκυριό τους.
«Νομίζω ότι αυτά τα δεδομένα πρέπει να αποτελέσουν λόγο ανησυχίας», δήλωσε ο Jesse Wheeler, ανώτερος οικονομολόγος στο Morning Consult.
Και υπάρχουν οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι που πρέπει να είναι υπό στενή παρακολούθηση, επισήμανε ο ίδιος, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας στις αυτοκιντοβιομηχανίες που θα μπορούσε να διευρυνθεί και του πιθανού τερματισμού της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του Conference Board που αφορά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τώρα βρίσκεται σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Ο δείκτης προσδοκιών, που μετρά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ανθρώπων όσον αφορά το εισόδημα, τις επιχειρήσεις και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, υποχώρησε κάτω από το 80 τον Σεπτέμβριο, σε ένα επίπεδο που ιστορικά σηματοδοτεί ύφεση εντός του έτους.
Η μεγάλη εικόνα που βγαίνει από τη νέα έρευνα δείχνει ότι η καταναλωτική καλή διάθεση που επλήγη το 2020, παρόλο που υπήρξαν ανατροπές, δεν έχει επιστρέψει ακόμη εκεί που ήταν πριν από την πανδημία.
Ο πληθωρισμός παίζει μεγάλο ρόλο εδώ. Αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει σίγουρα μειωθεί από τα υψηλά που είδαμε πέρυσι, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες συνολικά —και δεν υποχωρούν. Όπως έγραψε πρόσφατα η Catherine Rampell στην Washington Post, «Οι άνθρωποι με ρωτούν αρκετές φορές πότε οι τιμές θα “πέσουν” σε αυτό που ήταν πριν από την πανδημία… Η σύντομη απάντηση είναι: “μάλλον ποτέ”».
Και παρόλο που αυτό είναι καλό για την αμερικανική οικονομία, ο αποπληθωρισμός θεωρείται γενικά κακός σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι υψηλότερες τιμές είναι ουσιαστικά ένα συνεχές πλήγμα για τους καταναλωτές.
Γενικά, τα δεδομένα για το καταναλωτικό συναίσθημα παρακολουθούνται με πολιτικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους σε σκοτεινή διάθεση όσον αφορά την οικονομία. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα για τον Πρόεδρο Biden, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τον όρο «Bidenomics» σε κάτι θετικό.
Σε μια δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα, το 44% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση υπό τον Biden -στο χειρότερο ποσοστό για οποιονδήποτε πρόεδρο από την εποχή του Ronald Reagan το 1986. Ωστόσο, λίγο μετά, τα Reaganomics τελικά αποδείχθηκαν νικηφόρος όρος.