Στον πλήρη έλεγχο της Alpha Bank η Cepal-Ανεβάζει ταχύτητα το Galaxy-4 σχήματα ενδιαφέρονται

Στον πλήρη έλεγχο της Alpha Bank η Cepal - Ανεβάζει ταχύτητα το Galaxy
Στον πλήρη έλεγχο της Alpha Bank η Cepal – Ανεβάζει ταχύτητα το Galaxy

Τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal Holdings (“Cepal”) απέκτησε η Alpha Bank, σε συνέχεια των ενεργειών υλοποίησης του Project Galaxy, του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε σήμερα – ταχύτερα ακόμη και από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2019 – η μεταβίβαση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal Holdings S.A. που κατείχε μέχρι πρότινος η Centerbridge, καθιστώντας την Alpha Bank μοναδικό μέτοχο της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του project Galaxy, το οποίο δρομολογείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς,  η Τράπεζα θα διαθέσει εντός των προσεχών μηνών προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal καθώς και ποσοστό από τα mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους έως 10,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη προεπιλεγεί, μέσα από μία ευρεία λίστα διεθνών επενδυτών υψηλού κύρους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι που θα κληθούν, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το Galaxy ενδιαφέρονται 4 σχήματα, μεταξύ των οποίων οι Pimco, Elliot-Credito Fondiario, Cerved. Η Fortress δεν κατέθεσε τελικώς προσφορά, αλλά αποτελεί εταίρο της Alpha Bank, καθώς προ ημερών ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (Neptune), η διαχείριση του οποίου ανατέθηκε στην Cepal.  

Βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι η εμπειρία των επενδυτών σε σύνθετες και απαιτητικές συναλλαγές ανάλογου μεγέθους, η αναπτυξιακή προοπτική της Cepal ως του μεγαλύτερου Servicer στην Ελλάδα και η διατήρηση υψηλών ρυθμών για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσα στους λίγους επόμενους μήνες.

Ποιος είναι ο στόχος της Alpha Bank

Στόχος είναι η Cepal να αναδειχθεί στην ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά καθώς, παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών που ήδη διαχειρίζεται, θα αναλάβει το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο καθώς και τη διαχείριση των υπολοίπων ΜΕΑ της Alpha Bank. Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε Ευρώ 33 δις, τοποθετώντας τη CEPAL στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης.

Η Cepal άνοιξε τη σχετική αγορά στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη εταιρία που αδειοδοτήθηκε το 2017 από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με την πώληση των μετοχών της σε διεθνή επενδυτή, το πρωτοποριακό για την εποχή του εγχείρημα περνάει σε νέα φάση ανάπτυξης, δικαιώνοντας τους ιδρυτές μετόχους, μεταξύ των οποίων και η Alpha Bank.

Ήδη από την 1η Ιουλίου, νέος διευθύνων σύμβουλος της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας, θα αναλάβει Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cepal, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Με το Project Galaxy, το οποίο υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, η Alpha Bank επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στους φιλόδοξους και απαιτητικούς στόχους του business plan που παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2019.

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, το διεθνές κύρος των υποψήφιων επενδυτών και η ποιότητα των προσφορών που κατατέθηκαν αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Alpha Bank και την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της Διοίκησης να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Ενδεικτικό του υψηλού ανταγωνισμού είναι και το γεγονός ότι μεγάλα ονόματα (πχ Bain Capital), τέθηκαν εκτός του δεύτερου γύρου.

Η Cepal είναι μία εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, υπό τις ρυθμίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1. α. του Νόμου 4354/2015 όπως ισχύει στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 095/27.5.2016.
Μέσα από τη στρατηγική τεχνογνωσία και τις προηγμένες μεθόδους εξυπηρέτησης που διαθέτουμε, παρέχουμε καινοτόμες, ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις σε πελάτες και δανειολήπτες.

Στοιχεία για την Cepal


Ως πρωτοπόρος στην ελληνική αγορά, η Cepal φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, παρέχοντας έγκαιρες αμοιβαίες και επωφελείς λύσεις εξυπηρέτησης σε πελάτες και δανειολήπτες, εφαρμόζοντας επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές.
Το όραμά μας εστιάζει στην εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού τομέα μέσω νέων εξειδικευμένων πρακτικών και τεχνογνωσίας, που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στο σύνολο των διαδικασιών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *