Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (22.11.2022) το υπουργείο Εργασίας. Πρόεδρος του νέου Συμβουλίου θα είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της Ένωσης Μαζί Για το Παιδί.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου τοποθετήθηκαν επίσης ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, ο πρώην διευθυντής της ΜΕΘ του Παίδων “Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού”, Ιωάννης Παπαδάτος, ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, η ψυχολόγος Έρρικα Οικονόμου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» Ανδρέας Ζομπανάκης και ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.
Όλο το νέο Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου
- Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
- Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
- Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
- Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
- Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
- Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
- Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα χρόνο.
Το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δομών της ΜΚΟ αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.
«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η αλλαγή στη διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου είναι ουσιαστικά εφαρμογή της διάταξης που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022, με την οποία επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς, σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους.
«Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».
Ποια είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου
Ανήκει σε μια από τις ισχυρότερες εφοπλιστικές οικογένειες του τόπου. Κάποια άλλη στη θέση της θα προτιμούσε πιθανότατα να ήταν μονοσήμαντα «προσανατολισμένη» στην προσωπική της ευμάρεια. Στον «δικό της κόσμο» εν ολίγοις.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει με την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Η σύζυγος του Ανδρέα Μαρτίνου έχει αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς. Με την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία να είναι πολύ ψηλά στο αξιακό της σύστημα.
Ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος από το 2018 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», η Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει συμβάλει τα μέγιστα με καίριες πρωτοβουλίες της στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της αναπηρίας, της κακοποίησης, της ανισότητας και της αρρώστιας που αντιμετωπίζει ο ανήλικος πληθυσμός σε όλη τη χώρα.
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε το 1996 ως ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων που εργάζονται για να προσφέρουν την ποθούμενη ευημερία σε περίπου 30.000 παιδιά κάθε χρόνο. Εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Προ πενταετίας, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Ωστόσο, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις τιμές και στις διακρίσεις. Μάλιστα στη διάρκεια της περυσινής δύσκολης χρονιάς, εντατικοποίησε τη δραστηριότητα της Ένωσης.
Έφτασε έως τις ακριτικές περιοχές του Έβρου όπου, με τα σωματεία της Ένωσης σε στενό εναγκαλισμό, προχώρησαν σε δράσεις για την υγεία και την παιδεία. Στις οποίες περιλαμβάνονται η προσφορά σύγχρονου εξοπλισμού στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η ανακατασκευή και ανάπλαση σχολικών γηπέδων (στο Διδυμότειχο και τα Δίκαια), η προσφορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού και αθλητικών ειδών, όπως επίσης και η δημιουργία θερμοκηπίου (στον οικισμό Ρίζια της Ορεστιάδας) για την «καλλιέργεια» της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Πρόσφατα, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου σχεδίασε μεγάλη φιλανθρωπική δημοπρασία σε συνεργασία με τον οίκο Christie’s, προκειμένου να ενισχυθεί το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «η Χαρά». Το οποίο ιδρύθηκε με δική της πρωτοβουλία, όταν τη δεκαετία του 1980 γνώρισε μια οικογένεια με παιδί που έπασχε από σύνδρομο Ντάουν. Με αφετηρία τη «Χαρά» και σταδιακά στη συνέχεια χτίστηκε η Ένωση των δέκα σωματείων που είναι «Μαζί για το Παιδί».