Η ακρίβεια σαρώνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ | Επικοινωνιακά πρόστιμα στις πολυεθνικές

Η ακρίβεια σαρώνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ | Eπικοινωνιακά πρόστιμα στις πολυεθνικές

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν τη δυσφορία των πολιτών για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια – ιδιαίτερα στα τρόφιμα – αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η τελευταία πρωτοβουλία για «κλειδωμένη» μείωση τιμών κατά 5% τους επόμενους έξι μήνες, αποδίδει καρπούς!

Επιπρόσθετα, στον δημόσιο λόγο τους ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κραδαίνουν τα παχυλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αισχροκέρδεια στις τιμές πώλησης προϊόντων τους, με την υποσημείωση, μάλιστα, ότι τα χρήματα που θα καταβληθούν στα δημόσια ταμεία, θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

Μόνο που όπως σημειώνουν κορυφαίοι νομικοί, αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Βερβεσός, μέχρι την καταβολή των προστίμων, με τις προσφυγές και τα ένδικα μέσα που θα αξιοποιήσουν οι δύο εταιρείες, θα απαιτηθεί μία δεκαετία! Που σημαίνει ότι στο μόνο στο οποίο μπορεί να προσβλέπει άμεσα η κυβέρνηση είναι να λειτουργήσει το γνωστό ρητό «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Πράγμα αμφίβολο, ωστόσο…

Δυσοίωνα είναι τα μαντάτα και από την ανταπόκριση των βιομηχανιών και των προμηθευτών στη νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση τιμών κατά 5% σε βασικά προϊόντα για έξι μήνες.

3b81ab0b594307a472c8f23cac42ff41 XL

Στα ύψη βασικά προϊόντα

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση όχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε βάλει, αλλά άγγιξε «το πάτωμα», αφού μέχρι την Κυριακή, μόλις 45 εταιρείες δήλωσαν παρών! Επιπρόσθετα, για πολλά από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, η μείωση κατά 5% ξεκίνησε από πολύ ψηλά! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του γάλακτος, το οποίο θεωρείται ευρείας κατανάλωσης προϊόν. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η τιμή έχει αυξηθεί 11,11% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν και κατά 23,07% από το 2021, χρονιά στα τέλη της οποίας ξεκίνησε η κούρσα του πληθωρισμού.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται σε πολλά ακόμα από τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως η φέτα, ο καφές, οι βρεφικές πάνες κα.

Το ζήτημα της ακρίβειας είναι μακράν πρώτο στις συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την κοινωνική δυσαρέσκεια και την αγωνία των πολιτών για τον χειμώνα που έρχεται. Δυσαρέσκεια, που ούτως άλλως καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ενδεικτικά, στη χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το 73% απάντησε πως έχει αναγκαστεί να μειώσει τα έξοδά του, το 67% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τον χειμώνα και την θέρμανση, το 17% λίγο, το 12% καθόλου και το 4% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

akriveia 1

Δυσπιστία υπάρχει και για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών για αποκλιμάκωση της ακρίβειας. Ειδικότερα σε ερώτημα για το πόσο πιστεύουν οι πολίτες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών για την αποκλιμάκωση της ακρίβειας, το 52% απάντησε «καθόλου», το 22% «λίγο», το 17% «αρκετά», το 3% «πολύ» και το 6% ΔΞ/ΔΑ

Παρά ταύτα, σε κεντρικό επίπεδο, η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων σταματάει στην κολοσσιαία διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *