Πληθωρισμός | Ακριβαίνουν συνεχώς τα τρόφιμα | Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές παγκοσμίως

Πληθωρισμός | Ακριβαίνουν συνεχώς τα τρόφιμα | Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές παγκοσμίως
Πληθωρισμός | Ακριβαίνουν συνεχώς τα τρόφιμα | Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές παγκοσμίως

Όσοι ψωνίζουν τρόφιμα από τα σουπερ μάρκετ θα έχουν παρατηρήσει πως από τον Απρίλιο και μετά οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο κι οφείλεται στις πληθωριστικές τάσεις. Ο πληθωρισμός είναι η νέα μεγάλη απειλή εξαιτίας της κοπής νέου χρήματος σε απίστευτες ποσότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφθασε το 4,2%. Μετά από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού και ύφεσης -αυτό που ζήσαμε δηλαδή στην  Ελλάδα- ίσως αυτό να φάνταζε «καλό».  Σαφώς όμως οι βίαιες αλλαγές σπανίως είναι προς όφελος μεσο-μακροπρόθεσμα.

Αυτό άλλωστε επισημαίνει κι ο Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση του ζητήματος αυτού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα τρόφιμα ανέβηκαν τον Μάιο, ύστερα από ένα δωδεκάμηνο ράλι, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών.

Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων αυξήθηκε για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία.

814x 1 8

Οι «τσουχτερές» τιμές των τροφίμων δεν επιβαρύνουν μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και την ευρύτερη οικονομία, καθώς επιταχύνει τον πληθωρισμό, αποθαρρύνοντας  τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να παρέχουν περισσότερα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Οι αιτίες δεν είναι μόνο οικονομικές. Μπορεί η επάνοδος της Κίνας σε ρυθμούς θηριώδους ανάπτυξης μετά την πανδημία να εξαφάνισε σχεδόν τα αποθέματα σιτηρών (που αποτελούν τη βάση πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και ζωοτροφών), όμως και η κλιματική αλλαγή φαίνεται να διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών των τροφίμων.

Χαρακτηριστικά, η ξηρασία σε κάποιες σημαντικές γεωργικές περιοχές της Βραζιλίας έχει επιφέρει πλήγμα σε καλλιέργειες όπως αυτή του καφέ και του καλαμποκιού.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά της υπόθεσης που προκαλεί ανησυχία κι αν οι σχετικοί φόβοι πραγματοποιηθούν, τότε θα δημιουργηθούν πολιτικά ντόμινο.

Όπως εκτιμάται, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τα  φτωχότερα έθνη, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτές οι χώρες έχουν ακόμη ασθενέστερη αγοραστική δύναμη – και δίαυλους επικοινωνίας με άλλα κράτη – εν καιρώ πανδημίας.

Προ δεκαετίας περίπου η περίφημη «αραβική άνοιξη» ξεκίνησε ακριβώς λόγω της τεράστιας εκτίναξης της τιμής των βασικών τροφίμων, που προκάλεσε και αλυσιδωτές εξεγέρσεις με απίθανες συνέπειες, οι οποίες άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη σε ένα μεγάλο κομμάτι της λεκάνης της Μεσογείου και όχι μόνο…

Μπορείτε να φανταστείτε την κοινωνική αναταραχή σε χώρες όπως η Τουρκία που ήδη μαστίζεται από φτώχεια. Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό θα επηρεάσει και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους γείτονές της και φυσικά τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν.

One thought on “Πληθωρισμός | Ακριβαίνουν συνεχώς τα τρόφιμα | Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές παγκοσμίως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *