Ακύρωση Τουρκολιβυκού Μνημονίου | Αμερικανικό ”δώρο” ή τουρκικός ελιγμός

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:55 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ακύρωση Τουρκολιβυκού Μνημονίου | Αμερικανικό ''δώρο'' ή τουρκικός ελιγμός

Πολύ καλή εξέλιξη – υπό προϋποθέσεις που αφορούν τη σωστή διαχείριση – η ακύρωση του παράνομου και εξωφρενικού τουρκολιβυκού μνημονίου που υπεγράφη 14 μήνες πριν μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ. 

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε egypttoday.com,δικαστήριο στη Λιβύη έκρινε άκυρα τα διατάγματα της κυβέρνησης Σάρατζ για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο καθώς και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Μάλιστα την απόφαση δημοσιεύει και το λιβυκό κοινοβούλιο που εδρεύει στην Ανατολική Λιβύη. 

Λίγες μέρες πριν, στην Huffpost Greece σε άρθρο μου με τίτλο ″Οι στόχοι των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική και η Κρήτη″ στο οποίο υποστηρίζω ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να στηρίξουν άμεσα τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, όπως άλλωστε στήριξαν την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης στις 6/8/2020, μια συμφωνία που εξέπληξε αρνητικά όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τις ΗΠΑ. Να μην ξεχνάμε την προοπτική του East Med αλλά και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο θα έφερνε ακόμη πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία στη Λιβύη. 

Επίσης, οι ΗΠΑ από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του περασμένου έτους, μέσα από έντονο παρασκήνιο, κατάφεραν να περάσουν τις θέσεις τους στη Λιβύη με μια συνθήκη παύσης πυρός (μια εύθραυστη συμφωνία) η οποία ωστόσο έβαλε ″πάγο″ στο ρωσοτουρκικό σχέδιο για διχοτόμηση της Λιβύης. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα οφείλει να έχει στο νου και την τουρκική πολιτική. 

Η Τουρκία γνώριζε όταν συνυπέγραφε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ότι είχε μηδαμινές πιθανότητες να γίνει μια βάση για τις τουρκικές διεκδικήσεις. Η Τουρκία αυτό που κάνει πάντα είναι να εμφανίζει ένα πρόβλημα στο οποίο μετά παρουσιάζεται ως καταλύτης και μπορεί να το ″πουλήσει″ ως διαλλακτικότητα για να εγείρει αξιώσεις κατά της Ελλάδας ανατολικά (Καστελόριζο). Άρα: Ευχάριστα νέα; Σαφώς. Τελείωσαν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι; Όχι.

κείμενο Αλέξανδρος Θ. Δρίβας

Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *