Ο παλιότερος χριστιανικός ναός στην Αθήνα | Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων

Ο παλιότερος χριστιανικός ναός στην Αθήνα | Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας συναντάς κτήρια άλλων εποχών, σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και σε καλούν να γνωρίσεις την ιστορία τους όπως ο Ναός των Αγίων Αποστόλων. Πιθανόν δε, να έχεις περάσει δίπλα από πολύ σπουδαία ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και να μην γνωρίζεις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που τα κάνουν ξεχωριστά όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. 

Όπως για παράδειγμα, ήξερες ποιος είναι ο παλαιότερος χριστιανικός ναός της Αθήνας; Κι όμως μπορεί να έχεις περάσει πολλές φορές από κοντά του. Ο λόγος για τον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά. Η εκκλησία αυτή είναι ένα ιδιαίτερο και σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής στο κέντρο της Αθήνας.

Η εκκλησία που η ιστορία της μετρά… 1.000 χρόνια

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται χτισμένος στην νοτιοανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα. Μετρά κάτι παραπάνω από 1.000 χρόνια ζωής και αποτελεί τον μοναδικό  και είναι σωζόμενος μέχρι σήμερα ναό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό τον κάνει σίγουρα να ξεχωρίζει με διαφορά.

Όσον αφορά την κατασκευή της παλιότερης εκκλησίας της Αθήνας, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μεσο-βυζαντινό ναό μεγάλης ιστορικής αξίας. Είναι ο πρώτος ναός του επονομαζόμενου Αθηναϊκού ρυθμού. Αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο κυρίως για τη μετέπειτα εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Κι αυτό γιατί αποτελεί έναν ιδιαίτερο και επιτυχή συνδυασμό απλού τετρακίονου και σταυροειδούς εγγεγραμμένου κτηρίου.

agioi apostoloi1

Μέσα στους αιώνες ο Ναός των Αγίων Αποστόλων υπέστη πολλές καταστροφές, όπως και πολλά θρησκευτικά μνημεία στην Αθήνα. Ωστόσο, το 1877 ο ναός επισκευάστηκε και επεκτάθηκε δυτικά. Το 1954 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να κατεδαφιστούν όλες οι νεότερες οικοδομικές παρεμβάσεις και μέσα στα δύο επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και η επιστροφή του στην αρχική του μορφή του ναού των Αγίων Αποστόλων.

Σήμερα η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο βυζαντινό μνημείο. Επιπλέον κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζεις ακόμη κι αν έχεις δει την συγκεκριμένη εκκλησία είναι ότι λειτουργείται μία φορά κάθε χρόνο, την ημέρα της σύναξης των 12 Αποστόλων, 30 Ιουνίου. Την επόμενη φορά που θα κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από εκεί…

uhgnj0xgOCk1X1DiocewSRFGxlKWiNKXLYNKfrTXc2uGwA0H sAaMNEoqyxjzurhPau6dEBuxh5AePj2ii0gwVGzH9mTCKZcSPO6t5Dfbbxl jXkulFnTnPMhDs7QqqjBratryW7yfm5lwyCDh5UCTlXiA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *