Εκλογές 2023 | Βήμα – βήμα η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις κάλπες | Πάνω από 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος

EKLOGES 2023 VOULEUTIKES VOULEYTIKES

Εκλογές 2023 | Βήμα – βήμα η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις κάλπες | Πάνω από 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος

Η προεκλογική περίοδος ξεκινά επισήμως το Σάββατο – αναμένεται η επίσημη διάλυση της Βουλής – και στο κυβερνών κόμμα ξεδιπλώνουν την στρατηγική με την οποία θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες. Τα θέματα της καθημερινότητας θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην προεκλογική μάχη, ενώ το βασικό δίλημμα που μπαίνει από την Νέα Δημοκρατία είναι «αν η χώρα θα κάνει βήματα μπροστά ή πίσω»

Κεντρικός στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων και το βλέμμα της Νέας Δημοκρατίας στρέφεται πρωτίστως προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα (απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αύξηση μισθών κ.α) και δίνεται έμφαση σε μια σειρά έργων που δρομολογούνται. 

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες κατά την διάρκεια των οποίων παρουσιάζει το αναπτυξιακό σχέδιο σε επίπεδο περιφερειών για τα επόμενα χρόνια. «Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν γιατί τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και έχουμε σχέδιο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε «αναλογιστείτε το αποτύπωμα του έργου που θέτουμε στην κρίση των πολιτών και έγινε την προηγούμενη τετραετία». 

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, καλώντας τα στελέχη να ριχθούν στη μάχη για να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό. Αύριο είναι προγραμματισμένη  περιοδεία αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνεχεία στην Καλαμάτα , το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ομιλία στα Χανιά και ακολουθεί τη Δευτέρα το Αιγάλεω.

omilia aigalew inv
Εκλογές 2023 | Βήμα – βήμα η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις κάλπες | Πάνω από 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος

Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται όλο και εντονότερα από το κυβερνών κόμμα. Αυτό που αναγνωρίζεται στην Πειραιώς είναι πως απαιτείται ένα καλό ποσοστό στις εκλογές της απλής αναλογικής για να στηριχθεί το αφήγημα της αυτοδυναμίας σε περίπτωση δεύτερων εκλογών

«Η 21η Μαΐου θα είναι η Κυριακή της μεγάλης αυτοδύναμης Ελλάδος» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κυβερνών κόμμα να επισημαίνει πως μια είναι η κάλπη. Στις εκλογές του Μαΐου θα κριθεί άλλωστε το ποσοστό του πρώτου  κόμματος αλλά και η διαφορά απο το δεύτερο και το μήνυμα που εκπέμπεται από την Νέα Δημοκρατία  είναι πως απαιτούνται καθαρές λύσεις. «Δεν επιτρέπονται χαλαρές ψήφοι τάχα διαμαρτυρίας. Καμία λάθος απόφαση στην κάλπη δεν θα δικαιώνεται αργότερα» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας. «όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμα τόσο πιο εύκολα η δεύτερη αναμέτρηση θα οπλίσει με δύναμη το νικητή για να κυβερνήσει σωστά τη χώρα».

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές μία  στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιείται ήδη μια σειρά εκδηλώσεων για την προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων. Για παράδειγμα χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει στον τομέα της ανάπτυξης σε εκδήλωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ο Κωστής Χατζηδάκης εστίασε στα όσα γίνονται στον  e-ΕΦΚΑ σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Σχετικές κινήσεις θα γίνουν και το επόμενο διάστημα καθώς από το κυβερνών κόμμα δίνουν βαρύτητα στην προβολή των όσων έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Εκλογές 2023 | Βήμα - βήμα η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις κάλπες | Πάνω από 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος
Εκλογές 2023 | Βήμα – βήμα η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις κάλπες | Πάνω από 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος

Πάνω από 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος ένα μήνα πριν τις εκλογές

Έναν μήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και στις μετρήσεις η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 20%.

Δημοσκόποι σημειώνουν πως ένα τέτοιο ποσοστό είναι τεράστιο όταν παρατηρείται 30 ημέρες πριν τις κάλπες και αναζητούν τα αίτιά του, αλλά και τη μελλοντική εκλογική συμπεριφορά του.

Σε focus group που πραγματοποιούνται η αδιευκρίνιστη ψήφος κατανέμεται περίπου αναλογικά στα μεγάλα κόμματα, πλην όμως ενδιαφέρον εμφανίζει το εξής εύρημα: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα τους είναι ευκολότερο να επιστρέψουν σε αυτό από ό,τι οι ψηφοφόροι που έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά την τραγωδία των Τεμπών φέρεται το ρήγμα τμήματος ψηφοφόρων της ΝΔ με το κόμμα τους να είναι σημαντικό, ακόμα και αν μεγάλο μέρος τους δεν διαβαίνει τον Ρουβίκωνα, ζητώντας αλλαγή και υπερψηφίζοντας το αντίπαλο δέος Μητσοτάκη, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, κινδυνεύει με επανάληψη ενός «νέου 2009», όπου ο Κώστας Καραμανλής έχασε από τον Γιώργο Παπανδρέου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά λόγω της αποχής των «γαλάζιων» ψηφοφόρων από την κάλπη! Πολύ περισσότερο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την ελαφρά τροποποίηση της θέσης του το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης από τις κάλπες της 21ης Μαΐου γιατί θέλει να κάψει την απλή αναλογική

Το μέγαρο Μαξίμου, πάντως, πέραν της τιμωρητικής ψήφου, ανησυχεί ιδιαίτερα και για τη «χαλαρή» ψήφο, την ψήφο δηλαδή με χαρακτηριστικά ευρωεκλογών. Από τη στιγμή που δηλώνει πως από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα βγει κυβέρνηση, είναι φανερό πως ο ψηφοφόρος νιώθει πιο άνετα να στείλει μηνύματα προς την κυβέρνηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις της…