Η «τρεχάλα» των γαλάζιων στη Β. Ελλάδα | Το «κόψιμο» Καραμανλή, Αβραμόπουλου | Τα ψηφοδέλτια και ο ανασχηματισμός

Υπουργοί «οργώνουν» την Βόρεια Ελλάδα 

Αυτή τη φορά, με την τελευταία ΔΕΘ πριν από τις εκλογές, η πρωθυπουργική εντολή προς τα μέλη της κυβέρνησης ήταν πιο συγκεκριμένη και πιο αυστηρή: Άπαντα τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει από την προσεχή Δευτέρα, 31η Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου να επισκεφθούν ο κάθε ένας/ή κάθε μία από μία περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας και να ανακοινώσουν κάτι θετικό προς τους κατοίκους, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους.

Δηλαδή οι υπουργοί θα έχουν πέντε ημέρες στη διάθεσή τους, έως την ομιλία του ΠΘ στο Βελλίδειο για να ανακοινώσουν, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, παροχές ή βοήθεια  σε κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και κατ΄επέκταση σε όλη την Ελλάδα.

Για να δείτε με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτήν την ΔΕΘ. Ο Γραμματέας του κόμματος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος καταρτίζει το πρόγραμμα των περιοδειών των υπουργών, κάνει και κάτι άλλο που για πρώτη φορά συμβαίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πριν από κάθε περιοδεία, ο κ. Κυρανάκης φροντίζει να έχει μια δημοσκόπηση από την εκλογική περιφέρεια την οποία θα επισκεφθεί ο υπουργός. Εν συνεχεία άλλη μία από την ίδια εκλογική περιφέρεια όταν εξαγγείλει ο υπουργός τις παροχές. Έτσι με αυτόν τον τρόπο η ΝΔ θα γνωρίζει ποιο θα είναι το αντίκτυπο των εξαγγελιών σε κάθε περιφέρεια στη Βόρεια Ελλάδα.

Θα… μετρηθούν

Με δυο λόγια θα αποτελέσουν όμως και ένα είδος crash test της κυβερνητικής πολιτικής αλλά του κομματικού μηχανισμού στην Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου υπάρχει δημοσκοπικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Θα μετρηθούν, δηλαδή κλίμα, οργανώσεις, τοπικές ισορροπίες και, αναπόφευκτα, πρόσωπα: ποιος έχει έρεισμα, ποιος διαθέτει δίκτυο και ποιοι από εκείνους που σήμερα ακούγονται μπορούν πράγματι να αντέξουν μια μάχη σταυρού.

Οι 100 επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ

Να ξέρετε ότι με γοργό ρυθμό ετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων. Δεν φαίνονται να βιάζονται, τώρα που οι πάντες έχουν σιγουρευτεί ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου όπως διέρρεαν κάποιοι (ονόματα δεν θίγουμε, ούτε θέσεις) στο Μαξίμου.

Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων γίνεται με κάποια στρατηγική και θα σας εξηγήσω πως. Για παράδειγμα η ΝΔ πρόκειται να ανακοινώσει 100 υποψήφιους στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Αυτή την ανακοίνωση βεβαίως την περιμένει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα δει ποιοι έχουν κοπεί και αν του κάνουν να τους προσεγγίσει.

Σκέψεις όμως που πέρασαν από το μυαλό του Κυρανάκη, ο οποίος πρόκειται να ανακοινώσει μεν 100 «δυνατά» ονόματα, όπως χαρακτηρίζονται, που φέρνουν σταυρούς πλην όμως θα αφήσει πίσω σε δεύτερη φάση πιο αδύναμους σε σταυρούς ώστε εάν θελήσουν να στραφούν σε κάποιο άλλο κόμμα να μην προκαλέσουν εκλογική ζημιά στη ΝΔ.

Οριστικά εκτός ψηφοδελτίων Καραμανλής και Αβραμόπουλος

Eν τω μεταξύ δύο εν ενεργεία βουλευτές της, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής μένουν οριστικά εκτός ψηφοδελτίων. Ο Αβραμόπουλος όχι με τη θέλησή του, αφού εκκρεμεί η δίωξη για το qatargate.

Αντιθέτως ο Καραμανλής μένει εκτός ψηφοδελτίων (και εκτός πολιτικής) με τη θέλησή του, αν και υπήρξαν φωνές από τη ΝΔ (και τη κυβέρνηση) να τον μεταπείσουν, θεωρώντας ότι η αποχώρησή του από την πολιτική θα προκαλέσει ζημιά στο κόμμα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι αθωώθηκε από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να παραπεμφθεί για την υπόθεση των Τεμπών στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ένας ανασχηματισμός που δεν λέει να έρθει

Όσοι (και δεν ήταν λίγοι) που ήλπιζαν σε κάποιο ανασχηματισμό μετά ή πριν της ΔΕΘ, τη στιγμή που έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών για την άνοιξη του 2027 (οι περισσότεροι αρχίζουν τώρα να τοποθετούν τις εκλογές τον Μάιο του2027) μάλλον απογοητεύονται. Τα μηνύματα που έρχονται από το Μαξίμου, είναι ότι δεν είναι στις προθέσεις του Μητσοτάκη ο ανασχηματισμός, άσε που υπενθυμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει μια αντιπάθεια προς τους ανασχηματισμούς.

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κάποια διορθωτική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, ή ακόμα κάποια  αντικατάσταση από εθελούσια παραίτηση υπουργού.

Εάν δεν υπάρξει ούτε το ένα ούτε το άλλο, τότε η σημερινή κυβέρνηση, με τόσο μεγάλο σχήμα, θα μείνει έως τις εκλογές. Γιατί, είναι γνωστό στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ισχύει το δόγμα, ό,τι κάνοντας έναν ανασχηματισμό, δημιουργείς μερικούς ευχαριστημένους και περισσότερους δυσαρεστημένους.