
Παρά τους 5.478 νέους διορισμούς, έμειναν ακάλυπτες 215 διαθέσιμες θέσεις λόγω έλλειψης υποψηφίων – Αναλυτικά οι ειδικότητες και τα κενά που παρέμειναν
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά των φετινών μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών αποκαλύπτεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας: 215 οργανικές θέσεις που είχαν διατεθεί για διορισμό έμειναν τελικά κενές, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμοι υποψήφιοι για να τις καταλάβουν.
Συγκεκριμένα από τη Γενική εκπαίδευση οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 3313 και καλύφθηκαν 3293 δηλαδή το 99% και από τους ΕΕΠ- ΕΒΠ καλύφθηκε το 100%
Το στοιχείο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία η δημόσια εκπαίδευση εξακολουθεί να έχει μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό και κάθε Σεπτέμβριο απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Στους νέους διορισμούς για το σχολικό έτος 2026-2027 διορίστηκαν 5.478 εκπαιδευτικοί, ωστόσο η κατανομή των διαθέσιμων θέσεων δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί στο σύνολό της.
Το ίδιο το υπουργείο Παιδείας σημείωσε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ότι «ελλείψει υποψηφίων, δεν κατέστη εφικτή η κάλυψη όλων των θέσεων που διατέθηκαν».
Το εντυπωσιακότερο στοιχείο βρίσκεται στην Ειδική Αγωγή και ειδικότερα στον κλάδο των Μαθηματικών.
Οι 117 από τις 215 κενές θέσεις είναι Μαθηματικών
Περισσότερες από τις μισές θέσεις που δεν καλύφθηκαν αφορούν τον κλάδο ΠΕ03 Μαθηματικών στην Ειδική Αγωγή.
Συγκεκριμένα, παρέμειναν 117 κενές θέσεις Μαθηματικών, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 54% του συνόλου των 215 θέσεων που δεν καλύφθηκαν.
Ακολουθούν οι Χημικοί Ειδικής Αγωγής με 17 κενά, οι εκπαιδευτικοί Ιατρικής στη Γενική Εκπαίδευση με 14 και οι μουσικοί ΤΕ16 με 13 θέσεις.
Η αναλυτική εικόνα που συγκεντρώθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας είναι η ακόλουθη:
| Κατηγορία | Κλάδος / Ειδικότητα | Κενές θέσεις |
|---|---|---|
| Ειδική Αγωγή | ΠΕ03 Μαθηματικοί | 117 |
| Ειδική Αγωγή | ΠΕ04.02 Χημικοί | 17 |
| Γενική Εκπαίδευση | ΠΕ87.01 Ιατρικής | 14 |
| Ειδική Αγωγή | ΤΕ16 Μουσικοί | 13 |
| Ειδική Αγωγή | ΠΕ04.04 Βιολόγοι | 11 |
| Ειδική Αγωγή | ΠΕ04.05 Γεωλόγοι | 8 |
| Ειδική Αγωγή | ΠΕ08 Καλλιτεχνικών | 7 |
| Ειδική Αγωγή | ΠΕ83 Ηλεκτρολόγοι | 7 |
| Γενική Εκπαίδευση | ΠΕ90 Ναυτικών Μαθημάτων | 6 |
| Μουσικά Σχολεία | Κρουστά | 5 |
| Μουσικά Σχολεία | Ηλεκτρική κιθάρα | 4 |
| Μουσικά Σχολεία | Κρητική λύρα | 2 |
| Μουσικά Σχολεία | Μαντολίνο | 2 |
| Μουσικά Σχολεία | Γκάιντα | 1 |
| Μουσικά Σχολεία | Κόρνο | 1 |
| Σύνολο | 215 |
Γιατί έχει σημασία η εικόνα στην Ειδική Αγωγή
Από τις 215 θέσεις που δεν καλύφθηκαν, οι 180 αφορούν την Ειδική Αγωγή, δηλαδή σχεδόν το 84% του συνόλου. Μόλις 20 αφορούν τη Γενική Εκπαίδευση και 15 τα Μουσικά Σχολεία.
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο πίσω από τους αριθμούς.
Η αδυναμία κάλυψης μιας οργανικής θέσης δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται και η εκπαιδευτική ανάγκη για την οποία δημιουργήθηκε. Εφόσον η ανάγκη εξακολουθεί να υπάρχει, το κενό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια με τις διαθέσιμες διοικητικές διαδικασίες και, όπου απαιτείται, μέσω προσλήψεων αναπληρωτών.
Ειδικά στην Ειδική Αγωγή, όπου η σταθερή παρουσία εκπαιδευτικού προσωπικού έχει ιδιαίτερη παιδαγωγική σημασία, η εικόνα των 180 ακάλυπτων θέσεων προκαλεί εύλογο προβληματισμό.
Το παράδοξο των Μαθηματικών
Η περίπτωση των Μαθηματικών είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική. Πρόκειται για έναν από τους πολυπληθέστερους εκπαιδευτικούς κλάδους, με μεγάλο αριθμό πτυχιούχων στη χώρα. Κι όμως, στην Ειδική Αγωγή δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν 117 θέσεις.
Η εξήγηση επομένως δεν μπορεί να περιορίζεται στη γενική διαπίστωση ότι «δεν υπάρχουν μαθηματικοί». Το ζήτημα συνδέεται με τη διαθεσιμότητα επιλέξιμων υποψηφίων στους αντίστοιχους πίνακες Ειδικής Αγωγής, τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι οργανικές θέσεις και τις δηλώσεις προτίμησης των ίδιων των εκπαιδευτικών.
Άλλωστε, ένας μόνιμος διορισμός δεν είναι απλώς ένα όνομα σε έναν πίνακα. Για έναν εκπαιδευτικό μπορεί να σημαίνει μετακόμιση εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, δεύτερο ενοίκιο, μεταφορικά έξοδα και για αρκετά χρόνια μια οικογενειακή ζωή μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο τόπους.
Γι’ αυτό και το γεγονός ότι μια θέση προσφέρεται δεν σημαίνει αυτομάτως ότι υπάρχει υποψήφιος ο οποίος μπορεί ή επιλέγει να την καταλάβει.
Από τους μόνιμους διορισμούς στους αναπληρωτές
Η αποκάλυψη των 215 ακάλυπτων θέσεων έρχεται ακριβώς τη στιγμή που το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας μεταφέρεται στην επόμενη μεγάλη διαδικασία: τις προσλήψεις αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2026-2027.
Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη αντίφαση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος: από τη μία πραγματοποιούνται χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί και από την άλλη εξακολουθούν να υπάρχουν οργανικές θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν, ενώ ταυτόχρονα κάθε χρόνο απαιτείται ένας τεράστιος αριθμός αναπληρωτών για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
Οι 215 κενές θέσεις μπορεί αριθμητικά να αποτελούν μικρό μέρος του συνολικού πακέτου των διορισμών. Εκπαιδευτικά, όμως, δεν είναι αμελητέες.
Γιατί πίσω από κάθε κενή θέση υπάρχει ένα σχολείο. Και πίσω από κάθε σχολείο υπάρχουν μαθητές που τον Σεπτέμβριο χρειάζονται τον εκπαιδευτικό τους μέσα στην τάξη — μόνιμο ή αναπληρωτή.