Ο Μυτιληναίος και τα νέα εξοπλιστικά

Ο Μυτιληναίος και τα νέα εξοπλιστικά

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες βρήκα τις απόψεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην πρόσφατη ομιλία του στο ελληνογαλλικό οικονομικό φόρουμ «Μαζί για μια ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη».

Ο επικεφαλής του ομίλου της Metlen δεν φείδεται ποτέ επικριτικών σχολίων για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά αυτή τη φορά ενδιαφέρον είχαν οι απόψεις του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Αφού είπε ότι η Metlen έχει την τεχνογνωσία να συνεργαστεί τόσο με την γερμανική όσο και με την γαλλική αμυντική βιομηχανία, έριξε και το «καρφί» του σχετικά με τις φρεγάτες Belharra, και δεν είχε και άδικο εδώ που τα λέμε.

Τόνισε δηλαδή ότι η σύμπραξη με τη Naval Group θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα, όταν παραγγέλθηκαν οι 3 πρώτες φρεγάτες κι όχι μετά την ολοκλήρωσή τους.

Αλλά για την τέταρτη φρεγάτα είπε ότι έχει προχωρήσει η συνεργασία.

Είπε επίσης, και κρατείτε το αυτό, ότι η ελληνογαλλική σύμπραξη θα μπορούσε να γίνει πιο βαθιά με τα υποβρύχια Barracuda, που η Γαλλία θέλει να πουλήσει στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από υποβρύχια νέας γενιάς και διαθέτει την τεχνογνωσία να πάρει μέρος στην συμπαραγωγή του, αν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα ο Μυτιληναίος υπενθύμισε ότι στον Βόλο είχε κατασκευαστεί πριν από 2 δεκαετίες το τέταρτο γερμανικό υποβρύχιο που είχαμε πάρει.

Εδώ που τα λέμε εξοπλιστικά προγράμματα θα έχουμε πάντα, όσο η Τουρκία μας απειλεί.

Τουλάχιστον να παίρνουν μέρος και ελληνικές εταιρείες ώστε και δουλειές να υπάρχουν στην Ελλάδα, και λεφτά να μένουν εδώ, και να αποκτούμε τεχνολογικές δεξιότητες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της συνεργασίας με ξένους κολοσσούς.