Κωνσταντακόπουλος | Παραγγελία – μαμούθ 1,2 δισ. δολάρια!!!

Κωνσταντακόπουλος: Παραγγελία – μαμούθ 1,2 δισ. δολάρια!!!

Θα γράψουμε τώρα κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα deal στο χώρο της ναυτιλίας.

Αναφερόμαστε στην παραγγελία – μαμούθ ύψους 1,2 δισ. δολ. στον κλάδο των containerships την οποία ναυλομεσιτικές πηγές τη συνδέουν με τη ναυτιλιακή Costamare του εφοπλιστή Κωστή Κωνσταντακόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη ναυπήγηση 12 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων neo-panamax, σε μια κίνηση που θα «σφραγίσει» παράλληλα και τη στρατηγική της συμμαχία με τον κινεζικό κολοσσό Cosco.

Η Costamare φέρεται να έχει επιλέξει το ελεγχόμενο από την CSSC ναυπηγείο Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding (SWS) στην Κίνα για την κατασκευή των χωρητικότητας 9.200 TEU πλοίων, ενώ παραμένει ασαφές αν αυτά θα είναι συμβατικής καύσης ή αν θα διαθέτουν δυνατότητα διπλού καυσίμου LNG ή μεθανόλης.

Ο υφιστάμενος στόλος της Costamare αποτελείται αποκλειστικά από πλοία συμβατικής καύσης.

Το τίμημα της συναλλαγής δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, ναυλομεσίτες αποτιμούν πλοία αυτού του τύπου με συμβατικά καύσιμα στα 100–105 εκατ. δολάρια.

Η νέα παραγγελία, όπως υποστηρίζουν πηγές, βασίζεται στο παραδοσιακό μοντέλο της Costamare: ναυπήγηση έναντι μακροχρόνιων ναυλώσεων.

Με την Cosco, η οποία έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με την ναυτιλιακή της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, να θεωρείται από πολλούς ο πιθανότερος ναυλωτής.

Αν επιβεβαιωθεί το deal, η Costamare τριπλασιάζει το βιβλίο παραγγελιών της.

Πέρυσι επέστρεψε στα ναυπηγεία με την παραγγελία έξι containerships χωρητικότητας 3.100 teu στο Zhoushan Changhong International.

Τα συγκεκριμένα πλοία αναμένεται να παραδοθούν το 2027 και το 2028 -όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της- και θα ναυλωθούν απευθείας με οκταετή συμβόλαια στην Ocean Network Express (ONE).