Μείωση ενοικίων | Κούρεμα 80% για τον ενοικιαστή | Αποζημίωση έως 112% για τον ιδιοκτήτη

kleista magazia
Μείωση ενοικίων | Κούρεμα 80% για τον ενοικιαστή | Αποζημίωση έως 112% για τον ιδιοκτήτη

Κούρεμα ενοικίου μεν έως και 80% αλλά με κριτήρια θα προσφέρει αυτή τη φορά η κυβέρνηση στους επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί (και κατά τη διάρκεια των εορτών).

Μετά την χθεσινοβραδινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, τη σκυτάλη παραλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο για να εξειδικεύσει το μέτρο που συνιστά πλέον τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στις σχέσεις ιδιωτών.

Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που έχουν αντιμετωπιστεί κατά την λειτουργία της πλατφόρμας COVID (στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν την απώλεια εισοδήματος προκειμένου να αποζημιωθούν από το κράτος), αυτή τη φορά θα επιδιωχθεί να λειτουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Το μέτρο θα αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους σε αναστολή καθώς για τους τελευταίους δεν είναι ακόμη σαφές αν θα παραμείνουν σε αναστολή (και για πόσες ημέρες) μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους. Σε αυτή τη φάση, η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά σε κλειστές επιχειρήσεις.

2. Εξετάζεται ο κωδικός αριθμός δραστηριότητας να μην είναι το μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου ο ενοικιαστής θα μπορεί να κάνει χρήση του μέτρου. Να μπει δηλαδή και κάποιο οικονομικό κριτήριο ώστε να μην ευεργετηθούν επαγγελματίες που είχαν ικανοποιητικές επιδόσεις μέσα στην 2η καραντίνα. (π.χ εστιατόρια που είχαν μεγάλο όγκο εργασιών σε παραγγελίες ή εμπορικές επιχειρήσεις που δούλεψαν καλά μέσω του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

3. Εννοείται ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες επετράπη η λειτουργία με click away θα είναι δικαιούχοι του μέτρου.

4. Η επιχείρηση θα δικαιούται να καταβάλλει το 20% του αρχικού ενοικίου και να “κουρέψει” το 80%. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει το 60% του αρχικού ενοικίου από το κράτος και το 20% του ενοικίου από τον ενοικιαστή. Ωστόσο, η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη. Έτσι, θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί με περισσότερα “καθαρά” στα χέρια του από όσα θα έπαιρνε αν ο ενοικιαστής του κατέβαλε κανονικά όλο το μίσθωμα.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσει 1000 ευρώ ενοίκιο. Θα δώσει όμως μόνο τα 200 ευρώ και κερδίζει τα 800 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης παίρνει 200 ευρώ από τον ενοικιαστή και 600 ευρώ από το κράτος, σύνολο 800 καθαρά. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης χάνει 200 ευρώ. Δεν είναι όμως έτσι. Αν ο ιδιοκτήτης δεν υφίστατο το κούρεμα του ενοικίου, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο επί των 1000 ευρώ με συντελεστή 15% (τουλάχιστον καθώς υπάρχει και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία προς το παρόν δεν έχει καταργηθεί για τα εισοδήματα του 2021 εξ’ ενοικίων). Στα 1000 ευρώ, ο φόρος είναι 150 ευρώ.

Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλα εισοδήματα από ενοίκια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει φόρο ακόμη και με συντελεστή 40% δηλαδή 400 ευρώ. Τι φόρο θα πληρώσει μετά το κούρεμα του ενοικίου; Το 15% των 200 ευρώ που θα εισπράξει ή κατά μέγιστο το 40% των ενοικίων που θα εισπράξει ήτοι 30 ευρώ έως 80 ευρώ. Άρα εκτός από τα 800 ευρώ που θα λάβει ο ιδιοκτήτης σε μετρητά, θα γλιτώσει και 120 έως 320 ευρώ από φόρους. Μπορεί δηλαδή, να φτάσει το καθαρό του κέρδος να είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό που θα είχε αν δεν υπήρχε το κούρεμα του ενοικίου.

Τη ζημιά τη φορτώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ζημιά θα προέλθει και από την καταβολή της αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη και από την απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει το γεγονός ότι θα φορολογηθεί μόνο το μηνιαίο ενοίκιο που θα καταβάλει το κράτος. Και επειδή ακριβώς ο μηχανισμός αποζημίωσης είναι τόσο “γενναιόδωρος” θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου ώστε να μην γίνει καταστρατήγηση (όπως συνέβη σε χιλιάδες περιπτώσεις με τα κουρέματα ενοικίου μέχρι τώρα).

Μείωση ενοικίων | Κούρεμα 80% για τον ενοικιαστή | Αποζημίωση έως 112% για τον ιδιοκτήτη
Μείωση ενοικίων | Κούρεμα 80% για τον ενοικιαστή | Αποζημίωση έως 112% για τον ιδιοκτήτη

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους και τα ενοικια

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών υπολογίζονται σε περίπου 500.000 και σε αντιδιαστολή με τους επιχειρηματίες δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουν μείωση των ενοικίων τους για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη ( σήμερα δικαιούνται επίσης 40% μείωση ενοικίου). Εάν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου και για αυτούς καθώς και το ποσοστό θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το εάν θα ανοίξουν τα καταστήματα στα οποία εργάζονται ή θα παραμείνουν κλειστά με κρατική εντολή  σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *