Εμβόλιο του κορονοϊού |Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ λύνει 7 πρακτικές απορίες

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Εμβόλιο του κορονοϊού |Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ λύνει 7 πρακτικές απορίες

Η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση του εμβολίου του κορονοϊού σε όλα τα κράτη και τους λαούς της Δύσης αρχίζει σήμερα, με την έναρξη των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Αθανάσιος Δημόπουλος απαντά σε ερωτήματα που θέτει το iatropedia και λύνει απορίες σχετικά με το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Το πολυπόθητο εμβόλιο που αναμένεται να βγάλει την ανθρωπότητα από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας του κορονοϊού, άρχισε να χορηγείται σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια στιγμή και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) “ανεβάζει ταχύτητες” για να δώσει έγκριση χορήγησης του εμβολίου, ίσως ακόμη και μέχρι την Παρασκευή.

“Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ξεκινά ο εμβολιασμός σε ένα κράτος της Ευρώπης το οποίο έχει και ελεγκτικούς μηχανισμούς και προφανώς η ανάλυση των δεδομένων του εμβολίου της Pfizer έγινε δεκτή για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Κι αυτό θα επιταχύνει και τις διαδικασίες έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)”, σχολιάζει ο κ. Δημόπουλος.

Συχνά ερωτήματα για το νέο εμβόλιο κατά του ιού SARS-CoV-2

Κι ενώ οι εκατομμύρια άνθρωποι θα κληθούν να λάβουν το εμβόλιο μέσα στον επόμενο μήνα και από τον Ιανουάριο και μετά, υπάρχουν ακόμη πολλές πρακτικές απορίες γύρω από αυτό. Το iatropedia.gr έθεσε 7 ερωτήματα στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιο Δημόπουλο.

  • Κύριε Πρύτανη, γιατί η Βρετανία επέλεξε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από τις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων και τους φροντιστές των ηλικιωμένων, ενώ εμείς από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό; Ποια είναι τα κριτήρια κάθε χώρας, ως προς την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών;

Νομίζω ότι τα κριτήρια τα οποία ακολούθησαν οι Βρετανοί, ήταν τα δικά τους επιδημιολογικά στοιχεία. Ο αναγκαστικός συγχρωτισμός στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αγγλία, συνέβαλε σε πολύ μεγάλη μετάδοση του ιού στη χώρα αυτή. Ξέρουμε ότι στους οίκους ευγηρίας η πιθανότητες νόσησης και θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό. Είναι μια προσέγγιση, η οποία στηρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Να μην ξεχνάμε ότι στην Αγγλία στο πρώτο κύμα υπήρχαν πάρα πολλά θύματα σ’ αυτές τις ομάδες.

Στις ΗΠΑ η πρόταση που έχει κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι να ξεκινήσουν από τους υγειονομικούς και στη συνέχεια να γίνουν εμβολιασμοί σε δομές, και μετά σε επαγγέλματα που απαιτούν φυσική παρουσία κι έχουν σχέση με τον συγχρωτισμό, όπως είναι οι εργαζόμενοι στα μαζικά μέσα μεταφοράς, στην αστυνομία, στην πυροσβεστική. Και στην Αμερική, δηλαδή, έρχονται πρώτοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Στα περισσότερα κράτη στον κόσμο, θα εμβολιαστούν πρώτοι οι υγειονομικοί.

  • Αν έχει κάποιος κορονοϊό και δεν το ξέρει, είναι ασυμπτωματικός δηλαδή, και κάνει το εμβόλιο θα πάθει κάτι; Το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό σ’ αυτήν την περίπτωση;

Όχι δεν θα πάθει τίποτα και δεν θα ελέγχεται κανείς πριν λάβει το εμβόλιο, αν έχει περάσει ή δεν έχει περάσει κορονοϊό. Ξέρουμε ότι τα άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από κορονοϊό σε ένα ποσοστό 90% παράγουν αντισώματα. Ξέρουμε επίσης ότι εκτός από την χυμική ανοσία υπάρχει και η κυτταρική ανοσία μέσω Τ λεμφοκυττάρων, επομένως το εμβόλιο πιθανώς θα δράσει περαιτέρω ευεργετικά στα άτομα αυτά.

  • Αν το εμβόλιο της Pfizer για κάποιους λόγους αστοχίας ή ανθρώπινου λάθους στην μεταφορά του δεν συντηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία, τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτόν που θα το λάβει;

Αν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό που θα συμβεί πιθανά είναι να μην είναι τόσο πολύ αποτελεσματικό το εμβόλιο, όπως εάν έχει συντηρηθεί στην κανονική θερμοκρασία. Δεν περιμένουμε κάτι άλλο. Ο λήπτης του εμβολίου θα νομίζει ότι είναι προστατευμένος ενώ δεν θα είναι. Αλλά αυτό νομίζω ότι θα ρυθμιστεί, γιατί έχει και η εταιρεία δικλείδες ασφαλείας γι’ αυτό, με τους θερμοαισθητήρες που έχει τοποθετήσει και το GPS στις συσκευασίες, μέσω της οποίας η εταιρεία θα μπορεί να εντοπίσει εύκολα, αν κάποια συσκευασία δεν έχει κατάλληλη θερμοκρασία.

  • Αν κάποιος αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο υπάρχει περίπτωση να πιεστεί εμμέσως να το κάνει; π.χ. εάν επεκταθεί η “υποχρεωτικότητα” σε άλλες δραστηριότητες με συγχρωτισμό, εκτός από τα ταξίδια, όπως σε εργασιακούς χώρους, ή χώρους διασκέδασης;

Εγώ νομίζω ότι όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός και βλέπει ο κόσμος γνωστούς του ανθρώπους, στην οικογένειά του ή στο εργασιακό του περιβάλλον, να έχουν κάνει το εμβόλιο χωρίς να έχουν προβλήματα, τελικά το ποσοστό των ανθρώπων που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα είναι μικρό. Από κει και πέρα παραμένει σε εθελοντική βάση, όπως ορίζεται και από το Σύνταγμα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, που τελικά σταδιακά θα οδηγήσει σε σαφή περιορισμό και “σβήσιμο” της πανδημίας. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να εμβολιστεί το 100%. Το 60 με 70% να εμβολιαστεί, είναι πολύ καλά. Αν κυρίως λάβει κανείς υπόψη του ότι έχουμε αποτελεσματικότητα 90%, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός θα έχει ανοσία στον συγκεκριμένο ιό.

  • Αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο στη χώρα μας, πότε βλέπετε ότι θα είμαστε σε θέση να επανέλθουμε στην κανονικότητα χωρίς μέτρα;

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει νομίζω ότι από την αρχή των εμβολιασμών και μετά, θα απαιτηθεί ένα εξάμηνο. Νωρίτερα θα γινόταν, εάν υπήρχαν δύο ή τρία εμβόλια μαζικά διαθέσιμα. Αν και πάνω από δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, θα είναι δύσκολο να κάνουμε.

  • Του χρόνου το φθινόπωρο θα έχουμε πάλι εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο καιρό θα κρατήσει η ανοσία στον συγκεκριμένο ιό. Αν δηλαδή θα μπούμε σε διαδικασία επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών, όπως κάνουμε κάθε χρόνο με τη γρίπη, ή αν θα είναι σαν το εμβόλιο που κάνουμε για την ιλαρά. Δεν ξέρουμε ακριβώς. Αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν απαιτηθεί και πάλι εμβολιασμός, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Γιατί θα ξεκινάει κανείς από πολύ καλύτερες συνθήκες αφενός και αφετέρου η τεχνολογία θα είναι τέτοια που με μικρές μετατροπές, θα μπορεί να παράγεται εκ νέου το εμβόλιο, ακόμα κι αν υπάρχουν μεταλλάξεις στον ιό, που επιβάλλουν την τροποποίησή του.

  • Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο;

Βεβαίως! Ασφαλώς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *