Η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας που απαιτεί η Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο Three Mile Island. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συζητήσεις στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου υπάρχουν και πάλι φωνές που διαφωνούν με την επαναλειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων 13 χρόνια μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο και έχει βρει στις τράπεζες ένα σημείο στήριξης για να απογειωθεί.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Σύμφωνα με τους Financial Times, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων όπως η Bank of America, η Barclays, η BNP Paribas, η Citi, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Στη συνάντηση αυτή, δεκατέσσερις τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη στήριξη τους σε projects που αφορούν την πυρηνική ενέργεια. Ο στόχος προέκυψε από τις πρώτες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP28 πέρυσι, οι οποίες διακήρυξαν την ανάγκη τριπλασιασμού της παγκόσμιας δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.
Η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε για χρόνια πηγή διαμάχης μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών, αλλά τώρα παρουσιάζεται ως μια γρήγορη επιλογή για τη μείωση των εκπομπών και την παράλληλη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Οι δύο μεγάλες εταιρείες, η BNP Paribas και η Barclays, επεσήμαναν στους Financial Times ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά περιβαλλοντικά κινήματα και οργανώσεις συνεχίζουν να την απορρίπτουν λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα επικίνδυνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα, εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, έχουν δείξει ενδιαφέρον για την επανενεργοποίηση και τη χρηματοδότηση πυρηνικών projects για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, ιδιαίτερα δεδομένης της ανόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αν και το υψηλό κόστος της πυρηνικής ενέργειας αποτέλεσε ιστορικά εμπόδιο, η οικονομική στήριξη από τραπεζικά ιδρύματα γίνεται όλο και πιο σημαντική για την ανάπτυξη της.
Το υψηλό αρχικό κόστος κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας τους κατέστησε οικονομικά επισφαλή projects. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτείται για την απόφαση και την έναρξη λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ένα άλλο εμπόδιο σε ένα πλαίσιο επιτάχυνσης ενόψει της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Μια άλλη πρόκληση είναι η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, η οποία απαιτεί ασφαλή μακροχρόνια αποθήκευση. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για πυρηνικά ατυχήματα όπως το Τσερνομπίλ και η Φουκουσίμα, τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην κοινή γνώμη. Η εξάρτηση από πιο προηγμένες τεχνολογίες και ο έλεγχος του πυρηνικού υλικού αποτελούν μέρος της συζήτησης σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει αυτή η ενέργεια. Άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία και η Μέση Ανατολή, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεχίσουν την κατασκευή νέων εργοστασίων. Η Κίνα είδε αυτή την πηγή ενέργειας ως κινητήριο μοχλό για να συνεχίσει να τονώνει την οικονομία της.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες είδαν την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη λύση για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για μηδενικές καθαρές εκπομπές και υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις. Η δέσμευση της COP28 για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ισχύος έως το 2050 υπογράφηκε από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο τεχνολογικός τομέας έχει αρχίσει να αναπτύσσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, ως έναν πιθανό τρόπο παραγωγής ενέργειας σε σταθερή βάση. Μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Oracle έχουν επανενεργοποιήσει και σχεδιάζουν να τροφοδοτήσουν τα κέντρα δεδομένων τους με πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω της ζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι δεσμεύσεις μεγάλων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την πυρηνική ενέργεια αντικατοπτρίζουν μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης, τοποθετούμενες υπέρ αυτής της πηγής για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών.
Διπλασιασμός ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια έως το 2050
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, και υπάρχει τεράστια πίεση για την κάλυψη αυτής της ζήτησης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ταχεία αύξηση της χρήσης πολύπλοκων τεχνολογιών αναμένεται να συμβάλει σημαντικά σε αυτή την αύξηση της ζήτησης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας ενέργειας NextEra Energy, John Ketchum, δήλωσε πρόσφατα ότι η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιθανότατα θα τριπλασιαστεί τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αρκετές εταιρείες τεχνολογίας αγωνίζονται να αναπτύξουν μεγαλύτερα, πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να τα διαθέσουν στους χρήστες.
Ωστόσο, τα μεγαλύτερα μοντέλα θα απαιτούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία τους, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει την κυκλοφορία τους, εκτός εάν οι ενεργειακές εταιρείες μπορούν να παρέχουν την καθαρή ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία γιγάντων κέντρων δεδομένων τα επόμενα χρόνια.
Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας σχεδιασμού τσιπ Arm, Ami Badani, δήλωσε ότι τα κέντρα δεδομένων αποτελούν σήμερα περίπου το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI, ο Badani αναμένει ότι η κατανάλωση ενέργειας από τον κλάδο της τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει περίπου στο ένα τέταρτο της συνολικής χρήσης ενέργειας στις ΗΠΑ έως το 2030. Ο Badani τόνισε, πως «το ChatGPT απαιτεί 15 φορές περισσότερη ενέργεια από μια παραδοσιακή αναζήτηση στον ιστό».
Πυρηνική ενέργεια και τεχνητή νοημοσύνη
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επενδύσει πολλά στην αιολική και ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα κέντρα δεδομένων τους και τώρα αναζητούν εναλλακτικά καθαρά τροφοδοτικά. Το 2021, ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, επένδυσε 375 εκατ. δολάρια στην startup πυρηνικής σύντηξης Helion Energy. Πέρυσι, η Microsoft υπέγραψε συμφωνία για την αγορά ενέργειας από την Helion αρχής γενομένης από το 2028. Ο Altman προεδρεύει επίσης της εταιρείας πυρηνικής σχάσης Oklo. Η Oklo σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο δίκτυο πυρηνικών αντιδραστήρων μικρής κλίμακας για πυρηνική ενέργεια, στην αγροτική νοτιοανατολική Αϊντάχο, ώστε να παρέχει ενέργεια σε κέντρα δεδομένων καθώς αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδιάζει επίσης την κατασκευή δύο εμπορικών εργοστασίων στο νότιο Οχάιο.
Ωστόσο, η εκκίνηση ορισμένων από αυτά τα πυρηνικά έργα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Oklo δυσκολεύτηκε να λάβει την υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών στον τομέα της πυρνηικής ενέργειας. Το 2022, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών (FERC), η οποία επιβλέπει τους εμπορικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, απέρριψε την αίτηση της εταιρείας για το σχεδιασμό του έργου της στο Idaho «Aurora», επειδή δεν παρείχε αρκετές πληροφορίες για την ασφάλεια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Oklo Jacob DeWitte εξήγησε: «Έχεις νέα φυσική, πρέπει να χρησιμοποιήσεις νέα μοντέλα. Πρέπει να κάνεις διάφορα πράγματα που είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν συνηθίσει». Ο DeWitte είπε ότι η Oklo συνεργάζεται τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές για να παράσχει τις πληροφορίες που απαιτούνται ώστε να πάρει το πράσινο φως. Εάν εγκριθεί, το έργο θα καλύπτει 3.900 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σχάσης 15 MW.