ΕΛΒΟ:Οι 60 ημέρες που θα αλλάξουν τον ρου της ΕΛΒΟ

Οι 60 ημέρες που θα αλλάξουν τον ρου της ΕΛΒΟ

Έχοντας λάβει το “πράσινο φως” από το Ελληνικό Δημόσιο και έχοντας καταθέσει νέα βελτιωμένη εγγυητική επιστολή την περασμένη Παρασκευή, η ισραηλινή κοινοπραξία SK Group – Plasan, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής από τη διαδικασία που “έτρεξε” τους τελευταίους μήνες ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο στην ΕΛΒΟ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο capital.gr.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

Οι 60 ημέρες που θα αλλάξουν τον ρου της ΕΛΒΟ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες θα πρέπει να υπογραφεί το option με το Ελληνικό Δημόσιο βάσει του οποίου το τελευταίο αποκτά το δικαίωμα να μπει στη νέα ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία με ποσοστό 21% και να συσταθεί η νέα εταιρεία που θα “τρέξει” το project στην οποία θα μετέχει και Έλληνας επενδυτής. 

Σε ό,τι αφορά το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων αλλά και του τιμήματος που θα καταβληθεί στο Δημόσιο, σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες περιορίσθηκαν να δηλώσουν στο capital.gr πως το εύρος των προς επένδυση κεφαλαίων κινείται μεταξύ των 90-140 εκατ. ευρώ ενώ σημείωσαν πως εκτός από το τίμημα για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, το πιο σημαντικό είναι το business plan, οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και οι επενδύσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχήμα στην Ελλάδα με όχημα την ΕΛΒΟ. 

Το SK Group, που ανήκει στον Samy Katsav, δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία ενώ ο ισραηλινός όμιλος Plasan που ιδρύθηκε το 1985, παράγει θωρακισμένα οχήματα και έχει θυγατρικές στις ΗΠΑ και στην Γαλλία.

Η κοινοπραξία, αποκτά τρία οικόπεδα έκτασης άνω των 270.000 τμ στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμό και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος “ΕΛΒΟ”, και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως η ΕΛΒΟ τέθηκε υπό το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης στις 16 Φεβρουαρίου του 2014 με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης  μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο την επιχορήγησε το 2014 με το ποσό των 13 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ και για την επίτευξη της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ, το 1986, μετά από μεταβίβαση της Αυστριακήs συμμετοχής  στο Ελληνικό Δημόσιο, μετονομάσθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε.), τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της και το μάνατζμεντ, πέρασαν στην Μυτιληναίος η οποία αποχώρησε από τη διοίκηση της  το 2010 οπότε την τύχη της ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο ελέγχει το 85,5% των μετοχών της.

Στον ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης της 17ης Φεβρουαρίου του 2014, -αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 3 Οκτωβρίου του 2019-, η ΕΛΒΟ εμφάνιζε υπόλοιπο ζημιών εις νέο 157,275 εκατ. ευρώ, αρνητικά ιδία κεφάλαια 27,234 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 68,667 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36.07 εκατ. ευρώ προς τις Τράπεζες. Στη χρήση 17/2/2014-16/2/2015- η ΕΛΒΟ εμφάνισε τζίρο 4,239 εκατ. ευρώ ο οποίος προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εκκαθάριση των δύο συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *