Στην εποχή του 5G μπήκε με κάθε επισημότητα η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τα δίκτυα 5ης γενιάς και την έναρξη της εμπορικής διάθεσης δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στην Ελλάδα από την Cosmote. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, οδηγώντας τη χώρα σε ένα μέλλον υπερυψηλών ταχυτήτων και τεραστίων δυνατοτήτων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας, στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ.
ΔΕΗ | Μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες | Το 5G | Το σχέδιο
Γραφόταν στο de-facto στις 28 Νοεμβρίου 2020 :
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόδοση για τον ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε λίγο κάτω του 7% ετησίως, ποσοστό λίαν ελκυστικό συγκριτικά με τα 2% και 3% που προσφέρουν σε ευρωπαικό επίπεδο οι αντίστοιχοι διαχειριστές δικτύων. Συνυπολογίζοντας το «στόρυ» που κουβαλά ο ΔΕΔΔΗΕ, από το εμβληματικό project των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών, προυπολογισμού 850 εκατ ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, έως τις οπτικές ίνες, γίνεται αντιληπτό γιατί ΔΕΗ και κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για υψηλό τίμημα.
Αν και είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για ονόματα, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, αφήνουν να εννοηθεί πως ευρωπαικοί παίκτες που και προ Covid-19 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η γερμανική EON, η γαλλική Enedis, η ιταλική Enel, αλλά και Κινέζοι, θα είναι και πάλι παρόντες.
Το επόμενο «big thing»
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της επόμενης Τρίτης θα δείξουν γιατί η φετινή χρονιά θα κλείσει για την ΔΕΗ με λειτουργικά κέρδη κοντά στα 1 δισ ευρώ. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η αποτίμησή της έχει ακόμα δρόμο για να χαρακτηριστεί δίκαιη. Επιχειρήσεις παρόμοιου μεγέθους και με πάγια όπως αυτά του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα, υποσταθμούς) δικαιολογούν πολλαπλάσιες φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών τους κερδών. Πέραν των τεραστίων λιγνιτικών εκτάσεων που διαθέτει για την ανάπτυξη ΑΠΕ, ο «άσος στο μανίκι» της ΔΕΗ είναι τα δίκτυα.
Αν και γηρασμένα και προβληματικά λόγω της ελλιπούς συντήρησης των πολλών τελευταίων ετών, αποτελούν πραγματικό θησαυρό για την ΔΕΗ ενόψει του γιγαντιαίου μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς. Οι χιλιάδες καινούργιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι μονάδες αποθήκευσης, οι νέοι στόλοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οπτικές ίνες, όλα αυτά αναδεικνύουν την αξία τους. Το επόμενο «big thing» στην αγορά ενέργειας λέγεται δίκτυα.