Η μάχη του ΝΟΚ μεταφέρεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια | TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ;

Η μάχη του ΝΟΚ μεταφέρεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο περνά πλέον τα ελληνικά σύνορα και μεταφέρεται στο Στρασβούργο, καθώς όπως μαθαίνουμε ένας αριθμός Ελλήνων κατασκευαστών προσφεύγουν τελικά επίσημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μπλοκάρει κίνητρα δόμησης και “παγώνει” εκκρεμείς οικοδομικές άδειες βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο για τις οικονομικές της συνέπειες, αλλά και για το ενδεχόμενο συνταγματικής και ευρωπαϊκής εκτροπής. Οι κατασκευαστές επικαλούνται παραβίαση της αρχής της ισότητας και προσβολή του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, θεμελιώδεις έννοιες τόσο του Συντάγματος όσο και της ΕΣΔΑ.

Ποιες είναι οι συνέπειες στην αγορά

Στην αγορά, οι συνέπειες είναι ήδη ορατές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του νέου υπουργού Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου για επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει ισορροπία, η πραγματικότητα στο πεδίο είναι αμείλικτη. Τα νότια προάστια – που κρατούν τα σκήπτρα της οικοδομικής δραστηριότητας – βλέπουν τις νέες άδειες να περιορίζονται σε μονοψήφιους αριθμούς το τελευταίο τρίμηνο. Ο Ιανουάριος του 2025 σφραγίστηκε από πτώση 17% στις εκδοθείσες άδειες, ενώ η συνολική επιφάνεια και ο όγκος των νέων οικοδομών κατέρρευσαν κατά 37%-38%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η οικοδομική δραστηριότητα, ήδη παγωμένη επί μήνες, οδεύει σε αδιέξοδο. Κι όσο δεν υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο που να προσφέρει ασφάλεια δικαίου και επενδυτική σταθερότητα, η κρίση θα βαθαίνει, τόσο στην οικονομία όσο και στη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ, από μόνη της, αποτελεί σοβαρό καμπανάκι για την ανάγκη άμεσης, σοβαρής και λειτουργικής λύσης.

Κατασκευές: Λύνονται τα μεγάλα προβλήματα, απειλή τα μικρά και γνωστά!

Αν βγήκε κάποιο συμπέρασμα από τις παρεμβάσεις των κατασκευαστών στο προχθεσινό συνέδριο του Economist για τις υποδομές, αυτό είναι πως τα έργα δεν απειλούνται τόσο από τα σοβαρά προβλήματα όπως η εξεύρεση προσωπικού. Απειλούνται από τα μικρά, γνωστά και συνηθισμένα που δεν λύνονται ποτέ! Τις γνωστές αγκυλώσεις της ελληνικής νομοθεσίας και τις γνωστές αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών για ταχεία έγκριση ακόμα και αυτονόητων αλλαγών σε μελέτες, κ.α. Τα είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Χρήστος Παναγιωτόπουλος, συμφώνησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ Κων/νος Μιτζάλης και ο γενικός διευθυντής της AKTOR Αναστ. Αρανίτης. Ο κ. Αρανίτης είπε, για παράδειγμα πως ενώ βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό ή άλλες περιοχές της χώρας, χρειάζεται ένας χρόνος για να αλλάξει η μελέτη ώστε να προβλεφθούν χώροι διαμονής (σε containers, κλπ) αυτών των εργαζομένων εντός του εργοταξίου. Ο επικεφαλής της ΜΕΤΚΑ Ντίνος Μπενρουμπή στάθηκε στο ζήτημα της συντήρησης που θεωρεί πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία. Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών είπαν πως πράγματι το ανεκτέλεστο των 16 δισ. (στα τέλη του 2023) είναι υψηλό και αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αλλά θεωρούν πως οι εταιρείες θα τα καταφέρουν όπως έγινε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες) στο παρελθόν. Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Δήμας στο τέλος του πάνελ έριξε και μια αιχμή για ανάγκη αυτοκριτικής από τον κλάδο. Οι εργολήπτες του ζήτησαν να καθίσει λίγο παραπάνω για να τους ακούσει να κάνουν την αυτοκριτική τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *