Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τον κορονοϊό – COVID-19, όμως οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ήδη σε κάποια συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Επιστημονικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, για να αποκωδικοποιήσουν τους μηχανισμούς του νέου κορονοϊού, να αναπτύξουν εμβόλιο και θεραπεία και να έρθει ένα τέλος στην πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συγκεντρώσει ήδη έναν μεγάλο πλούτο πληροφοριών γύρω από τον COVID-19, που μας έχει φέρει πιο κοντά στη νίκη της ασθένειας. Ποιες απαντήσεις λοιπόν έχουν μέχρι στιγμής οι επιστήμονες στα μεγάλα ερωτήματα;
Από πού προήλθε;
Ο λεγόμενος ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί τον COVID-19 πιθανότατα προήλθε από «μια νυχτερίδα, περνώντας σε κάποιο άλλο ζώο το οποίο πιθανότατα βρέθηκε κοντά στον άνθρωπο, ίσως σε κάποια αγορά» απαντά ο καθηγητής Ιολογίας Έντουαρντ Χολμς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ σε άρθρο του Guardian.
Πώς μεταδίδεται;
Μέσα από μικροσκοπικά σωματίδια που εισπνέουμε ή καταπίνουμε και τα οποία στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με τα κύτταρα στο εσωτερικό του λαιμού. Αυτά τα κύτταρα λοιπόν έχουν έναν μεγάλο αριθμό υποδοχέων, τους λεγόμενους Ace-2. «Ο ιός έχει μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια που παραβιάζει τους υποδοχείς και διοχετεύει το RNA του [γενετικό υλικό] στο εσωτερικό του κυττάρου» όπως προσθέτει ο καθηγητής Ιολογίας Τζόναθαν Μπολ από το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ.
Στη συνέχεια, ο ιός αρχίζει να πολλαπλασιάζεται (χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς πολλαπλασιασμού των ίδιων μας των κυττάρων), μέχρι που το ανοσοποιητικό σύστημά μας παράγει αντισώματα που, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναστέλλουν την εξέλιξη της ασθένειας. Τότε, οι φορείς του νέου κορονοϊού μπορεί να έχουν ήπια έως και ανύπαρκτα συμπτώματα, παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να τον μεταδώσουν σε άλλους.
Γιατί κάποιοι πεθαίνουν από το νέο κορονοϊό;
Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο είναι ακόμα πιο πλούσιο σε υποδοχείς Ace-2. Πολλά από τα κύτταρα των πνευμόνων, τότε, καταστρέφονται και τα νεκρά κύτταρα αποφράσσουν τους πνεύμονες. Ή, ακόμα χειρότερα, η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές στους πνεύμονες, συντελώντας στη λεγόμενη καταιγίδα κυτταροκινών και καταλήγοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, στον θάνατο του ασθενή. Οι παράγοντες της καταιγίδας κυτταροκινών παραμένουν αδιευκρίνιστοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ίσως όμως κάποιοι έχουν πιο ευάλωτους υποδοχείς Ace-2 στις επιθέσεις του νέου κορονοϊού.
Όσοι προσβάλλονται αποκτούν ανοσία εφ’ όρου ζωής;
«Είναι σαφές ότι σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει με COVID-19 ενεργοποιείται η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού. Τα αντισώματα που παράγονται από αυτή την ανταπόκριση μπορεί να προσφέρουν προστασία απέναντι σε μελλοντικές λοιμώξεις – αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απίθανο πως αυτή η προστασία θα κρατήσει μια ζωή» απαντά ο Μάικ Σκίνερ, ιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.
Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανοσία κατά του νέου κορονοϊού διαρκεί μόλις για ένα με δύο χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν οι περισσότεροι εκτεθούν τελικά στον ιό, πιθανόν να γίνει μια εποχιακή νόσος» προσθέτει ο Δρ. Σκίνερ. Μάλιστα μέσα από τις μεταλλάξεις του στο πέρασμα του χρόνου κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει πιο θανατηφόρος και άλλοι πιο ήπιος.
Πότε θα έχουμε ένα εμβόλιο;
Αυτή τη στιγμή τρέχουν 78 προγράμματα ανά τον κόσμο (και 37 ακόμα προγράμματα βρίσκονται σε ανάπτυξη) σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature. Η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση του επιστημονικού κόσμου εγείρει ελπίδες για την ανάπτυξή του σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν και για να πιστοποιηθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους σε μεγάλη κλίμακα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.