ΑΔΜΗΕ | 5 μοναχές κρατούν αιχμάλωτο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:07 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΑΔΜΗΕ | 5 μοναχές κρατούν αιχμάλωτο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας
ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΑΔΜΗΕ πασχίζει να ολοκληρώσει το έργο από τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο η προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών που έχουν υποβάλει οι πέντες μοναχές έχει μπλοκάρει μια επένδυση 110 εκατ. ευρώ

Πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, που δεν δέχονται να κατασκευαστούν δύο πυλώνες του ΑΔΜΗΕ στα 500 μέτρα από το μοναστήρι τους, σύμφωνα με το imerisia.gr, έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν όχι απλά μια επένδυση του οργανισμού, αλλά ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Το ξαφνικό «φρένο» στην επένδυση, κατέστησε ανεπαρκές το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα όταν ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου η λειτουργία του target model (του σημερινού συστήματος στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας), να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να δημιουργούνται τεράστια κόστη για τους προμηθευτές ενέργειας.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το imerisia.gr, ορισμένοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν παραπάνω από το κόστος ενέργειας, περίπου 128 εκατ. ευρώ σε 39 ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος. Ακολούθησαν καταγγελίες κατά παντός υπευθύνου και τώρα ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και υπουργείο Ενέργειας τρέχουν να διορθώσουν, ότι διορθώνεται. 

Η σημασία του έργου που σταμάτησε

Οι δύο πυλώνες που δεν αφήνουν οι μοναχές να τοποθετηθούν, είναι οι δύο τελευταίοι που απομένουν για να ολοκληρωθεί ένα έργο προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό έργο και ιδιαίτερα κρίσιμο για την ευστάθεια του Συστήματος και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%.

Αν είχαν επιτρέψει από πέρυσι να ολοκληρωθεί τότε το δίκτυο μεταφοράς της Περιφέρειας θα είχε αναβαθμιστεί στα 400 κιλοβόλτ (σήμερα σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα λειτουργεί στα 150 κιλοβόλτ) και κατ΄επέκταση θα είχε βελτιωθεί η ευστάθεια. Δηλαδή θα μπορούσε η Πελοπόννησος να «σηκώσει» περισσότερη παραγόμενη ενέργεια από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και από την μονάδα Corinthos Power και τα αιολικά πάρκα.

Χωρίς το έργο, επήλθε κορεσμός του συστήματος μεταφοράς της Πελοποννήσου εξαιτίας της καθυστέρησης της γραμμής μεταφοράς των 400 ΚV με αποτέλεσμα, την αύξηση στην τιμή εξισορρόπησης, η τιμή που πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας στην Αγορά Εξισορρόπησης, όταν υπάρχουν αποκλίσεις. 

Και έτσι με τις τιμές να εκτοξεύονται στην αγορά εξισορρόπησης δημιουργήθηκε πρόβλημα στη λειτουργία της νέας χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας που λειτουργεί σήμερα με το σύστημα target model, με αποτέλεσμα μεγάλα κόστη για κάποιες εταιρείες, αναβρασμό στην αγορά και ορατό τον κίνδυνο αυξήσεων.

Με προσωρινή διαταγή έχουν μπλοκάρει το έργο

Ο ΑΔΜΗΕ πασχίζει να ολοκληρώσει το έργο από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν σταμάτησε λόγω των έντονων αντιδράσεων των πέντε μοναχών. Ο ΑΔΜΗΕ θεωρώντας ότι πλέον έχουν κάνει πίσω ήταν έτοιμος να το προχωρήσει, όταν οι μοναχές στα τέλη Νοεμβρίου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και κατάφεραν με προσωρινή διαταγή να σταματήσει το έργο. 

Τα ασφαλιστικά όμως δεν εκδικάστηκαν προχθές λόγω της πανδημίας και η προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών επεκτείνεται αυτόματα! Τώρα ο ΑΔΜΗΕ ζητά ανάκληση της προσωρινής διαταγής με την οποία διεκόπησαν οι εργασίες εγκατάστασης των πυλώνων της γραμμής Μεγαλόπολης – Πάτρας.

Τι κάνουν ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ για την αποκλιμάκωση της τιμής εξισορρόπησης που δημιουργεί ο κορεσμός του συστήματος μεταφοράς της Πελοποννήσου εξαιτίας της καθυστέρησης της γραμμής μεταφοράς των 400 ΚV, εισηγήθηκε μια πρώτη παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε στη ΡΑΕ, για ένα μεταβατικό διάστημα και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η γραμμή μεταφοράς των 400 KV να μην λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της τιμής αποκλίσεων οι χρεώσεις και οι πιστώσεις των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης. 

Με τον τρόπο αυτό ελπίζει να περιοριστεί η επίδραση της αδυναμίας του συστήματος μεταφοράς στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και στο σύνολο της αγοράς.

Για παράδειγμα, αν μια μέρα η ΔΕΗ βάζει στην αγορά τη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης στο μάξιμουμ της δυναμικότητάς της (800 MW) αλλά λόγω κορεσμού του συστήματος μεταφοράς ο ΑΔΜΗΕ την καλέσει να μειώσει ισχύ (να μπει σε καθοδική πορεία) η ΔΕΗ πληρώνεται για την απόκλιση της ισχύος και αυτό το κόστος προστίθεντο στην τιμή εξισορρόπησης. Η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ είναι να μην υπολογίζεται η απόκλιση αυτή στις χρεώσεις, οπότε να μην αυξάνεται η τιμή εξισορρόπησης, εξαιτίας της ΔΕΗ, που εξαιτίας της αδυναμίας του δικτύου του ΑΔΜΗΕ πρέπει να μειώσει ισχύ, επειδή ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να σηκώσει στο δίκτυο της Πελοποννήσου περισσότερη ισχύ εξαιτίας….των 5 καλογριών.

Στοπ στις υπέρμετρες χρεώσεις από τη ΡΑΕ

Η ΡΑΕ αντέδρασε και αυτή, πυροσβεστικά, προσπαθώντας και από την πλευρά της να περιορίσει το πρόβλημα. Εθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να δοθεί μια πρώτη λύση στην εκτόξευση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης που έχει φέρει δραματικές αλλαγές στην ηλεκτρική αγορά και αυξήσεις, ήδη, στη λιανική του ρεύματος. Εισηγείται μέτρα για τρεις μήνες, τα οποία αφορούν στην επιβολή ορίων στις υποβαλλόμενες προσφορές Ισχύος και Ενέργειας Εξισορρόπησης από τους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης (θερμικούς παραγωγούς), ώστε να μην ξεφεύγουν τα κόστη στην αγορά Εξισορρόπησης.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ, «τα εν λόγω μέτρα θα ισχύσουν προσωρινά, για το ελάχιστο δυνατό διάστημα των τριών (3) μηνών που απαιτείται, προκειμένου η Αρχή να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του πολυδιάστατου ζητήματος του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, σε συνάρτηση και με την εξέταση του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, ώστε να προβεί ακολούθως στις αναγκαίες ενέργειες, δηλαδή στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *