
Πόσο επιβαρύνει τη λειψυδρία ο τουρισμός;
Aς πάμε στην …ελληνική ύπαιθρο και επειδή κάθε καλοκαίρι γίνεται δημόσια κουβέντα για το πόσο νερό καταναλώνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, καθώς το πλήθος του ξεπερνά 4 φορές τον πληθυσμό της χώρας.
Η προαναφερθείσα μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αναφέρει πως «το 2023, οι τουρίστες πέρασαν 2,9 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ-27, με το 63% αυτών να πραγματοποιείται σε ξενοδοχεία και μοτέλ. Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί, όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Αυστρία, οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ-27. Επιπλέον, η ένταση του τουρισμού είναι η υψηλότερη στις ακτές και τα νησιά της Μεσογείου».
Αναφέρεται, επίσης, πως «κατά μέσο όρο, ένας τουρίστας που διαμένει σε ξενοδοχείο στην Ευρώπη χρησιμοποιεί μεταξύ 120-300 λίτρα/ημέρα– επομένως, τα καταλύματα συνολικά αντιπροσωπεύουν μια χρήση νερού από τις υπηρεσίες διαμονής 300-800 εκατομμύρια m3/έτος (…). Εξάλλου, τονίζεται πως «ο διαχωρισμός των γκρίζων και μαύρων ρευμάτων νερού δεν εφαρμόστηκε στα περισσότερα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις», σημειώνεται…« Τα ξενοδοχεία που δεν χρησιμοποιούν επαρκώς νερό μπορούν συνήθως να μειώσουν τη χρήση νερού κατά περισσότερο από 50%». Σαν μέτρα εξοικονόμησης νερού αναφέρονται τα εξής: «η αντικατάσταση συσκευών που καταναλώνουν νερό, όπως πλυντήρια ρούχων, κεφαλές ντους ή πλυντήρια πιάτων, με εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης νερού, για παράδειγμα, το οικολογικό σήμα «Blue Angel» ή WELL (Ετικέτα Απόδοσης Νερού), τη μείωση του ρυθμού ροής του νερού με την προσθήκη αέρα (αλλαγή συμπίεσης) ή οπλισμών εξοικονόμησης νερού, ελέγχους ροής ή την εγκατάσταση τουαλετών διπλής έκπλυσης ή διανομέων όγκου έκπλυσης», καταλήγει η ίδια μελέτη.