Τουρισμός | Σεζόν ανατροπών στη δίνη του 4ου κύματος

Τουρισμός | Σεζόν ανατροπών στη δίνη του 4ου κύματος
Τουρισμός | Σεζόν ανατροπών στη δίνη του 4ου κύματος

Εξαρχής οι άνθρωποι του τουρισμού είχαν θέσει τα υγειονομικά δεδομένα ως το μεγάλο αστερίσκο της σεζόν. Η αποκλιμάκωση της πανδημίας στις αρχές του καλοκαιριού και η σαφής υποχώρηση της πίεσης στα νοσοκομεία είχαν αναπτερώσει τις ελπίδες των επιχειρηματιών του χώρου για μια καλή τουριστική χρονιά, καλύτερη τουλάχιστον από την περσινή.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Εντούτοις πλέον η εικόνα είναι διαφορετική. Το τέταρτο κύμα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ήδη εδώ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων- με τις προβλέψεις μάλιστα για τον Αύγουστο όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις να μην είναι αισιόδοξες-, το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ εξαπλώνεται και έξι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, τόσο για τον εσωτερικό τουρισμό όσο και στο εξωτερικό, βρίσκονται ένα βήμα πριν το κόκκινο: Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, Σαντορίνη, Πάρος και Ίος είναι πια υπό αυστηρή επιτήρηση και δεν αποκλείονται μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η μεγάλη διασπορά.

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές είναι συνεχείς και η φετινή σεζόν μοιάζει να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Μόλις πρόσφατα και μετά από μεγάλη αναμονή ανακοινώθηκε πως ανοίγει η βρετανική αγορά και επίσης μόλις χθες η Γερμανία- η πρώτη και σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό σε αφίξεις και έσοδαέβαλε στο κόκκινο την Ελλάδα εξαιτίας της ανόδου των κρουσμάτων και της επέκτασης της μετάλλαξης Δ.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια δύσκολη εξίσωση για τον τουριστικό κλάδο, τις εισπράξεις και την απασχόληση.

Η εικόνα των κρατήσεων

Οι κρατήσεις των Βρετανών τουριστών σημειώνουν την τελευταία εβδομάδα, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του κλάδου, μια αύξηση γύρω στο 20%, η οποία είναι λογική εφόσον καταργούνται οι περιορισμοί καραντίνας για τους εμβολιασμένους. Οι ίδιες πηγές εξηγούν όμως πως πρόκειται για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και πως γενικότερα δεν υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, ούτε καν για τον επόμενο μήνα.

Οι πληρότητες, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, για τον Ιούλιο κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 40-50%, με κάποια σημάδια βελτίωσης για τον Αύγουστο. Όλα όμως είναι στον αέρα και η ζήτηση θα εξαρτηθεί από τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις βασικές αγορές του εξωτερικού (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία).

yfesi elliniki oikonomia
Τουρισμός | Σεζόν ανατροπών στη δίνη του 4ου κύματος

Τι θα γίνει με τα έσοδα

Ο πρώτος στόχος ήταν οι τουριστικές εισπράξεις να κυμανθούν στο 50% των εισπράξεων που έφερε το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με περισσότερα από 18 δισ. ευρώ στο ταμείο. Πλέον οι εκτιμήσεις πέφτουν και τα έσοδα λέγεται πως θα κυμανθούν και αυτή τη χρονιά χαμηλά, κάτω από τα 7 δισ. ευρώ.

oikonomia coronavirus JPEG εικόνα 1200 × 800 εικονοστοιχεία Σε κλίμακα 79
Τουρισμός | Σεζόν ανατροπών στη δίνη του 4ου κύματος

Υπό το φόβο ενός νέου lockdown

Θα είναι το χειρότερο σενάριο για τους τουριστικούς προορισμούς σε περίπτωση ξεφύγει ο έλεγχος της διασποράς. Το πλήγμα δεν θα είναι μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τον εσωτερικό τουρισμό. Ήδη στην Κρήτη έχει ανέβει ο ρυθμός των ακυρώσεων και της μετάθεσης ημερομηνιών, ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας που επικρατεί.

Οι έλεγχοι είναι από τώρα αυστηροί. Στους έξι προορισμούς που είναι υπό επιτήρηση, από το Σάββατο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα.  Μια φορά με τη  μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

One thought on “Τουρισμός | Σεζόν ανατροπών στη δίνη του 4ου κύματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *