Νέα 3μηνη παράταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά για την ΤΠΚ Νο 7 και 4 υποβρύχια του ΠΝ

Νέα 3μηνη παράταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά για την ΤΠΚ Νο 7 και 4 υποβρύχια του ΠΝ

Νέα παράταση 3 μηνών για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης της πυραυλακάτου τύπου «Ρουσσέν» (ΤΠΚ υπ.αρ.7) στα ναυπηγεία Ελευσίνας και την ολοκλήρωση των εναπομεινασσών εργασιών και των δοκιμών εν πλω στα 4 υποβρύχια («Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης», τύπου 214 καθώς και το αναβαθμισμένο υποβρύχιο «Ωκεάνος», τύπου 209) στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (οι προηγούμενες έληξαν στις 30 Ιουνίου).

Τα προαναφερθέντα, προβλέπουν δύο διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» που ψηφίζεται από τη Βουλή.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού έργου θα απαιτηθούν επιπλέον χρηματοδότηση 3.075.000 ευρώ και 10.300.000 ευρώ, αντίστοιχα, για την κάλυψη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικών εξόδων, υπηρεσιών μετακίνησης προσωπικού, τεχνικής υποστήριξης και υλικών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι πρόκειται να αρχίσουν οι δοκιμές εν πλω στην ΤΠΚ Νο 7 ώστε να ενταχθεί στον Στόλο προς το φθινόπωρο.

Περαιτέρω υπάρχει πρόνοια για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση των ναυπηγείων στον επενδυτη θα επιφέρει την άμεση παραλαβη των υποβρυχών καθως και την απόδοση ττων χώρων και υποδομών όπου διενεργούνται οι εργασίες σε αυτά, και θα λυθεί η εργασιακή σχέση μεταξύ των εργαζομένων σε αυτά και του Πολεμικού Ναυτικού. Πιθανολογείται βάσιμα ότι στο επόμενο τρίμηνο μπορεί να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον επενδυτή. Αν συμβεί αυτό τότε λαμβάνεται και αυτή η πρόνοια για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον θα ρυθμίσουν τη σχέση τους με το νέο εργοδότη, διευκρίνισε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να συνεχίσουν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι στα δύο Ναυπηγεία μέχρι να ευοδωθουν οι επενδυτικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι και η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει κατατεθεί, παρατήρησε.

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός, δεν τους άφησε ποτέ να αιωρούνται στον αέρα και διασφάλισε (σ.σ. την απασχόληση τους) με αυτές τις διαδοχικές παρατάσεις με τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ευχή ότι φτάνει πλέον η ώρα που και τα δύο ναυπηγεία, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια, θα δουν να ανατέλλει μια εντελώς καινούργια μέρα, η οποία θα διασφαλίσει και τη λειτουργία τους επ’ ωφελεία ασφαλώς του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.


Εργαζόμενοι και Δήμος Ελευσίνας θετικοί στο επενδυτικό σχέδιο της ΟΝΕΧ

Την αναγκαιότητα διάσωσης, βιωσιμότητας και διασφάλισης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας υποστήριξαν οι φορείς, κατά την ακρόασή τους στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Θετικοί με τους όρους του επενδυτικού σχεδίου της ΟΝΕΧ για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δήλωσε το Σωματείο των Εργαζομένων αλλά και ο δήμαρχος Ελευσίνας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Ελευσίνας, Νίκος Παπανικολάου ανέφερε ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021 και συμμετείχαν οι 575 από τους 596 εργαζόμενους, το 99,7% συμφώνησε στο να προχωρήσει η ΟΝΕΧ σε ένα σχέδιο εξυγίανσης.

Τον Αύγουστο του 2021 είχαμε έρθει σε διμερή συμφωνία με την εταιρεία ONEX, με την οποία είχαμε συμφωνήσει το 30% των δεδουλευμένων μας, 27 εκατομμύρια, να δοθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και το 70% με τη ολοκλήρωση της μεταβίβασης, καθώς και οι αποζημιώσεις μια μέρα πρωτού της μεταβίβασης της εταιρείας.

Σημείωσε πως η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει χρέη του παλιού ιδιοκτήτη. Για μας, είπε, είναι «ευαγγέλιο και τα δεδουλευμένα μας και οι αποζημιώσεις μας, καθότι και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Αυτά τα έχουμε «συζητήσει με τον επενδυτή και τα έχουμε συμφωνήσει και όλα τα γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι». Η διμερής αυτή Συμφωνία έχει διαβαστεί σε όλους τους εργαζόμενους, έχουμε καλέσει όποιον εργαζόμενο θέλει να έρθει στο γραφείο να την δει, εννοείται δεν δίνουμε κάποιο χαρτί στα χέρια γιατί είναι εμπιστευτικό, αλλά ο κάθε εργαζόμενος και μέλος μας μπορεί να την δει».

Πρόσθεσε πως «δεν είμαστε μόνο οι 600 εργαζόμενοι, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο εξυγίανσης, είναι και οι 220 ακόμα συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν φύγει χρόνια με σύνταξη ή για διαφορετικούς άλλους λόγους και έχουν συμπεριληφθεί και αυτοί για τα δεδουλευμένα τους και οι οποίοι θα τα πάρουν όπως θα τα πάρουμε και εμείς, άρα, μιλάμε για άνω των 820 ατόμων». Ο πρόεδρος του Σωματείου, τόνισε πως «στηρίζουμε την επένδυση και επιθυμούμε, το συντομότερο, να ολοκληρωθεί».

Σημείωσε πως πριν ένα μήνα κλήθηκαν πάλι όλοι οι εργαζόμενου και ζητήθηκε σε όποιον ήθελε να αποχωρήσει από το σχέδιο αυτό εξυγίανσης, αλλά δεν αποχώρησε κανείς. Και κατέληξε «εμείς, τα δικά μας τα έχουμε βρει, τα έχουμε συζητήσει, είμαστε πλήρως καλυμμένοι με την εταιρεία ONEX και αναμένουμε τις δικές σας κινήσεις».

Σε ερώτηση του υπουργού, για το αν «στη Διμερή Συμφωνία που έχετε υπογράψει, δεσμεύεται η εταιρεία για την διατήρηση των θέσεων εργασίας» ο κ. Παπανικολάου απάντησε «σαφέστατα, η επανεκκίνηση του Ναυπηγείου, θα γίνει με τη συμμετοχή την δικιά μας».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου επισήμανε την δυσκολία του εγχειρήματος της εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας και ζήτησε «από όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο ώστε το Ναυπηγείο να μείνει ανοικτό, να είναι βιώσιμο και οι εργαζόμενοι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους», υπογραμμίζοντας τον σημαντικό του ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία, την ελληνική οικονομία, την εθνική άμυνα και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, Κλεάνθης Χατζηνικολαϊδης ανέφερε πως «το σημερινό σχέδιο νόμου έρχεται να βάλει ξανά στην αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα έναν από τους βασικούς πυλώνες της ναυπηγικής μας βιομηχανίας που είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας» και εκτίμησε πως ακόμα και εάν «ανακύψουν τα όποια προβλήματα, δεν θα είναι άλυτα στο πλαίσιο και του κλίματος που έχουν εκφράσει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας».

Στιγμιότυπο με υποβρύχιο από παλαιότερη άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Παναγιώτης Ξενοκώστας παρουσίασε στην Επιτροπή τους άξονες του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σημείωσε ότι όταν πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε ένα ανάλογο όραμα για τα Ναυπηγεία Σύρου πολλοί το είχαν χαρακτηριστεί επιεικώς. Σήμερα, πάλι με οδηγό το όραμά μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγαλύτερη πρόκληση της νεότερης βιομηχανικής και ναυπηγικής ιστορίας στην χώρα μας, που είναι η επανεκκίνηση, εξυγίανση και αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Υπογράμμισε πολλές φορές ότι οι εργαζόμενοι κατά 99,7% των εργαζομένων έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο. Έχει επιτευχθεί διμερής συμφωνία με τους εργαζόμενους που έχει κατατεθεί επίσημα στο Υπουργείο Εργασίας και η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου εξυγίανσης που θα υποβληθεί στα αρμόδια δικαστήρια, άρα ο πιστωτής που λέγεται εργαζόμενοι, έχει ήδη συμφωνήσει.

Επισήμανε πως το σχέδιό του στηρίζεται και από τα σημαντικότερα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς, όπως ο Δήμος Ελευσίνας κλπ. Το όραμα της ΟΝΕΧ είναι τα ναυπηγεία Ελευσίνας να λειτουργήσουν ως κόμβος τεχνολογίας και βιομηχανίας, ως πλατφόρμα εξαγωγών στην εμπορική ναυτιλία και διεθνή αμυντική βιομηχανία, συγκεντρώνοντας μέσω οικοσυστήματος μικρομεσαίες βιομηχανίες και βιοτεχνίες ως τεχνολογικό κέντρο και ως κέντρο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης νέων, ως κόμβος έρευνας και ανάπτυξης μέσω συνεργειών, με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ανάπτυξης νεοφυών εταιρειών. Πολλά από τα μέλη του ΕΒΕΠ και άλλων συνδέσμων είναι στενοί μας συνεργάτες καθώς το στοίχημα είναι εθνικό και το όραμα ελληνικό.

Δεσμεύτηκε για την στήριξη δράσεων πολιτισμού αθλητισμού αλλά και δοκιμαζόμενων πολιτών μας. Την βιωσιμότητα τους σχεδίου εξυγίανσης, είπε, την πιστοποιεί και ο ειδικός κατά το νόμο εμπειρογνώμονας, Ερνστ Γιανγκ και αυτό θα κατατεθεί στο δικαστήριο. Αρνήθηκε πάντως την δημοσιοποίηση ολόκληρου του επιχειρησιακού σχεδίου καθώς όπως είπε αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, γιατί μέσα υπάρχουν εμπορικά εταιρικά απόρρητα και δεδομένα που πρέπει να διαφυλαχθούν από τους ανταγωνιστές μας. Υπογράμμισε πως οι μεγαλύτεροι ναυτιλιακοί όμιλοι διεθνώς, κυρίως ελληνικών συμφερόντων, μας εμπιστεύονται τα πλοία τους.

Επιπλέον, οι στρατηγικές συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη, θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα παγκοσμίως. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη συμφωνία, τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί και η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο μας η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και βάζει σε μια άλλη τροχιά το όλο εγχείρημα για την δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου ναυπηγικής τεχνολογίας.

Έτσι, με την έγκρισή της συμφωνίας εξυγίανσης θα έχουμε: ‘Αμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας, αποζημιώσεις 13,4 εκατομμυρίων ευρώ., αποπληρωμή του 100% των υπολοίπων οφειλών προς τους εργαζομένους. Σύνολο 41 και πλέον εκατ. ευρώ.

Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – μέχρι και το τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων εκτιμάται να ανέλθει σε άνω των 2.000 και συνολικά κατά τα επόμενα 25 έτη η εν λόγω απασχόληση εκτιμάται να αποφέρει απολαβές άνω των 800 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους – τα επόμενα 25 έτη θα διοχετευθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ευρύτερη ελληνική βιομηχανία, κεφάλαια ύψους 1,6 με 1,8 δισ. ευρώ, επαναπροσδιορισμός παραγωγικής δυναμικής της Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ναυπηγική βιομηχανία» κατέληξε, λέγοντας πως «η υπερκομματική στήριξη, εάν επιτευχθεί θα είναι ευλογία για να πάρουμε όλοι δύναμη για τον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και εργαζόμενος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, υποστήριξε πως αυτό το 99,7%, της συμφωνίας των εργαζομένων στο σχέδιο «είναι ένας μύθος». Αυτό, είπε, επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 γιατί είχε αναφερθεί ότι θα δινόντουσαν αυτά τα χρήματα στους εργαζόμενους σε δύο, τρεις μήνες μετά και έτσι υπογράψαμε.

Ελάχιστοι εργαζόμενοι μπορούσαν να φανταστούν, ενδεχομένως, κανένας, ότι αυτό δεν αφορούσε, όπως μας είχανε πει δυο, τρεις μήνες, αλλά ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Το σχέδιο διαβούλευσης πέρασε τον Δεκέμβρη με οριακή πλειοψηφία. Την διμερή συμφωνία, μέχρι και σήμερα που μιλάμε, εμείς, οι εργαζόμενοι, στα χέρια μας δεν την έχουμε πάρει, μόνο την ακούμε. Εμείς ζητάμε, σαν εργαζόμενοι, να εξασφαλιστούμε, είπε ο κ. Πουλικόγιαννης.

Ο πρόεδρος της ΔΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Παναγιώτης Δούκας ανέφερε πως η Ομοσπονδία μας διεκδικεί σταθερά μια ναυπηγική πολιτική που θα προκρίνει την υγιή επιχειρηματικότητα εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας των ναυπηγείων και που θα προσφέρει ταυτόχρονα στην οικονομία, στην κοινωνία και στην άμυνα της χώρας.

Υποστήριξε πως στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνονται όπως ακούστηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, το πρακτικό της διαβούλευσης καθώς και ότι δεν υπάρχει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, και γι΄ αυτό θεωρούμε ότι τίθεται εν αμφιβόλω η εξυγίανση. Τόνισε πως εμείς ως Ομοσπονδία απορρίπτουμε τα εργολαβικά μοντέλα και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας ανέφερε πως πρώτο μέλημα και προτεραιότητά μας θα πρέπει είναι να για να παραμείνει το Ναυπηγείο ανοιχτό και για την περιοχή της Ελευσίνας, και για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αλλά και για όλη την Ελλάδα και είμαστε αρωγοί σε ό,τι προσπάθεια γίνεται.

Το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Ομότιμων Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μάκης Καραμαλής, μεταξύ άλλων, πρότεινε ότι για την επιτυχία του σχεδίου θα πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη επαφή και συνεργασία του Δ.Σ. του ναυπηγείου με το Δ.Σ. Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του πρώτου, δηλαδή, του ναυπηγείου και μη εκτελεστικού μέλους προτεινόμενο από το δεύτερο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *