Ομόλογα | Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;

euro digital
Ομόλογα | Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;

Μέσα στη… χλαλοή που προκάλεσε ο από καιρού αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε το «άνοιγμα» δύο παλαιότερων εκδόσεων του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου, προκαλώντας ερωτηματικά τόσο για την κίνηση δανεισμού όσο και για τη χρονική συγκυρία. 

Το εύκολο είναι η απάντηση που αφορά τη χρονική συγκυρία καιι τη δίνει ο Γιάννης Αγγελής

Καμία σχέση με τον ανασχηματισμό, απλή σύμπτωση. Η επανέκδοση των δύο τίτλων, είχε προσδιορισθεί στην τρέχουσα συγκυρία προκειμένου να αποφύγει τις επερχόμενες μεγάλες εκδόσεις τόσο της Κομισιόν όσο και των άλλων μεγάλων του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. 

Το ερώτημα που αφορά στο γιατί με… παραγεμισμένο μαξιλάρι – 37 δισ. ευρώ – το ΥΠΟΙΚ καταφεύγει σε νέο δανεισμό έχει κι αυτό την απάντησή του.  

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ μέσω PEPP «αγόρασε» 11,54 δισ. ευρώ σε τίτλους κρατικού χρέους της Ευρώπης, έναντι αγορών 16,58 της προηγούμενης εβδομάδας. Και σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες όσο αφορά τα ελληνικά ομόλογα υποχρεώθηκε να αγοράζει έντοκα γραμμάτια γιατί δεν υπήρχαν στην δευτερογενή αγορά διαθέσιμοι ομολογιακοί τίτλοι (!). 

Συνολικά η ΕΚΤ έχει «μαζέψει» από τις αγορές περί τα 27 δισ. ευρώ σε κρατικούς τίτλους και… δεν υπάρχει ίχνος άλλων χαρτιών για να αγοράσει στην βάση των προβλεπόμενων αναλογιών του PEPP.

Ο ΟΔΔΗΧ λίγο πολύ είναι υποχρεωμένος να εκδίδει χρέος έστω και με το σταγονόμετρο, όχι για να καλύψει το δημόσιο έλλειμμα, αλλά για να καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος της ζήτησης, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει ένα κυρίαρχο «παίκτη», την ΕΚΤ. 

Συνολικά η ΕΚΤ έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής για αγορές κρατικών τίτλων 1325,07 δισ. ευρώ από τα 1850 διαθέσιμα στο PEPP. Τα 27 δισ. ευρώ ελληνικών τίτλων μέσα στον όγκο των αγορών της είναι ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά παρ’ όλα αυτά… δυσκολεύεται να τα αγοράσει γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά. 

Βέβαια αυτή η «σπανιότητα» των ελληνικών ομολόγων συμβάλει στο να είναι τόσο περιζήτητα που στο τέλος να καταλήγουν να διακινούνται με αποδόσεις χαμηλότερες και των ιταλικών τα οποία σε αντίθεση με τα ελληνικά έχουν investment grade διαβάθμιση του αξιόχρεου. Παρ’ όλα αυτά η θετική πλευρά της «σπανιότητας» αυτής έχει και τα όριά της που δεν είναι άλλα από εκείνα της υποχρέωσης να υπάρχει χρέος που να μπορεί να αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP. 

Και στο σημείο αυτό είναι που δρομολογούνται εκδόσεις όπως αυτές που αναγγέλθηκαν «αναπάντεχα» χθες και οι οποίες είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των αποδόσεων τελικά και ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της θέσης τους σε σύγκριση με τα ιταλικά… 

Όσο αφορά το κανονικό QE της ΕΚΤ (αυτό στο οποίο δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα) οι αγορές της την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις 2,63 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο των μέχρι σήμερα αγορών στα 2443 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα και – συνολικά – 291,11 δισ. σε εταιρικά ομόλογα. Σ’ αυτές τις «αγορές» τα ελληνικά ομόλογα προς το παρόν τουλάχιστον θα συνεχίσουν να… απουσιάζουν.  

Screenshot 2020 02 22 GettyImages 1176191562 714x476 jpg JPEG εικόνα 714 × 476 εικονοστοιχεία
Ομόλογα | Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;

Οι δύο αιτίες που βγήκε στις αγορές η Ελλάδα για άντληση ρευστότητας

Ας δούμε τι αναφέρει ο Θανάσης Παπαδής για το θέμα:

Η χθεσινή (01.09.2021) έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της Ελλάδος στην κανονικότητα, μία κανονικότητα που σχετίζεται με την επενδυτική αξιολόγηση που θέλει να πετύχει η χώρα μέσα στο 2022.

Τα χρήματα που άντλησε το ελληνικό δημόσιο δεν τα έχει ανάγκη, αλλά επέλεξε να βγει εκ νέου στις αγορές με την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Και αυτό διότι ο ετήσιος στόχος άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματαγορές έχει καλυφθεί και με το παραπάνω, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε τέτοιο ικανοποιητικό επίπεδο και δεν απαιτείται επί του παρόντος νέα ένεση ρευστότητας. Όμως δεν θα πάνε σε κάποιο λογαριασμό και θα μείνουν ακίνητα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ως βασική επιδίωξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να ανταλλάξει ακριβό χρέος με φθηνότερο. Η αρχή θα γίνει με χρέος 1,8 δισ. που έχει δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Στην χθεσινή έκδοση το επιτόκιο στο 5ετές ήταν σε ιστορικά χαμηλά και διαμορφώθηκε στο 0,020%, ενώ το επιτόκιο για το 30ετές ήταν στο 1,675%.

Το σύνολο των προσφορών και για τις δύο εκδόσεις άνω των 18,9 δισ. ευρώ. Για μία ακόμη φορά οι θεσμικοί επενδυτές ψήφισαν Ελλάδα. Η σύνθεση επενδυτών ήταν 82% από το εξωτερικό, 18% από την Ελλάδα, 81% θεσμικοί για το 5ετές – 85% από το εξωτερικό, 15% από την Ελλάδα, 88% θεσμικοί για το 30ετές. 

euros masouria
Ομόλογα | Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;

Ένας άλλος βασικός στόχος είναι να βελτιωθεί η καμπύλη των ελληνικών εκδόσεων. Η Ελλάδα θέλει μέσα στο 2022 να αποκτήσει επενδυτική βαθμολογία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί λίγο νωρίτερα, ωστόσο η πανδημία πήγε λίγο πίσω την σχετική προσπάθεια.

Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη και αν η Ελλάδα δείξει, όπως τουλάχιστον αναμένεται, θετικά δείγματα γραφής αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ακόμη και μέσα στο 2021 να υπάρξουν αναβαθμίσεις της.

Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 17 δισ., μέσω τεσσάρων εκδόσεων ομολόγων και μίας ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος ήταν να αντληθούν περί τα 12 δισ. δηλαδή έχει υπερκαλυφθεί και με το παραπάνω.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή έκδοση είναι απαραίτητα και η τελευταία. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία ακόμη τον Νοέμβριο.

Ας δούμε τις εκδόσεις του 2021:

  • Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δισ., ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
  • Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δισ.
  • Η τρίτη, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις. Αντλήθηκαν 3 δισ.
  • Η 4η έκδοση αφορούσε 10ετές ομόλογο. Πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου. Αντλήθηκαν 2,5 δισ. με επιτόκιο 0,9%.
  • Χθες με την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου αντλήθηκαν 2,5 δισ.
  • Περίπου 3 δισ. από την ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες.

Πλέον ο επόμενος σταθμός για την ελληνική οικονομία είναι η προσεχής Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ανακοινωθεί η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδος στο 2ο τρίμηνο του έτους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη στο 13%, κάτι που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα φέρει πιο κοντά τις θετικές αναθεωρήσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Ομόλογα | Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;
Ομόλογα | Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *