
Γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη για τις επιπτώσεις των δασμών 1 μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας Τραμπ;
Αν και έχει περάσουν ήδη 2 σχεδόν μήνες από την ομοβροντία των δασμών Τραμπ και μένει λίγο πάνω από 1 μήνας για την λήξη της προθεσμίας που ο ίδιος έθεσε, από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις των δασμών στην ελληνική οικονομία, όπως πληροφορούμαστε. Η μόνη μελέτη που έχει δημοσιευθεί είναι εκείνη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα, ενώ από εκεί και πέρα έχουν υπάρξει μόνο δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και του διοικητή της ΤτΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι αρνητικές συνέπειες θα είναι περισσότερο έμμεσες και λιγότερο άμεσες και τα λοιπα «γνωστά», όσο και γενικόλογα. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με την ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στον Τραμπ δεν μπορεί να σημαίνει πως δεν πρέπει να προετοιμάζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει το τοπίο του διεθνούς εμπορίου, το οποίο οι πάντες λένε πως θα αλλάξει δραματικά ακόμα και αν ο Τραμπ κρατήσει στο 10% τους δασμούς κατά της ΕΕ και όχι στο 20%. Και για να προετοιμαστεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει μελετήσει το θέμα. Ελπίζουμε να μην έχει κυριαρχήσει στις κορυφές της πολιτικής μας ζωής κάποια άποψη του τύπου …«μέσα πάμε καλά» (όποτε μπορούμε να αντέξουμε οτιδήποτε), ούτε ότι αρκεί να αποπληρώνουμε πρόωρα το χρέος και να μαζεύουμε αποθεματικά.
Με εκείνη την «αλλαγή παραγωγικού προτύπου», τι γίνεται;
Και ανησυχούμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις, διότι στην προηγούμενη παγκόσμια κρίση, εκείνη του 2008 – 9, η οποία συνέτριψε την Ελλάδα (το 2010), είχαμε κουραστεί να διαβάζουμε μελέτες για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. Η κρίση (εν μέρει) ξεπεράστηκε, αλλά το παραγωγικό πρότυπο δεν άλλαξε, με το μόνο κλάδο στον οποίο καταγράφηκε γιγάντωση να είναι εκείνος των υπηρεσιών και ιδίως του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάρτιο, και καθώς μπαίνουμε πιο «βαθιά» στην ταξιδιωτική σεζόν, οι αφίξεις τουριστών στην χώρα μας αυξήθηκαν κατά 5,4%. Μάλιστα, κατά το ίδιο διάστημα και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 5,1% (ας μην ξεχνάμε το αδιάκοπο ράλι τιμών στο λεγόμενο «τουριστικό πακέτο» που έχει κάνει τις διακοπές απλησίαστο όνειρο για πολλές ελληνικές οικογένειες). Η ίδια εικόνα και για το πρώτο τρίμηνο στο σύνολο του: Oι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,4%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι με τέτοιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (4,5 δισ. ευρώ), όσο καλή κι αν είναι η τουριστική σεζόν που έρχεται, δύσκολα θα είναι αρκετή για να επέλθει μια ισορροπία.
Η Ελλάδα προσανατολίζεται σε αίτημα για κοινοτικούς πόρους για υποδομές για τα νησιά
Ωστόσο, ανάπτυξη του τουρισμού, χωρίς -προπαντός – νησιά δεν γίνεται. Και όταν λέμε νησιά, εννοούμε υποδομές στα νησιά, έτσι ώστε να μπορούν να υποδεχτούν τουρίστες, αλλά και να εργάζονται και να ζουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι. Είναι για αυτό που το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΕΠΕ για την προετοιμασία μελέτης, η οποία θα αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» της Ελλάδας προκειμένου να μπορέσει να αντλήσει κοινοτικούς πόρους από το επόμενο πολυετές πρόγραμμα της ΕΕ με στόχο, ακριβώς, την ενίσχυση των υποδομών στα ελληνικά νησιά.