ΗΠΑ–Κίνα με άρωμα Ψυχρού Πολέμου | Κρυφά ραντεβού για θερμή αποκλιμάκωση

REUTERS / Dado Ruvic / Illustration

Δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ τις ΗΠΑ και της Κίνας στη Γενεύη το απόγευμα το Σαββάτου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σε μια διστακτική πρώτη προσπάθεια εκτόνωσης του εμπορικού πολέμου που διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στην ελβετική διπλωματική πρωτεύουσα έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης, κατά τις οποίες οι δασμοί σε εισαγόμενα αγαθά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ξεπέρασαν το 100%. Η εμπορική διένεξη, σε συνδυασμό με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα να επιβάλει δασμούς και σε δεκάδες άλλες χώρες, έχει προκαλέσει αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναταράξεις στις χρηματαγορές και φόβους για απότομη παγκόσμια ύφεση.

Σε μυστική τοποθεσία οι συνομιλίες στη Γενεύη

Η τοποθεσία των συνομιλιών, σύμφωνα με το Reuters, δεν είχε δημοσιοποιηθεί, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες είδαν τις δύο αντιπροσωπείες να επιστρέφουν στην κατοικία του Ελβετού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, στην καταπράσινη συνοικία Κολονί, μετά από διάλειμμα για γεύμα το μεσημέρι του Σαββάτου.

AP Photo/Jamey Keaten
Martial Trezzini/Keystone via AP, Pool

Το πρωί, οι δύο αντιπροσωπείες, είχαν ήδη συναντηθεί για περίπου δύο ώρες.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι – μεταξύ των οποίων και ο Μπέσεντ και ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμι Γκριρ – εμφανίστηκαν χαμογελαστοί καθώς έφευγαν από το ξενοδοχείο τους, φορώντας κόκκινες γραβάτες και κονκάρδες με την αμερικανική σημαία. Ο Μπέσεντ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα, μαύρα βαν με φιμέ τζάμια εθεάθησαν να αποχωρούν από το ξενοδοχείο όπου διέμενε η κινεζική αντιπροσωπεία, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, την ώρα που δρομείς προετοιμάζονταν για μαραθώνιο κάτω από τον ήλιο.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα με το Πεκίνο και να πείσει την Κίνα να εγκαταλείψει αυτό που χαρακτηρίζει ως μερκαντιλιστικό οικονομικό μοντέλο και να συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια κατανάλωση – μια στροφή που απαιτεί ευαίσθητες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις για την Κίνα.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, αντιδρά σε αυτό που θεωρεί εξωτερική παρέμβαση. Ζητά από τις ΗΠΑ να μειώσουν τους δασμούς, να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς θέλουν η Κίνα να αγοράσει περισσότερο και να τη μεταχειρίζονται ως ισότιμη δύναμη στη διεθνή σκηνή.

Χαμηλές προσδοκίες – Υψηλή δυσπιστία

Με τη δυσπιστία να κυριαρχεί, και οι δύο πλευρές επιθυμούν να μην εμφανιστούν αδύναμες, και οι αναλυτές δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα από τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι ένας δασμός ύψους 80% στα κινεζικά προϊόντα «του φαίνεται σωστός», προτείνοντας για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό ποσοστό αντί για το 145% που έχει ήδη επιβάλει.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Κίνας. Το Πεκίνο, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ζήτησαν τη συνάντηση και ότι η θέση της Κίνας κατά των αμερικανικών δασμών παραμένει αμετάβλητη.

Η Κίνα πιθανόν επιδιώκει την ίδια 90ήμερη αναστολή δασμών που έχουν λάβει άλλες χώρες κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, ενώ οποιαδήποτε μείωση των δασμών ή συμφωνία για περαιτέρω συνομιλίες θα εκληφθεί ως θετική ένδειξη από τις αγορές.

Ο Ελβετός υπουργός Οικονομίας, Γκυ Παρμελέν, συναντήθηκε με τις δύο πλευρές στη Γενεύη την Παρασκευή και δήλωσε ότι το γεγονός και μόνο πως διεξάγονται συνομιλίες συνιστά ήδη επιτυχία.

«Αν προκύψει ένας οδικός χάρτης και συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αυτό θα μειώσει τις εντάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν και την Κυριακή ή ακόμα και τη Δευτέρα.

Η Ελβετία διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή για την πραγματοποίηση της συνάντησης, μετά από πρόσφατες επισκέψεις Ελβετών αξιωματούχων στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χε πρόκειται, επίσης, να συναντηθεί προσωρινά με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γενεύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού. Η ίδια χαρακτήρισε τις συνομιλίες «θετικό και εποικοδομητικό βήμα προς την αποκλιμάκωση» και κάλεσε σε διαρκή διάλογο μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων.

Από την ανάληψη της προεδρίας τον Ιανουάριο, ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 145%, επικαλούμενος άδικες εμπορικές πρακτικές και κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν κατάφερε να σταματήσει την εξαγωγή χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της φαινοβαρβιτάλης, ενός θανατηφόρου συνθετικού οπιοειδούς.

Η Κίνα απάντησε με αντίμετρα 125% και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε «ιμπεριαλιστές» και εκφοβισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *