Ελληνική Οικονομία | Ο προϋπολογισμός κινδυνεύει από την εξάντληση των καταναλωτών

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ιδιαιτέρα ανήσυχο με τα έσοδα στο νέο προϋπολογισμό. O στόχος είναι να επιτευχθεί πλεόνασμα πέριξ των 4,7 δις ευρώ (2,1% του ΑΕΠ).

Διονύσης Τζουγανάτος

Αλλά, αυτή τη φορά ο κίνδυνος είναι… εσωτερικός. Ο προϋπολογισμός είναι αντιμέτωπος με διπλή παγίδα: την υπερφορολόγηση και την απόκλιση των εισοδημάτων (χαμηλούς μισθούς).

Έτσι, το πακέτο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αδειάζει, πολιτικά επικίνδυνα για τη ΝΔ. Ο. κ.Μητσοτάκης αναβαίνει στη συμπρωτεύουσα με σχέδια για το 2027, αλλά χωρίς κάτι χειροπιαστό για το 2025. Ειδικά για μια κατηγορία πολιτών που έχει οδηγηθεί στην ανέχεια λόγω ακρίβειας και ενεργειακού κόστους…

Ανησυχία

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αντίθετο σε οποιασδήποτε μορφής… χαλάρωση.

Το δύσκολο, δημοσιονομικά, κομμάτι σε ένα προϋπολογισμό είναι η μετάβαση από ένα επίπεδο σε ένα αυστηρότερο. Είναι κάτι που απαιτεί περισσοτέρους φόρους και περικοπές δαπανών. Εκτός και εάν η οικονομία παράγει πλούτο και αυτός κατανέμεται δίκαια.

Για παράδειγμα: Από τα ελλείμματα της πανδημίας, στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2023 και τα φετινά πλεονάσματα. Τα στάδια αυτά ήταν πιο δύσκολα… Όμως, λογικά, για το νέο χρόνο δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τα πλεονάσματα του 2025 θα είναι ίδια με τα φετινά (2,1% επί του ΑΕΠ).

Ωστόσο υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και αυτό ακούει στο όνομα: εξάντληση τα καταναλωτών… Γιατί τα δημόσια έσοδα του (ελληνικού) κρατικού προϋπολογισμού στηρίζονται κατά 52% στους έμμεσους φόρους (περίπου 37 από τα 70 δισ. στο νέο προϋπολογισμέ του 2025). Δηλαδή η φορολογία επεμβαίνει ισοπεδωτικά στους καταναλωτές. Ενώ η σχέση άμεσων προς έμμεσους φόρους είναι 1:2. Αντιθέτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι άμεσοι φόροι εισοδήματος είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες!

Και είναι ακριβώς αυτό το στοιχεία, της πλήρους εξάρτησης των εσόδων του προϋπολογισμού από την κατανάλωση, που οδηγεί σε δημοσιονομική αστάθεια.

Οι αιτίες

  • Η ακρίβεια έχει περιορίσει τις αγορές των πολιτών.
  • Οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις στο «μαξιλάρι» φαίνεται να έχουν εξαντληθεί.
  • Έχει περιοριστεί η ανεργία, αλλά η μη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων τους στερεί αγοραστική δύναμη.
  • Η στεγαστική κρίση και τα ακριβά ενοίκια περιορίζουν έτι περαιτέρω το εισόδημα και εμποδίζουν την αναζήτηση καλύτερης εργασίας (γεωγραφική κινητικότητα).
  • Στην Ευρώπη σημειώνεται ασθενική ανάκαμψη, με την Γερμανία να βρίσκεται σε σταθερό φλερτ με την οικονομική στασιμότητα.
  • Πιθανότατα οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) θα συνεχιστούν.
  • Η κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια τους τουριστικούς προορισμούς μπορεί να επηρεάσει τις αφίξεις το 2025…

Κοντολογίς, ο προϋπολογισμός κινδύνευε να πέσει θέμα της υπεράντλησης πόρων από τους καταναλωτές, τους μόνους που πλήρωσαν τόσο ακριβά τόσο τα δημοσιονομικά πλεονάσματα όσο και την απληστία των ολιγοπωλίων.

Η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας κινδυνεύει από μια διπλή παγίδα: την υπερφορολόγηση των καταναλωτών και την απόκλιση των εισοδημάτων. Ο παραγόμενος πλούτος, και αυτό είναι πολιτική επιλογή της ΝΔ, δεν διαχέεται στην κοινωνία, επιτρέπονται ασύστολα υπερκέρδη στις επιχειρήσεις. Και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατάει διατιμημένη την εργασία (μισθούς), ώστε να περιορίσει το εργασιακό κόστος προς όφελος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τιμωρώντας τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία. Υποτίθεται για περισσότερες εξαγωγές(;) φθηνών ελληνικών προϊόντων -λιγότερες εισαγωγές από την αλλοδαπή.

Μόνο που ούτε το… μοντέλο της φθηνής εργατικής δύναμης έπιασε: Οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Και το α’ τετράμηνο φέτος είχαμε ρεκόρ στο έλλειμμα εξωτερικών πληρωμών, το οποίο αυξήθηκε κατά 21% εν σχέσει με το 2023…

Στην Ευρώπη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο ανοίγοντας τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια καθώς η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζονται να μειώσουν το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό του Αυγούστου μειώθηκε από 2,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Eurostat. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 3%, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού αριθμού, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το μηνιαίο ποσοστό πλησιάζει πλέον τον στόχο της ΕΚΤ του 2%, το επίπεδο που θεωρείται καλύτερο για την οικονομία. 

Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο και για την Ελλάδα, όπου ο πληθωρισμός κατέγραψε ισχνή άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώνεται στο 3,1% από 3% τον Ιούλιο.

Συνολικά έξι χώρες από τις 20 καταγράφουν πληθωρισμό πάνω από 3%. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που σημειώνουν αύξηση, παρότι οριακή.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,5%), η Εσθονία (3,4%), η Ολλανδία (3,3%), η Σλοβακία (3,2%) και η Ελλάδα (3,1%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,9%) και η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία (και οι τρεις 1,1%).

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% από 3,75% στη συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών 5,25%-5,5% στις 17-18 Σεπτεμβρίου. συνάντηση πολιτικής.

Στην Ευρώπη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει ο πληθωρισμός.

Mε πληροφορίες από ieidiseis και efsyn.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *