Ανασχηματισμός 2021 – Υπουργεία | Τα σημεία που «δείχνουν» εκλογές

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:49 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ανασχηματισμός 2021 - Υπουργεία | Τα  σημεία που «δείχνουν» εκλογές
Ανασχηματισμός 2021 – Υπουργεία | Τα σημεία που «δείχνουν» εκλογές

Με στόχο την περιχαράκωση της πολιτικής του κυριαρχίας την οποία απολαμβάνει εν μέσω της εφιαλτικής πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν ισορροπημένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του με έντονα εκλογικά χαρακτηριστικά.

Παρόλο που ο βασικός κορμός του κυβερνητικού σχήματος έμεινε ουσιαστικά αλώβητος, αφού δεν υπήρξαν αλλαγές στα υπουργεία πρώτης γραμμής (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη. Εθνικής Άμυνας, Υποδομών και Υγείας, με εξαίρεση την αναβάθμιση του Βασίλη Κονταζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό), οι μεταβολές δεν ήταν λίγες καθώς σήμερα, Τρίτη, θα ορκιστούν –σε ομάδες, λόγω μέτρων κατά της Covid-19- ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας 20 υπουργοί και υφυπουργοί.

Οι μεταβολές μεταφράζονται σε 13 νέες εισόδους στο υπουργικό συμβούλιο, εκ των οποίων 11 είναι από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και δύο αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων, καθώς και σε επτά μετακινήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ή θεωρούνται αναβαθμίσεις.

«Νέο αίμα» είναι ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υφυπουργοί Ζέτα Μακρή και Άγγελος Συρίγος στο Παιδείας, Μαρία Συρεγγέλα σε νέο χαρτοφυλάκιο για το δημογραφικό στο Εργασίας, Γιώργος Αμυράς στο Περιβάλλοντος, Νικόλας Γιατρομανωλάκης για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Γιώργος Κώτσηρας για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιωμάτων, Σταύρος Καλαφάτης στο Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Στύλιος στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με ανάθεση των αρμοδιοτήτων για το Κτηματολόγιο που αποσπώνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κώστας Καταφάδος στο Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Οικονόμου στο Αγροτικής Ανάπτυξης, Σοφία Βούλτεψη στο Μεταναστευτικής Πολιτικής με αρμοδιότητα την ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

Τέλος ο Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Στέλιου Πέτσα ο οποίος μετατέθηκε σε θέση αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Εκτός νυμφώνος από το υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2019 έμειναν οκτώ στελέχη. Οι πιο ηχηρές απομακρύνσεις ήταν των υπουργών Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον μέχρι τώρα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, καθώς και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του στον μέχρι σήμερα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον ως τώρα υφυπουργό Κώστα Σκρέκα.

Ανασχηματισμός 2021 – Υπουργεία | Τα σημεία που «δείχνουν» εκλογές

Επίσης «κόπηκαν» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Παιδείας Γιώργος Διγαλάκης, Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου και Τουρισμού Μάνος Κόνσολας ο οποίος έδωσε τη θέση του στη ως τώρα υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Με τον τρόπο αυτό το κυβερνητικό σχήμα «άνοιξε» και απαρτίζεται πλέον από 19 υπουργούς, πέντε αναπληρωτές υπουργούς, καθώς και 33 υφυπουργούς. Πρόκειται για ένα σύνολο που μαζί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμένο φθάνει τους 59.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυπληθέστερα κυβερνητικά σχήματα που ιστορικά ανάλογό του συναντά κανείς μόνον σε περιόδους που οι αλλαγές αποφασίζονται σε χρόνο κοντά στην προκήρυξη εκλογών.

Η αύξηση των μελών του κυβερνητικού σχήματος, η αξιοποίηση πολλών γαλάζιων βουλευτών, κυρίως από τη νέα γενιά των προερχόμενων από την ΟΝΝΕΔ, η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο είχε διαπιστωθεί πηγή φθοράς λόγω των προβλημάτων με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, η μεταβολή στο υπουργείο Εσωτερικών και η μετάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου του ως τώρα υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος θεωρείται «γκουρού των εκλογών», συνιστούν σαφείς ενδείξεις ότι στις επιλογές του πρωθυπουργού διαδραμάτισαν σοβαρό ρόλο και οι εκλογικοί σχεδιασμοί που ανομολόγητα επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην κυβερνητική ηγεσία.

Πολιτικοί αναλυτές, εξάλλου, προεξοφλούν ότι το 2021 θα είναι χρονιά των εκλογών και, εφόσον δεν ανατραπούν οι υφιστάμενοι συσχετισμοί, τότε μόλις σηματοδοτηθεί το τέλος της πανδημίας θα ανοίξει διάπλατα η προοπτική που θα οδηγήσει στο στήσιμο πρόωρης κάλπης, έτσι ώστε να «καεί» η απλή αναλογική που καθιερώθηκε επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να επανέλθει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και να διασφαλίσει συνθήκες κυβερνητικής σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπεται από τις κυβερνητικές αλλαγές, αρμόδιες πηγές αντιτείνουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για «δεξιά στροφή» λόγω κυρίως της αναβάθμισης του Μάκη Βορίδη και δευτερευόντως της Σοφίας Βούλτεψη, το γεγονός ότι στο νέο σχήμα, χωρίς να μετακινηθεί ουδείς από τους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά, προστέθηκαν δύο στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι και συγκεκριμένα οι Γιώργος Αμυράς και Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με τον δεύτερο μάλιστα να αποτελεί εμβληματική περίπτωση, καθώς γίνεται ο πρώτος από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ που αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο στη χώρα μας.

Δείτε αναλυτικά τα Υπουργεία και τους Υπουργούς ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *