Χριστούγεννα 2020 | 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα μέτρα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Χριστούγεννα 2020 | 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για τα μέτρα
Χριστούγεννα 2020 | 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα μέτρα

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, όπως και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, συνδράμοντας με κάθε πρόσφορο μέσο στην περιφρούρηση του… ιικού φορτίου.

Ενώ φτάνουμε σιγά-σιγά στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χρονιάς, γνωρίζουμε πλέον όλοι ότι και το τέλος της θα είναι όπως και το μεγαλύτερο μέρος της: με μέτρα, περιορισμούς και μια κανονικότητα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. 

Δυστυχώς όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί ακόμα. Για να αποφύγουμε λοιπόν πρόστιμα τέτοιες μέρες, ετοιμάζαμε -με τη βοήθεια της γ.γ Πολιτικής Προστασίας- έναν οδηγό για τα μέτρα που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα, υπό τη μορφή των ερωταπαντήσεων. 

1. Μπορώ να γιορτάσω με άλλους τα Χριστούγεννα;

Σίγουρα πρέπει να ξεχάσετε τις μεγάλες παρέες. Το ανώτατο όριο είναι τα 9 άτομα, που θα μπορούν να είναι τα μέλη δύο διαφορετικών οικογενειών. Ο στόχος είναι να μείνουμε όσο γίνεται πιο περιορισμένοι στον κύκλο μας.

2. Μπορώ να βρεθώ με αυτά τα 9 άτομα και παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων;

Ναι, η παραχώρηση όσον αφορά στη δυνατότητα να βρεθούν 9 άτομα από δύο οικογένειες τις ημέρες των γιορτών, αφορά και την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά μόνο αυτές τις ημέρες.

3. Όλες τις ημέρες πρέπει να γιορτάσω με τα ίδια 9 άτομα ή μπορούμε να δούμε και άλλους, αρκεί το σύνολο των ατόμων να είναι 9 άτομα;

Ναι, πρέπει να γιορτάσουμε με τα ίδια 9 άτομα προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η πιθανότητα διασποράς του ιού.

4. Τι κωδικό θα στείλω για να πάω στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Όπως έχει διευκρινίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα στείλετε τον κωδικό 6, που κανονικά είναι για σωματική άσκηση και βόλτα του κατοικίδιου.  

5. Τι θα γίνει την παραμονή και ανήμερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας;

Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε τους νυχτερινούς εορτασμούς, αφού η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς).

6. Υπάρχει κίνδυνος προστίμου εκείνες της ημέρες;

Ναι και μάλιστα μεγαλύτερος. Όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα αυξηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για παραβάτες -και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή, 10 το βράδυ με 5 το πρωί.

7. Πόσο θα είναι το πρόστιμο;

Δεν έχει ανακοινωθεί για την ώρα κάποια αύξηση, άρα παραμένει στα 300 ευρώ.

8. Τα παιδιά θα μπορέσουν να πουν τα κάλαντα;

Όχι. Φέτος θα περάσουμε τις γιορτές χωρίς κάλαντα. Αφενός ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος αφού το έθιμο προβλέπει τα παιδιά να επισκέπτονται πολλά σπίτια, και αφετέρου δεν προβλέπεται μετακίνηση για τον λόγο αυτό.

Eurokinissi

9. Τι θα γίνει με τις εκκλησίες;

Οι εκκλησίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με παρουσία πιστών μόνο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι τα 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Εάν έχετε σκοπό να παρευρεθείτε σε κάποιο ναό εκείνες τις ημέρες, ενημερωθείτε πρώτα τι ισχύει στην περιοχή σας, αφού σε κάποιες περιπτώσεις έχει ανακοινωθεί ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Περιφερειακής ενότητας Δράμας.

10. Τι θα ισχύει για την Πρωτοχρονιά;

Για την ώρα, ισχύουν τα ίδια. Ωστόσο δεν αποκλείεται, εάν η κατάσταση χειροτερεύσει και δεν πειθαρχήσουν οι πολίτες στα μέτρα, να δούμε και πρόσθετα, πιο αυστηρά μέτρα.

Μέχρι τότε,

Καλά Χριστούγεννα!

κείμενο Αγγελική Κουγιάννου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *