«Μυστική έκθεση» για «2 εκατ. Αφγανούς στα ελληνικά σύνορα» | Τα διαθέσιμα στοιχεία

«Eισήγηση» για «2 εκατ. Αφγανούς στα ελληνικά σύνορα» | Τα διαθέσιμα στοιχεία

Μία «μυστική έκθεση» του Μεγάρου Μαξίμου που φέρεται να περιέχει σενάριο ακόμα και για «2 εκατομμύρια Αφγανούς στα ελληνικά σύνορα» κάνει τον γύρο ειδησεογραφικών μέσων εδώ και δύο ημέρες. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία γύρω από τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν δεν προκύπτει κανένα τέτοιο «σενάριο»

vimv

Τα στοιχεία δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο facebook o Σπύρος Απέργης, δικηγόρος με ειδίκευση στο προσφυγικό Δίκαιο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα από τα «Νέα» που στη συνέχεια αναπαρήχθη σε δεκάδες ακόμα ΜΜΕ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Εάν και εφόσον αληθεύει το δημοσίευμα, δημιουργούνται σοβαρές επιφυλάξεις για την ακρίβεια των εκτιμήσεων αυτών καθώς και τα κριτήρια των εκτιμήσεων» σχολιάζει ο δικηγόρος, παραθέτοντας στη συνέχεια τρία δεδομένα:

  • 1) Μόνο λίγο πάνω από το 1 % των Αφγανών προσφύγων-περίπου 40.000- ζει σήμερα στην Ελλάδα σε σχέση με τους Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούν το Πακισταν και το Ιράν ενώ τουλάχιστον, άλλοι 117.300 ζουν στην Τουρκία. Η συντριπτική πλειοψηφία (τουλάχιστον 85-90%) των Αφγανών προσφύγων ζουν σε γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες ( γύρω στα 3,8 εκατομμύρια στο Πακιστάν και στο Ιράν).
  • Στους αριθμούς αυτούς, δεν έχω υπολογίσει τους αιτούντες διεθνή προστασία και τους πρόσφυγες στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα το ποσοστό των Αφγανών στην Ελλάδα είναι ακόμα μικρότερο σε σχέση με το σύνολο των Αφγανών προσφύγων και μεταναστών. Συνεπώς η μακρά ιστορική πείρα δεκαετιών δείχνει ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες και οι μετανάστες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, παραμένουν στις γειτονικές (με τη χώρα καταγωγής τους) χώρες. Έχει λάβει τα παραπάνω δεδομένα υποψη της η εισήγηση προς τον πρωθυπουργό;
  • 2) To 73% των προσφύγων και μεταναστών, γενικά, πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΄Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το έτος 2020.
  • Λαμβάνει υπόψη της τα ως άνω διεθνή δεδομένα η εισήγηση προς τον πρωθυπουργό και, αν ναι, εκτιμά ότι άλλα 4-8 εκατομμύρια θα πάνε στις γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες; Κάτι τέτοιο, όμως,δε συνέβη ποτέ σε τόσο σύντομο χρόνο στα τελευταία σαράντα χρόνια που το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πολέμους, αντάρτικα και εμφύλιες συγκρούσεις.
  • 3) Οι συνθήκες από το 2015, οπότε ήρθαν περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, κυρίως Σύριοι τότε, έχουν αλλάξει ριζικά. Το 2015 ο βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη ήταν ανοικτός και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούσαν να κινηθούν παράτυπα προς την Ευρώπη με την ανοχή των ελληνικών αρχών, των βαλκανικών και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως έχω καταδείξει αλλού με συγκεκριμένα στοιχεία (ο σύνδεσμος με τα στοιχεία σε δεύτερο σχόλιό μου), τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα των ευρωπαϊκών κρατών από το φθινόπωρο του 2015 και, συνακόλουθα των κρατών των δυτικών Βαλκανίων μέχρι και τον Φεβρουάριο 2016 ως προς τις προσφυγικές ροές οδήγησαν, κατά κύριο λόγο, στην εντυπωσιακή μείωση των προσφύγων και των μεταναστών τα ίδια χρονικά διαστήματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Αυτές οι μεταβολές (κλειστός βαλκανικός διάδρομος, συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας) καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στην Ελλάδα και αλλού παραμένουν και σήμερα. Όλα αυτά τα δεδομένα συνεκτιμώνται και πώς στην εισήγηση προς τον πρωθυπουργό;

«Αντί για μυστικές εκθέσεις που η επιλεκτική “διαρροή” τους δημιουργεί κλίμα ξενοφοβίας λόγω υποτιθέμενης συρροής εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να οργανώσουν πολιτικές υποδοχής, φιλοξενίας και δίκαιων διαδικασιών ασύλου όσων Αφγανών έρθουν προς την Ευρώπη.

Τα τείχη, η ένταση της φύλαξης των συνόρων και οι παράνομες επαναπροωθήσεις δεν μπορούν να σταματήσουν, παρά μόνο σ’ ένα βαθμό, την έλευση των Αφγανών στην Ευρώπη. Η ιστορία των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων τις τελευταίες δεκαετίες το αποδεικνύει. Σε περίπτωση που δεν οργανώσουν τέτοιες πολιτικές, οι κυβερνήσεις θα είναι απολύτως υπεύθυνες για τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την άρνησή τους να υποδεχτούν τους Αφγανούς που θα έρθουν «στην πόρτα μας» τους επόμενους μήνες και αργότερα» καταλήγει ο Σπύρος Απέργης.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο του κ.Απέργη στο TPP

SOMALIA metanastes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.