Η ασυνήθιστη για τη μέχρι σήμερα στάση του επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να μην κλείσει χθες ούτε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ούτε το ενδεχόμενο να επιδιώξει τη διαδοχή του Αντόνιο Κόστα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ταυτοχρόνως να μην τοποθετηθεί καθ οιονδήποτε τρόπο στο σενάριο που τον φέρει να εξετάζει την πιθανότητα να προτείνει στον υπουργό Άμυνας Ν. Δένδια τη διαδοχή της Κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προκάλεσε αρκετά σχόλια μεταξύ των γαλάζιων στελεχών. Ας δούμε πώς αναλύει το θέμα η Έλλη Τριανταφύλλου.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ουκ ολίγοι βουλευτές και γαλάζια στελέχη, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη εκτιμούσαν ότι η διαχείριση αυτή μαρτυρά την αγωνία που υπάρχει στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου για την πορεία της κυβέρνησης στην επόμενη τριετία και κυρίως την ανάγκη να μην δεσμευτεί δημόσια ο ίδιος κατά τρόπο που θα τον εκθέσει αργότερα, είτε στην περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου, είτε σε αυτή της διαδοχής Κόστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τοποθέτησή του για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς έγινε σε μία συγκυρία που διασταυρωμένες πληροφορίες εμφανίζουν το κυβερνητικό επιτελείο να έχει βάλει στο τραπέζι του προβληματισμού το υφιστάμενο σύστημα και να βολιδοσκοπεί αλλαγές στην κατεύθυνση της μείωσης ( ακόμα και στο 33%) του ορίου για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, με ταυτόχρονη αύξηση από 3% σε 5% του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Bουλή.
Οι πιο αναλυτικοί στη σκέψη τους εισέπραξαν πίσω από τις …γραμμές και μία έμμεση παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η τυχόν αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου θα γίνει …μοιραία προς τα δεξιά και ακροδεξιά της ΝΔ και όχι προς το κέντρο ή την κεντροαριστερά. Αυτό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως κόμμα του «όχι σε όλα», που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικό, ενώ κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ε.Ε, εξέφρασε την άποψη ότι το κοινό δεξιά της ΝΔ είναι ανομοιόμορφο. Διαχώρισε, δε, τις θεωρίες συνωμοσίας από άλλες επιλογές και απευθύνθηκε σε όλους όσοι έχουν πατριωτικές ανησυχίες.
Κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν αρκούν για να μεταστρέψουν το κλίμα κατήφειας που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ από τις ευρωεκλογές και μετά, αφού αφενός τα περισσότερα από τα μέτρα είχαν προεξοφληθεί , ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα συνεχιστούν και ολοκληρωθούν οι πολιτικές – περιλαμβανομένων και όσων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις -, διότι, όπως είπε, οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές που ενίοτε είναι δυσάρεστες.