Γιαλόζογλου | Ο εφοπλιστής που παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε έγγραφα και μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο από το Ιράν! «Ήμουν αφελής»

Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Γιαλόζογλου παραδέχτηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, μεταφέροντας επανειλημμένα ιρανικό πετρέλαιο υπό ψευδείς δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Jewish Chronicle, ο πλοιοκτήτης ομολόγησε ότι γνώριζε πως τα πλοία του μετέφεραν πετρέλαιο από το Ιράν, παρουσιάζοντας πλαστά έγγραφα που ανέφεραν ως προέλευση το Ιράκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι ενήργησε με «αφέλεια», παραδεχόμενος ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου είχε πλήρη επίγνωση των ενεργειών του. Μια τακτική που χρησιμοποιούν αρκετοί!

Η παραδοχή αυτή ήρθε στο πλαίσιο εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ceto Shipping Corporation και της Savory Shipping, εταιρείας συμφερόντων του Γιαλόζογλου. Η υπόθεση επικεντρώνεται στην ιδιοκτησία και διαχείριση του δεξαμενόπλοιου Victor 1 (χωρητικότητας 47.000 DWT, κατασκευής 2004), το οποίο είχε ναυλωθεί από την Ceto και φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά πετρελαίου που υπαγόταν σε διεθνείς κυρώσεις.

Η Ceto υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία για σταδιακή μεταβίβαση του πλοίου μέσα σε πέντε έτη, έναντι σημαντικού τιμήματος που ήδη είχε καταβληθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μήνυση, ο εφοπλιστής υπαναχώρησε, επικαλούμενος ότι η Ceto παραβίασε τις κυρώσεις – ενώ, όπως ισχυρίζεται η ίδια, εκείνος είχε πλήρη γνώση και συμμετοχή στη μεταφορά του ιρανικού φορτίου.

Κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του, ο Γιαλόζογλου αρχικά ισχυρίστηκε άγνοια, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι γνώριζε τόσο την προέλευση του φορτίου όσο και την ύπαρξη πλαστών εγγράφων, τα οποία υπέγραφε ο πλοίαρχος του Victor 1.

Ο εφοπλιστής τόνισε ότι οι συναλλαγές με το Ιράν και τη Βενεζουέλα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την επιχείρησή του, δηλώνοντας πως η παραβίαση των κυρώσεων θα ήταν «καταστροφική». «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πολεμήσουμε για το Ιράν ή οποιονδήποτε άλλον. Είμαστε άνθρωποι που μεταφέρουν φορτία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2020, οι αμερικανικές αρχές είχαν κατασχέσει φορτία τεσσάρων δεξαμενόπλοιων – Bella, Bering, Pandi και Luna – τα οποία ανήκαν σε εταιρείες συμφερόντων Γιαλόζογλου και φέρονταν να μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο προς τη Βενεζουέλα.

Το όνομα του εφοπλιστή είχε συνδεθεί με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία IMS, η οποία όμως σε επίσημη ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Γιαλόζογλου ή τα επίμαχα πλοία.

Η υπόθεση συνεχίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τις νομικές αρχές όσο και από τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *