Δασμοί | Η πρόταση Μητσοτάκη για λύση win-win | Η θετική αναφορά του Τραμπ

Στη δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης (σημείωση: μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ) σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε «αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί».

Μάλιστα θετικά τοποθετήθηκε στα περί «win-win» λύσης λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ που απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «συμφωνεί» και σημείωσε πως «θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους». 

«Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς (σ.σ. της ΕΕ). Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου.

Το επόμενο διάστημα μένει να φανεί και πώς θα πορευτεί ο κ. Τραμπ, που χθες ανακοίνωσε πως αναστέλλει για 90 ημέρες την επιβολή των υψηλών «ανταποδοτικών» δασμών σε μια σειρά χωρών, εξαιρουμένης την Κίνα προς την οποίαν εξαπέλυσε νέα επίθεση, αυξάνοντας τα τέλη εισαγωγής στο 125%.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει στον Τραμπ για τους δασμούς:

«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ.

Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μια λύση».

Σε ερώτηση για το ελληνικό σκέλος του μηνύματος προς τον Τραμπ και τις στρατηγικές ευκαιρίες στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, είπε:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Και όταν κοιτάζω τον IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Tραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

Τι πέτυχε η Ελλάδα

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την παράταση στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο. Επίσης, η μη συμπερίληψη του αμερικανικού ουίσκι τύπου Bourbon στα ευρωπαϊκά αντίμετρα κρίνεται σημαντική, καθώς ενδέχεται να συμβάλει στην αποφυγή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στους ευρωπαϊκούς οίνους και σε άλλα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά. Τέλος οι ίδιες πηγές έλεγαν πως η Ελλάδα πέτυχε τη μη επιβολή δασμών στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον αμερικανικοί δασμοί στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *