
Μπορεί το ζήτημα της άκρατης δόμησης χωρίς όριο στα ύψη να έχει κλείσει ύστερα από την ιστορική απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις και πιθανά αιτήματα για αποζημιώσεις, που προκύπτουν από τον κακό σχεδιασμό του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας με έναν νόμο, ο οποίος έδωσε σε μερικές περιπτώσεις τη δυνατότητα να ανεγερθούν κτίρια – μεγαθήρια.
Οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται από όσους έχουν αποκτήσει οικόπεδα και είχαν λάβει οικοδομική άδεια με τα ευεργετικά κίνητρα του ΝΟΚ, αλλά δεν μπορούν να αρχίσουν να κτίζουν καθώς θα ακυρωθούν οι άδειες για ακίνητα που δεν είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται ύστερα από τις 11 Δεκεμβρίου, η οποία ήταν και η ημέρα που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ.
” H απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί πρόβλημα στην κτηματαγορά, το οποίο θα φανεί όταν αρχίσουν οι θιγόμενοι να ζητούν αποζημιώσεις. Και θα τις ζητήσουν καθώς δεν μπορείς σε ένα κράτος δικαίου να δίνεις μία οικοδομική άδεια με ισχύ τέσσερα χρόνια και να αποφασίζεις ότι στις 11 Δεκεμβρίου ακυρώνεται”, δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke, Φώτης Γιόφτσιος, στο περιθώριο συνεδρίου για το Real Estate.
Και προσθέτει: “Στην ουσία το ΣτΕ δημιουργεί οικοδομικές άδειες δύο ταχυτήτων. Κάποιοι, δηλαδή, θα μπορούν να κτίζουν, ενώ άλλοι όχι γιατί κάποιος Δήμαρχος αποφάσισε να παγώσει τις οικοδομικές άδειες”.
Σχολίασε, δε, ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες που είχαν λάβει άδειες με το καθεστώς του ΝΟΚ και πλέον δεν μπορούν να κατασκευάσουν τα ακίνητα που είχαν σχεδιάσει, γεγονός και το οποίο αναμένεται να οδηγήσει το θέμα στο εξωτερικό, δηλαδή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Επιπλέον, ανέφερε, ότι κάποιος θα πρέπει να πληρώσει σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ αυτών που είδαν τα ακίνητα τους να παγώνουν και να “κουρεύονται” και μένει να φανεί ποιος θα είναι αυτός.
Θεωρεί ότι αν δεν αποζημιωθούν από το κράτος όσοι έχουν πληγεί από την απόφαση, θα υπάρξουν προσφυγές και ο μόνος λόγος για τον οποίο υπάρχει μία στάση αναμονής, είναι το γεγονός ότι το υπουργείο περιβάλλοντος θα νομοθετήσει ώστε να βρεθεί λύση. Πρόκειται για την προσπάθεια του υπουργείου να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εκπονεί το ΤΕΕ για το σύνολο της χώρας με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.


Η μάχη για τα ύψη των κτιρίων
Το ζήτημα για τα ύψη των κτιρίων ξεκίνησε όταν οι κάτοικοι πόλεων, όπως ο Άλιμος, η Βάρη, η Βούλα και η Βουλιαγμένη, η Κηφισιά, ο Παπάγος και ο Χολαργός, είδαν να κατασκευάζονται κτίρια-μεγαθήρια που δεν ακολουθούσαν τους όρους δόμησης που ίσχυαν μέχρις στιγμής.
Το δικαίωμα αυτό τους το έδινε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο οποίος νομοθετήθηκε το 2012 και τροποποιήθηκε αργότερα, αυξάνοντας πρακτικά το ύψος των κτιρίων για όσους έκτιζαν “πράσινα” και φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια και ακίνητα.
Οι αντιδράσεις από τις παραπάνω πόλεις ήταν άμεσες με το Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, να προσφεύγει το 2022 στο ΣτΕ για τέσσερις οικοδομικές άδειες, οι οποίες έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ.
Πρόκειται για τις υποθέσεις οι οποίες ήταν και αυτές που οδήγησαν στις αποφάσεις του ΣτΕ στις 11 Δεκεμβρίου του 2024 με τις οποίες μπήκε ένα φρένο στα κτίρια-μεγαθήρια, τη τσιμεντοποίηση των πόλεων, αλλά και την αδικία εις βάρος κατοίκων που είχαν χτίσει με το παλαιό καθεστώς.
Στα βήματά του ακολούθησε και ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παγώνοντας οικοδομικές άδειες που έκαναν χρήση του ΝΟΚ. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του Προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, ενώ και η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν επέτρεψε να παγώσουν οι οικοδομικές άδειες μέσω του εντέλλεσθε των Δημάρχων.
Εν τέλει το θέμα λύθηκε από τη δικαιοσύνη, η οποία αναίρεσε την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης δίνοντας το δικαίωμα στους Δήμους να παγώνουν κατά το δοκούν άδειες που έκαναν χρήση του ΝΟΚ σε συνεργασία με τους κατοίκους.
Στα βήματα των δύο αυτών Δήμων, ακολούθησε και Δήμος Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε εκφράσει στην ΚΕΔΕ την αντίδραση στο ΝΟΚ, αλλά και η Κηφισιά. Στην τελευταία, μάλιστα, είχαν παρατηρηθεί περιπτώσεις επιτήδειων, που παρά το πάγωμα της άδειας κατασκεύασαν ακίνητα.
Στα τέλη του 2024 επικράτησε η λογική, όμως το υπουργείο περιβάλλοντος βάσει των όσων ανέφερε ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δεν το βάζει κάτω. Διαφαίνεται ότι θα υπάρξει προσπάθεια να παρακαμφθεί το ΣτΕ με… πλάγιο τρόπο, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή περιπέτεια δεν έχει λήξει ακόμα, καθώς οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που είχαν λάβει άδειες και αυτές πάγωσαν θα αξιώσουν αποζημιώσεις φτάνοντας μέχρι τέλους.