Μία άκρως προβληματική εικόνα εμφανίζουν τέσσερις τουλάχιστον «εστίες» του συστήματος εξουσίας της γαλάζιας διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο να εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει «εδώ και τώρα» αποφάσεις και να προχωρήσει σε γενναίες κινήσεις.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η πρώτη «εστία» αφορά κυριολεκτικά τα του οίκου της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου. Η ομάδα των στενών συνεργατών, όπως επιβεβαιώνουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, μόνο ως ομάδα δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενιαία «φωνή» και αντί να λύνονται, να διαιωνίζονται τα προβλήματα που ανακύπτουν. Κατά τις ίδιες πηγές, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκης, τον οποίον ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε ως τον νέο «προσωπάρχη» του πρωθυπουργικού επιτελείου, δείχνει να έχει επιλέξει μία αυτόνομη πορεία είτε διότι δεν μπορεί να ασκήσει τον ρόλο του συντονισμού, είτε διότι οι υπόλοιποι δεν του αφήνουν αυτά τα περιθώρια. «Μάλλον το δεύτερο» λένε οι γνωρίζοντες, εξηγώντας ότι ο κάθε ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού έχει την προσωπική του ατζέντα και δαπανά την ενέργειά του για την υλοποιήσει.
Μία από τις πολλές παρενέργειες της παραπάνω κατάστασης, και της παρεπόμενης έλλειψης οποιουδήποτε ελέγχου που νοιώθουν οι υπουργοί, είναι κάποιες από τις λειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής, να μην «ρολάρουν» όπως θα έπρεπε. Ο λόγος για τους διοικητές Οργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις αλλά και πρωτοβουλίες με παχυλό οικονομικό αντίκτυπο, ερήμην των πολιτικών τους ηγεσιών που επίσης τραβάνε τον δικό τους δρόμο.
Μία τρίτη και ενδεχομένως αρκετά σοβαρή «εστία» προβλημάτων είναι η σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα του τόπου. Είναι κοινό μυστικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι το κλίμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι κάκιστο, ενώ υπό διερεύνηση είναι τί κατάσταση επικρατεί μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του ομίλου Alter Ego του Βαγγ. Μεϊμαράκη, που πριν από λίγο διάστημα, για μία ακόμη φορά, «πυροβόλησε κατά ριπάς» την κυβέρνηση με σειρά δημοσιευμάτων.
Εσχάτως και η «ναυαρχίδα» της παράταξης, η Καθημερινή αρχίζει και παίρνει ευδιάκριτες αποστάσεις από πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η στροφή του Σκάϊ του κ. Γ. Αλαφούζου προς μία πιο κριτική ματιά έναντι της ασκούμενης πολιτικής. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο καθώς κατά κοινή παραδοχή δεν υπάρχει το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης του κλίματος.
Η τέταρτη προβληματική «εστία» είναι αυτή της κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες και τα παράπονα των γαλάζιων είτε για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής είτε γιατί αισθάνονται παραγκωνισμένοι, η γκρίνια ζει και βασιλεύει. Οι βουλευτές φοβούνται ότι οι μέρες της παντοδυναμίας της κυβέρνησης είναι παρελθόν και αγωνιούν για τη δική τους τύχη. Οπότε ούτε διάθεση για δυναμική άσκηση των καθηκόντων τους έχουν ούτε πολύ περισσότερο για να τρέξουν για ψήφους. Κι αυτό, ήδη φαίνεται…